Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7149339 www.24chasa.bg

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО

- Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини?

Всичко, което трябва да знаете за:

- Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с морален кодекс, а в духа на странна толерантност “фалшиви новини” все по-често се заменя с “дезинформация”. Преди години сменихме наименованието на един етнос в България от цигани на роми, но това не ги интегрира. Тоест смяната на наименованието по никакъв начин няма да реши проблема.

Захванахме се с този проблем и в рамките на 3 месеца се опитахме да намерим решение. Не претендираме, че е най-доброто, но изследвахме много сериозно темата.

Първият проблем е, че няма никаква разлика в регулацията на сайт на голяма търговска компания и сайт на голяма и утвърдена медия. Те се регулират по един и същи начин, разбирайте - никак. Значи трябва да намерим нещо, което да отдели сайта на медията от този на търговската компания.

Вторият проблем са сайтовете за фалшиви новини. Беше важно да намерим разликите между тях и нормалните новинарски сайтове, защото изглеждат по един и същи начин. Сайтът за фалшиви новини е някакъв тип платформа, която е безплатна и на която се качва информация към потребителите в най-евтиния възможен вариант. Те се разделят на две части - едните са направени с цел манипулация, оклеветяване и дори с цел дестабилизация на държавата. Платени са от някого и той печели дивидент - политически или някакъв друг. Втората група са сайтовете със заглавия “ШОК!”, “УЖАС!”, “Днес почина ...” без продължение, за да влезеш на сайта и да видиш кой, а всъщност се оказва, че е починал домашният любимец на някой по-известен. Това сигурно е трагична новина за него, но със сигурност не би довела до броя потребители в този сайт, ако беше написана както трябва. Тази група от сайтове цели само печалба от потребителското влизане чрез различните платформи за реклама. И двете групи обаче

печелят чрез

измама и в

реалния живот

това си е

престъпление

по Наказателния кодекс. За съжаление обаче, във виртуалното пространство не можем да говорим за такъв тип престъпление.

- Какво предлагате да се направи, за да се разграничават?

- Европейската комисия се опитва да направи дефиниция и да каже кои новини са фалшиви и кои не. Това, оказва се, е много трудно, защото границата между това как разбираш ти новината и това дали наистина отразява истината, или не, е много тънка. Например - изборите в САЩ за Сенат и Конгрес. Някои медии бяха написали, че това е огромна загуба за Тръмп, а другите, че е голяма победа. И ето това е големият проблем - минаването през авторското усещане. Защото е истина, че той загуби Конгреса, но за първи път неговата партия печели толкова места в Сената. И двете новини са верни, но представени от различен ъгъл. И по дефиницията на ЕК могат да бъдат фалшиви новини, което не е правилно. Разнообразието от мнения трябва да бъде подкрепяно и да се залагат механизми, че всеки да може да го споделя.

Това, което искаме да направим, е

да прекратим

анонимността

в интернет

Във всяко демократично общество няма анонимност. Има леко ограничение на гражданските права в посока на това да не вредиш на чуждите права. Интернет обаче счупи тези граници и всеки в него се чувства безнаказан и мисли, че може да прави каквото си иска. Според нас всеки един от хората в интернет трябва да бъде също толкова неанонимен, колкото и в обществото. Оказа се много по-лесно, отколкото си мислехме. Вече някой го е измислил чрез GDPR - че айпи адресите са лични данни на потребителя и като такива трябва да бъдат администрирани както всички други лични данни. Ние предлагаме това да се отнася за всички сайтове в интернет. По този начин бихме могли да накараме всеки сайт у нас да има лице за контакт, за да може да му се търси отговорност.

- Как може да сме сигурни, че те няма да посочват фиктивни лица?

- Има два начина. Може да бъде даден срок, например в рамките на 1 г., всеки сайт да обяви лица за контакт и те да бъдат проверени. Как това ще се случи технически, е въпрос на разговор с експерти. Това е по-сложният път, но не пречи да бъде направено.

Вторият вариант е да се намесва съдът, когато един сайт посочи фиктивно лице без адрес, на който би могъл да се свържеш, или друг начин да бъде индивидуализиран субектът, стоящ зад позорящо съдържание.

Ето например случая с нашия председател Красимир Каракачанов - уж по-малката му дъщеря наскоро се омъжила, а нейният съпруг, който нямал висше образование и не е бил в казарма, в момента отговаря за закупуването на самолети. Бяха написани имената на момчето, на каква длъжност е, къде учи в момента, кой курс е и т.н. Тази “новина” изглежда много истинска, но фактът е, че г-н Каракачанов има само една дъщеря и съответно няма по-малка с такъв съпруг. При такъв тип съдържание се обръщаш към български съд и искаш лицето, отговорно за сайта, да бъде осъдено. Съдът по служебен ред се обръща към властите, които отговарят за техническата сигурност, и иска това лице да бъде съдено. Тогава може и страницата да бъде спряна. А когато няма лице, което да бъде призовано и съдено, сайтът автоматично се спира.

- Какъв ще е този държавен домейн, в който да се регистрират всички онлайн медии?

- Зад всяка медия стои голям екип от хора. Когато там някой анонимно пише едни “новини”, трудът на журналистите се обезценява. Какъв е смисълът тогава млади хора да завършват тази специалност и да започват дълга кариера в професията, след като можете да седнете и да пишете каквото ви хрумне в интернет и то да се приема като “новина”? По-добре да съберем всички медии на едно място - държавен домейн, и да подлежат на същата регулация като радиата и телевизиите, т.е. да ги отнесем към държавния орган СЕМ. Ние предлагаме домейн .media, но може да е и друг, важното е да се знае, че съответният сайт има съдържание, зад което стои сериозен екип от журналисти. Трябва да успеем да убедим всички журналисти да направят своите сайтове по правилата на новата регулация. И за да може да сключва договори за реклама в предизборни кампании, тази електронна медия трябва да е регистрирана в домейна. СЕМ няма техническата възможност да следи целия информационен поток, но когато имаме активно гражданско общество, всеки потребител, който е бил засегнат, ще може да се обръща към СЕМ. Съответно чрез глоби пазарът ще бъде регулиран.

- Ще съдите ли Веселин Марешки, че нарече ВМРО “паспортна мафия”?

- Трудно мога да говоря за г-н Марешки, защото нямам медицинска експертиза и обяснение за неговата фиксация. Давайки повече пари за здравеопазване, съм сигурен, че ще успеем да решим и тези проблеми.

- Лидерите ви си проговориха, но докога? Какви са шансовете “Обединени патриоти” да са заедно на евровота и ако не стане, не значи ли това разпад на коалицията?

- Нашите лидери винаги са си говорили, проблемът бе, че го правеха през медиите. Добре е, че сега започнаха да си говорят първо тримата, а после пред медиите.

Разпад на коалиция “Обединени патриоти” няма. Не мога да отговора по отношение на общото явяване на евроизборите, тримата съпредседатели ще вземат решението. Коалицията бе създадена за управление на страната и то върви, разбира се, не точно с темповете, с които ни се иска, но все пак ние сме и по-малкият партньор. В рамките само на 1 г. минималните пенсии се вдигнаха от 160 на около 216 лв. До края на мандата съм уверен, че ще постигнем 300 лв. и съответно преизчисляване на всички пенсии. Имаме прекрасен бюджет за 2019 г., защото ще дадем повече пари за заплати и социални плащания. Въпреки политическите трусове и икономиката върви изключително добре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,