Защо България често тъпче на място

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7144424 www.24chasa.bg

За да се развива стабилно една държава, трябва да има някаква базисна яснота и консенсус поне за стратегическите решения. Да са за десетилетия, а не за един мандат. Не може една власт да натиска газта в определена посока, следващата да натиска спирачка, а по-следващата да прави трето. Така вместо бързо развитие става лъкатушене и тъпчене на място. Нещо, което, уви, сме виждали често по време на прехода.

Сред тези стратегически решения влизат, разбира се, важните реформи и сделки. Ето пример от вчера - процедурата за концесията на летище София е стартирана от управляващите, но опозицията в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова казва, че ще я отмени, когато дойде на власт.

При това положение дали ще се намери най-добрата цена и концесионер? Инвеститорите, както е добре известно, ценят най-много от всичко предвидимата среда. И лесно се отказват, ако се появи риск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато партийните кавги изместят смисления дебат

    България, оказа се, е сложила прът в колелата на Истанбулската конвенция на европейско равнище. Защото, когато една от държавите изрази несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да прилага конвенцията. Все пак различни държави, които вече са я ратифицирали, могат да си я прилагат.  Така че не бива да се правят трагедии - около Истанбулската
  • Колко струва човешкият живот

    Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.