Какво превърна Лозан Панов от съдията визионер в политика, обиден на всички и вторачил се в болтове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7175088 www.24chasa.bg
Лозан Панов представя отчетния доклад на ВКС в парламента.

Голямата промяна започва след декември 2015 г., когато Христо Иванов напусна правителството на Бойко Борисов

Животът на 47-годишния съдия №1 Лозан Панов най-общо може да се раздели на две - преди и след като оглави Върховния касационен съд (ВКС). До февруари 2015 г., когато със 17 гласа Висшият съдебен съвет (ВСС) го избра за председател на съда, той е известен сред колегите си като деликатен, ерудиран професионалист, който стои настрана от конфликтите. Успява да изгради от нищото Софийския административен съд, чийто първи председател е. Създава спокойна атмосфера в институцията, където работят предимно млади юристи, негови връстници. В онези години гордостта му от постигнатото в административния съд личи дори и в готовността, с която с охота развежда журналистите из съдебните зали и кабинетите на магистратите. Пред медиите е открит и сговорчив.

След февруари 2015 г. Панов

претърпя рязка

промяна.

Поведе много

и ненужни битки

на различни

фронтове

Изказванията му не са като на магистрат, а на политик, при това обиден.

Само преди дни скочи на комисията “Антикорупция”, че го извикала да дава обяснение във връзка с разминаване в декларацията му, установено от НАП. Съди същата комисия, че го глобила 1000 лв. за неподадена декларация, но загуби делото на първа инстанция.

До делото в Софийския районен съд се стигна, защото той не изпрати декларацията си в Сметната палата през 2017 г., а я подаде пред Инспектората към ВСС. В нея декларира два имото на жена си. Заради неподадената декларация НАП започна проверка и откри несъответствие.

Освен с КПКОНПИ във вторник Панов поведе битка и със съдийската колегия на ВСС. Той отказа да отговори на 14 въпроса на членове на съвета дали речта му пред наши и чужди съдии през ноември е била политическа и защо мисли, че всички съдии у нас са зависими и пристрастни.

Преди по-малко от два месеца пък се ядоса на депутатите, че го поканили по телефона, за да представи отчетните доклади на ВКС за 2016 и 2017 г. Освен него поканени бяха още председателят на ВАС Георги Чолаков, главният прокурор Сотир Цацаров и главният съдебен инспектор Теодора Точкова, за които очевидно не беше проблем да се отзоват.

Един от заместниците му Красимир Влахов напусна със скандал. Твърди се, че и други двама зам.-шефове на съда също имали готовност да се оттеглят от постовете заради разногласия с шефа им.

Факт е, че Павлина Панова и Дария Проданова получиха номинации за съдии в Конституционния съд тази есен, което бе знак, че заместничките на Панов искат елегантно да напуснат ръководството на ВКС. Избрана за конституционен съдия бе Панова.

Панов е най-младият съдия №1 през последните 30 години. Само трима са били по-млади от него от Освобождението до сега.

Роден е на 28 март 1971 г. в София, зодия Овен е. Запален фен на тениса, “Левски” и “Ливърпул”. По време на изслушването му във ВСС преди 3 г. повдигна завесата и за личния си живот. Тогава се разбра, че е останал без баща, когато е бил на 4 години, и е отгледан от втория си баща, който го осиновява.

Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1995 г. с успех 5,52. Година и половина е юрисконсулт - в НОИ и в дирекция “Застрахователен надзор” във финансовото министерство. През 1999 г. става съдия в най-големия районен съд у нас - Софийския. Пет години гледа наказателни дела, като едно от тях е срещу бодигарда на т.нар Кръстник на мафията Иво Карамански - Йордан Гиздов, когото осъжда за отвличане.

През септември 2004 г. е сред тримата кандидати за председател на Софийския районен съд. Конкурентите му са новоизбраният наскоро конституционен съдия Красимир Влахов, който по-късно е негов заместник във ВКС и един от магистратите, с които Панов се смрази. Другият е Иван Колев, по онова време адвокат, а по-късно висш магистрат.

