Историята ни с Македония е обща до края на Втората световна война

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7161998 www.24chasa.bg

Трябваше да направим като

гърците - чистим спорните въпроси

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписват договора за добросъседство и приятелство, по силата на който ще се изчистят и спорните моменти в прочита на близката история. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписват договора за добросъседство и приятелство, по силата на който ще се изчистят и спорните моменти в прочита на близката история. СНИМКА: “24 ЧАСА”

за миналото, после подписваме договори

Разбрах, че в двустранната македоно-българска комисия за промяна на учебниците по история се разменят учебници, за да се изчисти езикът на омразата. Според мен обаче трябваше да постъпим като гърците - първо да изчистим спорните въпроси по история като тях, а чак после да подписваме договор. Един от тях бе

оспорваният

произход на

Александър

Велики

- те заявиха, че е елин, в което аз се съмнявам, но това бе прието.

Преди 20 г. на една конференция за Гоце Делчев един македонист заяви: “Ние много се различаваме от вас, българите - ние сме славяни, а вие сте татари!”

Впрочем това бе теза на сърбите още през XIX в., която се прехвърли и в скопската историография. Днес Скопие, изглежда, разбра, че не сме татари.

Така трябва да се изчистват и редица други въпроси в историята на двете страни. Аз обаче не знам докога ще продължи протакането там или тук, при нас. И не съм особено оптимистично настроен. Трябваше да използваме нашия коз: “Искате да влезете в Европейския съюз? Имайте тогава европейско поведение!”. Но след това побързахме да ги пробутаме в НАТО - ето това е сателитният синдром на българската външна политика.

Какво всъщност трябва да уточнят по отношение на учебниците по история България и Македония?

На първо място, че историята на двете ни страни до края на Втората световна война е българска, т.е. обща. В географската област Македония не живеят македонци по националност. Но след Втората световна война маршал Тито - бащата на македонската нация, който направи и още една - мюсюлманската в Босна, и там се клаха 5 години, казваше: “Не сте сърби, но не сте и българи. Вие сте македонци!”. Те взеха щита на македонизма и настанаха ужаси, изтребваха свещеници, учители, прогониха бежанци и т.н. Те през 1991 г. трябваше да проумеят, че не са македонска нация, създадена по коминтерновска рецепта от 1934 г. Но слава Богу, няма поне добруджанска, нито тракийска нация, както е решил Коминтернът.

В историята, мисля аз, компромиси не може да има като в политиката. Като се започне от техния национален празник на втория Илинден, защото те казват, че има два Илиндена. Но да бъдат така добри да не отбелязват Илинденско-Преображенското въстание. Много пъти съм говорил с македонски колеги историци и съм им казвал, че имаме обща история. А те - Илинденското въстание е за нас, а Преображенското - за вас. Точно така правят в Скопие. Според тях на запад от Места са въставали македонци, а на изток - българи в Одринска Тракия. А това всъщност си е българско въстание. Македоно-Одринското опълчение през Балканските войни, изреждам аз. “Добре, де - казват те, тя е обща и много богата история. Но в това опълчение са участвали 10 000 македонци и 4 хиляди българи от Одринска Тракия", което си е чиста фалшификация.

Делят и героите. Едните били техни, другите - наши. А аз им казвам да не би това да ви е Женският пазар в София, няма да стане сделката. Историята за разлика от политиката не признава компромиси. Ние нямаме морално право да правим компромиси заради паметта на онези млади хора, които са загинали като българи. Аз не отричам никому правото днес да се самоопределя като македонец. Драмата е, че

дядото на този

новоизпечен

македонец е бил

родом българин

Да не посягаме и да не ринем в гробовете на тези наши деди, за да ги помакедончваме посмъртно! И друг път съм го казвал - не можем да правим от историята слугиня на политиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

 • Кой е българският тигър?

  Кой е българският тигър?

  Чуеш ли “Силициева долина”, се сещаш за място, където високите технологии бележат рязко и бързо развитие. Авторитетният “Файненшъл таймс” написа, че София се е превърнала в такъв център за Югоизточна Европа. Изданието описва рекордните инвестиции и квалифицираните кадри в сектора. Български икономисти впрочем отдавна описват феномена - IT
 • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

  Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

  Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока