Защо България често тъпче на място

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7144424 www.24chasa.bg

За да се развива стабилно една държава, трябва да има някаква базисна яснота и консенсус поне за стратегическите решения. Да са за десетилетия, а не за един мандат. Не може една власт да натиска газта в определена посока, следващата да натиска спирачка, а по-следващата да прави трето. Така вместо бързо развитие става лъкатушене и тъпчене на място. Нещо, което, уви, сме виждали често по време на прехода.

Сред тези стратегически решения влизат, разбира се, важните реформи и сделки. Ето пример от вчера - процедурата за концесията на летище София е стартирана от управляващите, но опозицията в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова казва, че ще я отмени, когато дойде на власт.

При това положение дали ще се намери най-добрата цена и концесионер? Инвеститорите, както е добре известно, ценят най-много от всичко предвидимата среда. И лесно се отказват, ако се появи риск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Едно лицемерие по-малко в ерата на фейсбук

    Защо е важно да отпадне забраната да се публикуват данни от екзитполове в реално време в изборния ден в медиите? Първо, защото и бездруго данните се публикуват въпреки забраната. Вярно, че се прибягва до някакви алегории и под “маската” на зайчета, лъвове, слончета, заглавия на филми или на книги в крайна сметка онзи, който се интересува,
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.