Нито един от тримата не получава подкрепата на кадровиците и следва нова процедура, в която Панов не участва. Три месеца по-късно е повишен в по-горния Софийски градски съд (СГС), където решава административни дела - по жалби на граждани и фирми срещу заповеди на държавни и общински чиновници.

Така се стига до 2006 г. - тогава у нас започват да се изграждат 28-те административни съдилища, които заработват на 1 март 2007 г. Явява се на конкурс и го издържа успешно. Константин Пенчев, тогава председател на ВАС, а сега конституционен съдия, му предлага да оглави Софийския административен съд. Той се съгласява, а ВСС го избира.

Панов започна да

създава съд от

40 съдии, които

в началото имат

две стаи и

една зала

в столичната

Съдебна палата

Въпреки лошите условия, при които се трудят съдиите в продължение на 16 месеца, Софийският административен съд печели славата на един от най-бързо правораздаващите. И така трябва да е, защото в него са делата на гражданите и фирмите срещу чиновническото безумие.

Година и половина по-късно държавата купува синята стъклена сграда на ул. “Георг Вашингтон” зад Централните хали и съдът се мести в нея. Кабинетът на Панов е изключително аксетичен. Няма мека мебел, а само два стола срещу отрупаното с дела бюро. Въпреки че е натоварен и с административна работа, той правораздава наравно с колегите си и не бави мотивите към решенията. Проблем, който е много коментиран преди десетина години. Тогава някои от колегите му, най-вече в наказателното правораздаване, бавят мотиви по 3-4 години, което пък е пречка делата да тръгнат на втора инстанция. Казва, че си е изградил своя работеща система - първо пише лесните дела, за да може да си остави повече време за тежките казуси.

Въпреки че изгражда работещ съд, в края на 2011 г. не се включва в надпреварата за втори мандат. Отказва да стане и заместник на тогавашния правосъден министър Диана Ковачева. “Мястото на един съдия е в залата, сред колеги и дела”, бе аргументът му.

Панов се явява на конкурс и става редови съдия във ВАС и от началото на 2012 г. правораздава там. Гледа дела за конфликт на интереси, достъп до обществена информация, движението по пътищата, защитата от дискриминация, защитените територии и правата на потребителите.

По онова време е разведен с първата си съпруга, която е дипломат, двамата имат голяма дъщеря, възпитаничка на немската гимназия.

Панов

получава

покана да се

кандидатира

от тогавашния

шеф на ВАС

Георги Колев след първия неуспешен опит на ВСС да избере наследник на проф. Лазар Груев, дотогавашен председател на ВКС.

Кандидатурата му е представена от Димитър Узунов, представляващ предишния ВСС, който го определя като “визионер, новатор, реформатор и лидер” и “един европейски магистрат”. Две години по-късно

отношенията им

се влошават

дотолкова, че

Панов иска

оставката

на Узунов,

а по време на заседанията на съвета не крият взаимната си неприязън.

Панов печели надпреварата със 17 гласа “за”. Любопитна подробност е, че кандидатурата му не е подкрепена от тогавашния член на съвета, а сега председател на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев, с когото днес вече играят в един отбор. За сметка на това пък за него гласуват знакови съдии като Галя Георгиева например с която по-късно ще признае, че е сгрешила.

Медиите, които сега го възхваляват като борец за правда, преди 3 г. са негови яростни критици. Обвиняват, че е поредният защитник на статуквото.

от съдията визионер в политика,

обиден на всички

и вторачил се в болтове

Стартира амбициозно. По онова време може да бъде видян да обхожда залите в Съдебната палата. Председателят на ВКС е неин стопанин и отговаря за всички проблеми, свързани с отопление, осветление, интернет връзка, недостиг на зали. Прави и няколко публични разпределения на шумни дела в присъствието на медиите. Продължава и да правораздава.

На 11 декември

2015 г. се

събужда като

магистрата,

който е и обиден

на всички

политик

По случай честване на 135 г. от създаването на ВКС произняся реч, в която призовава: “Нека кажем “не” на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека извикаме силно: Стига вече толкова”. Вечерта Панов и още няколко съдии, облечени в тоги, протестират пред Съдебната палата. Акцията предизвиква отрицателен ефект. Никой не проумява защо е нужно на съдия №1, който има изключително големи възможности да влияе на лошите практики чрез справедливи присъди, произнесени по съвест и закон, и чрез тълкувателните решения на ВКС протестира на улицата.

Промяната в поведението на Панов обаче има своята предистория. На 9 декември 2015 г. тогавашният правосъден министър в правителството “Борисов 2” Христо Иванов хвърля оставка от парламентарната трибуна. Причината е, че не е прието неговото предложение за разпределение на квотите във ВСС, при което има превес на съдиите, избрани от съдии в тяхната колегия. Малко след него лидерът на ДСБ Радан Кънев заявява в кулоарите на парламента, че “от настоящия момент правителството на Борисов не може да разчита на неговата подкрепа като депутат”. По това време реформаторите са коалиционни партньори на ГЕРБ.

Два дни по-късно на честването на ВКС в присъствието на президента Росен Плевнелиев Панов прави абсолютно политическо изказване, в което не споменава и дума за историята на ВКС, нито пък кани някои от бившите шефове на съда.

В следващите месеци партиите започват да се стягат за президентските избори през ноември 2016 г. Панов е един от вариантите на реформаторите за номинация за държавен глава. В крайна сметка обаче те се спират на бившия министър от първото правителство на Бойко Борисов Трайчо Трайков.

Все по-упорито се коментира и че Христо Иванов ще прави партия, която става факт през януари 2017 г., след като реформаторите претърпяват крах на президентските избори и Трайков получава 5% подкрепа.

В юридическите среди се знае, че

идеологът на

партията “Да,

България” е

всъщност

известен адвокат - съдружник в една от най-реномираните столични кантори. Затова и неофициално политическият проект е наречен “адвокатски”. На учредяването на партията гостуват издателят Иво Прокопиев, неуспелият кандидат-президент Трайчо Трайков, лидерът на другата дясна партия Радан Кънев.

Основното, върху което Христо Иванов и партията му се концентрират, е съдебната система и по-специално ролята на прокуратурата в нея. Това е и една от основните посоки на действията на Лозан Панов. Двамата с главния прокурор Сотир Цацаров не прикриват неприязънта помежду си.

В началото на лятото на 2017 г. шефът на ВКС хвърля бомба след среща с президента Румен Радев. Твърди, че една от

гумите на

мерцедеса му,

който е на НСО,

била с развити

болтове.

Подозира атентат

Военна прокуратура обяви след проверка, че няма доказателства болтовете да са разхлабени умишлено. Панов обаче отказва да се качи повече в лимузината на НСО.

Следва пореден конфликт. Този път със заместника му Красимир Влахов. През лятото на 2017 г. предлага Влахов, който е в отпуск по болест, да не е зам.-председател на ВКС. Връщайки се на работа, заместникът на Панов получава подкрепа от колегите си от Гражданската колегия, но все пак подава оставка.

“Cpaмyвaм ce дa cъм чacт oт eкипa нa чoвeк, кoйтo зaнимaвa oбщecтвoтo c личнитe cи cтpaxoвe, ѕесемеси и чacти oт aвтoмoбили, нo нe e фopмyлиpaл нитo eднo cмиcлeнo пocлaниe, кoeтo дa кoнcoлидиpa cъдийcкaтa oбщнocт и дa ни внyши гopдocт oт paбoтaтa, кoятo въpшим”, се казва в отвореното писмо на Влахов.

Малцина помнят как през януари 2016 г.

Заради Панов

Борисов отиде

на крака

във ВСС

Пред медиите шефът на ВКС обяви, че министър-председателят му препратил есемес от един от кадровиците на ВСС. Наложи се Борисов да декларира пред съвета, че уважава съдебната система, и да призове съдиите да не се занимават с политика.

Най-емоционалната публична изява на Панов бе на конференция на 16 ноември 2018 г., когато обяви, че цялата съдебна система е затънала в зависимост и той чува само собствения си глас. “След мене няма кой да наруши идилията...”

Какво означава това изречение? Че шефът на Върховния касационен съд ще се оттегли? Или че няма да отстъпи?

Негови колеги юристи разчетоха мащабната му дисекция на държавното управление и съдебната власт като най-сериозната крачка към политиката. Те прогнозират, че съвсем скоро Христо Иванов може да отстъпи място на по-харизматичен лидер в “адвокатската партия”, чиито идеолози търсели упорито точния човек.

И това може би е един от най-вероятните отговори на въпроса на какво се дължи промяната у Панов, откакто е оглавил ВКС.

Тъжната истина е, че вместо да потушава пожари, разпалва конфликти в съдебната система, от които тя няма нужда.

 

Джип го блъска, докато

бяга за здраве, написа

писмо на ВСС от “Пирогов”

След номинирането на Панов за председател на ВКС го сполетява инцидент. На 9 декември 2014 г. по време на традиционния му сутрешен крос на пешеходна алея до Южния парк го блъска джип. Приет е в “Пирогов” с комоцио и травми.

В болницата пише писмо, с което уведомява ВСС, че се оттегля от надпреварата. Висшите магистрати му дават време да размисли, а тогавашният представляващ съвета Димитър Узунов го посещава в “Пирогов”, за да го разубеди.

Седмица по-късно излиза от болницата с превързана ръка, за да съобщи на съвета, че се връща в състезанието. В надпреварата участва и съдия Павлина Панова, която по-късно кани за своя заместничка.

Христо Иванов описва

втората му съпруга

като “Черен лебед”,

тя пък повежда

война със стъписващ тон

През пролетта на 2017 г. в медиите излиза стенограма от сбирка през лятото на 2016 г. На нея Радан Кънев, Христо Иванов, Антоанета Цонева коментират кой да бъде номиниран за президент. Едно от спряганите имена е на Лозан Панов. Реплика на Христо Иванов привлича вниманието: “Ако има Черен лебед, това е жената на Лозан”.

Очевидно бившият правосъден министър има предвид, че заради втората си съпруга Лозан Панов би имал проблеми при евентуално кандидатиране.

Елисавета Панова е вдовица на Иван Ганев, издател на немскоезичното издание Bulgarisches Wirtschaftsblatt. Амбициозната дама наследява Иван Ганев. Той е известен журналист от “Поглед”, през 90-те години издава българския седмичник “Кеш” с номинално швейцарски пари.

В юридическите среди упорито се говори, че Елисавета Панова има сериозно влияние върху промяната на Лозан Панов

Журналистката влиза в директен сблъсък с медии около кръга “Телеграф”, когато те обявяват, че Елисавета Панова или Бети, както я наричат близките, има криминална регистрация от 2004 г. за хулиганство и съпротива на органи на властта.

Вместо спокойно да обясни, че това е било преди години, когато двамата дори не са се познавали, Панова отговаря през март 2018 г. с отворено писмо. Тонът е повече от неподходящ за съпруга на висш съдия и прави поредната лоша услуга на Лозан Панов.

“Тогава още не бях Черния лебед, а се праех на журналистка, дет разпрая на немците кво праим в България. Ма ако знаеш само ква опърничава бех, идеше ми и отвътре. Ако не ми верваш, питай бат Бойко! Още нема отърване от това тъмно минало и да не би затова твойте да викат, че прецедателят повече не моел да бъде прецедател. Ама така е като не пита преди да се жени!”

Цитатът е малка част от написаното от Панова и го оставяме без коментар. Впрочем Елисавета е единствената съпруга на висш магистрат, попадала в полезрението на медиите. Някой да е чувал нещо за половинката на бившия председател на ВКС проф. Лазар Груев или на настоящия шеф на ВАС Георги Чолаков например? (24часа)

  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди