Защо България често тъпче на място

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7144424 www.24chasa.bg

За да се развива стабилно една държава, трябва да има някаква базисна яснота и консенсус поне за стратегическите решения. Да са за десетилетия, а не за един мандат. Не може една власт да натиска газта в определена посока, следващата да натиска спирачка, а по-следващата да прави трето. Така вместо бързо развитие става лъкатушене и тъпчене на място. Нещо, което, уви, сме виждали често по време на прехода.

Сред тези стратегически решения влизат, разбира се, важните реформи и сделки. Ето пример от вчера - процедурата за концесията на летище София е стартирана от управляващите, но опозицията в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова казва, че ще я отмени, когато дойде на власт.

При това положение дали ще се намери най-добрата цена и концесионер? Инвеститорите, както е добре известно, ценят най-много от всичко предвидимата среда. И лесно се отказват, ако се появи риск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.