Ефективни присъди, за да се промени хроничното недоверие към Темида

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7160359 www.24chasa.bg

На богатството в България се гледа с недоверие

Акцентът в поредното проучване на изследователския център “Тренд” е свързан със съдебната система и доверието на хората в правораздаването. Видно от данните е хронично недоверие в институциите в съдебната система.

Едната линия на недоверие минава през

липсата на

ефективни

присъди,

като основните проблеми са корупцията и политическото вмешателство.

Като цяло съмненията в корупция продължават да уронват доверието към съдебната система и да изграждат усещането, че в България има дефицит на справедливост. Независимо от това общественото мнение се отнася критично към всички институции, но основните негативи остават за съда –

одобряват се

акциите на

прокуратурата,

но ефективни съдебни присъди не се очакват.

От другата страна има високо одобрение към акциите на прокуратурата спрямо различни бизнесмени, както и падането на имунитета на депутатите.

През миналата година “Тренд” проведе проучване за ценностните нагласи на българите. От данните там стана видно, че на богатството в България се гледа с недоверие и в голяма степен за натрупаното богатство на един човек се мисли през престъпна дейност. Поради тази причина няма особена изненада в това, че българите одобряват действията на прокуратурата.

В същото време обаче в общественото съзнание стои усещането, че няма да има ефективни присъди. Това също има своите логични аргументи, а именно липсата през годините на такъв тип присъди особено по отношение на “обществено значими дела”. Трябва да имаме предвид, че на такъв тип въпроси българското общество реагира репресивно.

В контекста на доволството на българите спрямо акциите срещу богатите се вписва и мнението на българите депутатите да нямат имунитет.

Гладът за справедливост е виден и по отношение на една тема, която беше повдигната след убийството на журналистката Виктория Маринова, а именно облекченията при самопризнание.

Две трети от българите са на мнение, че това не е справедливо.

Данните еднозначно показват, че в най-голяма степен негативното отношение към съдебната система може да бъде променян в най-голяма степен през ефективност на присъдите.

  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност