Защо България често тъпче на място

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7144424 www.24chasa.bg

За да се развива стабилно една държава, трябва да има някаква базисна яснота и консенсус поне за стратегическите решения. Да са за десетилетия, а не за един мандат. Не може една власт да натиска газта в определена посока, следващата да натиска спирачка, а по-следващата да прави трето. Така вместо бързо развитие става лъкатушене и тъпчене на място. Нещо, което, уви, сме виждали често по време на прехода.

Сред тези стратегически решения влизат, разбира се, важните реформи и сделки. Ето пример от вчера - процедурата за концесията на летище София е стартирана от управляващите, но опозицията в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова казва, че ще я отмени, когато дойде на власт.

При това положение дали ще се намери най-добрата цена и концесионер? Инвеститорите, както е добре известно, ценят най-много от всичко предвидимата среда. И лесно се отказват, ако се появи риск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,