Тръгва с основателен въпрос, после идват политинженерите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7149588 www.24chasa.bg

Организираните по фейсбук улични протести в почивния ден, в които се включиха хора от 30 града в страната са темата, по която се обърнахме за коментар към историка проф. Драгомир Драганов и политолога Георги Харизанов. Зададохме им въпросите:

1. Какво предизвика неделните протести?

2. Коментарът ви за исканията на протестиращите?

3. Стои ли някоя политическа сила или личност зад протестите?

Ето отговорите им.

Активизираха се сили, познати от 2013 г.

1. Протестът възникна като локален такъв във Велико Търново и имаше поставен съвсем основателен въпрос - защо горивата в едни градове са по-скъпи от други.

Оттам нататък последва станалият досаден напоследък

ефект на

снежната

топка - присъединяване към протеста на вечно недоволни хора от маргиналните слоеве на обществото, дежурни протестиращи и немалко политически партии, скрили се зад “гражданската” кауза. А всъщност гражданите са единствените потърпевши, тъй като висят с часове в блокади и задръствания, причинени от десет или двадесет души.

Има някакво странно изкривяване на демокрацията напоследък, при което мнозинството не само не задава тона, а перманентно страда от тормоза на агресивни малцинства.

2. Справедливи

и неизпълними,

както често се случва от година насам. Кой не иска по-евтини горива? В същото време цената е съставена от акциз, държан на най-ниските възможни за ЕС нива, суров петрол, чиято цена не зависи от никого в България, и около 2 до 5% марж на търговците.

Ако намаляване на цената с 10 стотинки е голяма обществена драма - съжалявам, но не споделям тази теза. Има много по-важни проблеми, които освен това могат да бъдат решени от нас, тук, в България. Тази не е сред тях.

3. Разбира се. И не е само една.

Между другото намирам много симпатично съвпадение, а аз отдавна не вярвам в съвпадения, в активизирането точно на тази тема от познатите от 2013 година сдружения като СИЛА и назначението на бившето острие на РЗС - Атанас Семов, за член на КС от страна на президента.

Некадърните

политинженери

на прехода

продължават с активната си дейност и е много жалко, че кадрите им се припознават от такова високо ниво в държавата.

А защо се правят тези услуги и какво показват освен кадровата безпомощност на президентството, тепърва ще разберем.

Хубаво е, че маските падат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кой е българският тигър?

    Кой е българският тигър?

    Чуеш ли “Силициева долина”, се сещаш за място, където високите технологии бележат рязко и бързо развитие. Авторитетният “Файненшъл таймс” написа, че София се е превърнала в такъв център за Югоизточна Европа. Изданието описва рекордните инвестиции и квалифицираните кадри в сектора. Български икономисти впрочем отдавна описват феномена - IT
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока