Патриотични приказки: Трите прасенца в Гората на чудесата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7158154 www.24chasa.bg

Продължаваме пренаписването на европейски приказки в български патриотичен стил, за да възпитаме едно родолюбиво поколение и да спасим българщината от европейското мислене и култура. След Пепеляшка, Снежанка, Хензел и Гретел, дойде ред и на най-българските герои: трите прасенца.

Имало едно време една стара свиня, специална сибирска порода с червен косъм, която имала три малки прасенца. В края на 80-те обаче й свършили храната, петролът и асфалтът и тя казала на прасенцата, че е по-добре да тръгнат сами по света и да се оправят, както могат. Прасенцата се зарадвали и нарекли това революция.

Първо тръгнало най-голямото прасенце. Всъщност си било направо свиня.

Сложило си калпак и потури и развяло знамето на Гората на чудесата, крещейки патриотични лозунги, но всъщност не знаело какво да прави, нито как да си намери само храна и затова тайничко си взимало от запасите на съветската свиня. Решило, че така ще си живее во веки веков и само трябва да скалъпи една сламена колибка набързо, за да не го вали дъждът. И като припкало по пътя, прасето-свиня срещнало една турска баба, която носела сноп слама. Фраснало й един шамар, бутнало я отатък границата на Гората на чудесата и взело сламата. Построило си за час-два колибката, написало на нея „Съединението прави силата, а рънътъ – борбътъ“ и се излегнало доволно под слънцето.

Да, но другите животни в гората не били щастливи от това развитие на нещата. За тях нямало пари, пардон запаси, от съветската свиня, а и сламената колибка побирала само свинята. В най-лоша позиция се оказали старите и болни животни. Тях ги валял дъждът, нямали достатъчно храна, а прасенцето-свиня ги гледало от колибката си и им се подигравало. Вълчицата като чула как то квичи от смях, докато дечицата й изнемогват, така се ядосала, че се затичала към колибката и се заканила да я събори. Останалите животни в гората се покрили в дупките си и започнали да дават акъл от там.

Цял месец духала вълчицата сламата сам-сама и ето, че накрая тя хвръкнала във въздуха. Прасенцето-свиня се уплашило и хукнало да бяга. Толкова се зарадвала вълчицата, че си пуснала Миле Китич и потанцувала. „Ауууу“, сбърчила нос норката, която прасенцето отглеждало, за да си направи кожух. „Какъв лош саундтрак“, погнусила се сребърната лисица, която чакала да я препарират за яка. „Еми нищо европейско няма, един бял роял да беше изкарала, една балерина да беше потанцувала“, възмутил се и благородният елен с големите европейски рога, които ставали все по-големи на всеки културен европейски протест и вече едва можел да вижда от тях.

Най-възмутено било второто прасенце. То се възползвало от улисията с първото прасенце и си построило къщичка от клони. По-стабилна му се виждала, а и си подбрало пръчки, които много лошо шибат, ако го закачат. На къщичката си написало „Прасенцето има горичка“. А написало така, защото в къщичката занесло всичко, което успяло да докопа по пътя си и ако някое животно си потърсело имането, то развъртявало тояжките и го налагало по гърбината. Другите животни хем се страхували, хем харесвали зрелището. След като видяло обаче как вълчицата издухва сламената колибка, второто прасенце подвило опашка и хукнало заедно с братчето към третото свинче.

То било най-силно и никой не можел да го уплаши. Направило си колибката от тройно препечен европейски итонг. Написало на нея „Спецпрасенце“ и се обявило в защита на най-онеправданите. Почукали по вратичката от европейски тухли двете му братчета и то ги приютило. Вълчицата и някои по-смели зайци от Гората на чудесата в това време обсадили къщичката и се заканили, че ще влязат през комина. Речено-сторено. Покатерили се на покрива, но в това време трите прасенца накладили огън и сложили казан с вряла вода. Подхлъзнали се животните, цопнали в казана и се сварили, а трите прасенца ги изяли за вечеря. Край. (Засега.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в