Проф. Венцислав Мутафчийски: ВМА е кауза на съмишленици, затова сме водеща болница в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7178527 www.24chasa.bg
Проф. Венцислав Мутафчийски СНИМКА: Десислава Кулелиева

Здравната система е в дълг към пациентите и отношението към тях заема основно място в политиката ни, казва началникът на ВМА

- Проф. Мутафчийски, на 1 декември се навършват 127 години от създаването на ВМА. Това е ден за равносметка. Каква е вашата, откакто поехте ръководството ѝ първо като временно изпълняващ длъжността и сега вече като титуляр?

- Всяка годишнина е повод за равносметка. Държа да подчертая, че начинът ми на работа като временно изпълняващ длъжността и сега като титуляр след издаването на президентския указ от 7 февруари 2018 г. не се различават. Пряко участие в управлението на ВМА обаче имам още от 2014 г., като част от екипа на ген. Николай Петров. За това време се промениха много неща. Към онзи момент ВМА беше синоним на болница с огромни задължения и те наистина бяха такива - 220 млн. лв. Връщайки се към това време, ми се струва невероятно, че на 1 януари 2018 г. успяхме да ги сведем до нула. Тук искам да разсея някои публикации, че държавата е платила тези дългове. Реално от целия дълг държавата пое 52 млн. лв. цесия, което е една четвърт от задълженията. Всичко останало изплатихме сами.

От началото на тази година пък

вече не говорим за дългове.

Напротив, гледаме напред и

реинвестираме, което е безпрецедентно

До момента сме вложили 9,5 млн. лв. собствени средства в ремонти на 4 клиники, подмяна на цялата стерилизационна - не само в централната, но и в периферните ни болници, както и в закупуване на 2 много сериозни апарата. Единият е ангиограф - с възможности в абсолютно цялата сфера на миниинвазивните изследвания и лечение, който ще бъде монтиран до края на годината.

Съвсем скоро ВМА ще разполага и с нов ядрено-магнитен резонанс, който е уникален за България. Нашата философия за закупуване на нова апаратура е не само да догоним другите, но и да ги надминем. Това, разбира се, го правим не с цел съревнование, а с ясното разбиране, че трябва да поддържаме високо ниво. Друг основен елемент при избора на техника е, че нашите лекари са много амбициозни и наистина искат да надграждат, да правят наука. И тази апаратура е изцяло в полза на тяхното развитие.

Друг резултат, който можем да отчетем, е, че лекарите и медицинските сестри в поделенията вече получават допълнително материално стимулиране. Това е инициатива на ръководството на ВМА, която се случва за първи път и чрез нея искаме да им покажем, че те наистина трябва да са съпричастни към нашата работа, а и да почувстват, че тези места не са толкова непривлекателни като условия за работа.

- Наред с новата апаратура, която ще стане факт до дни, съвсем скоро представихте и нов апарат за ранно откриване на рак на белия дроб.

- Да. Това е нов апарат, с който чрез замразяване се вземат големи парчета за биопсии, нужни за ранното откриване на заболяването. Досега наличната технология позволяваше да се вземат миниатюрни парчета, които са недостатъчни за изясняване на диагнозата.

Апаратът може да се използва и за реканализиране на даден бронх, ако туморът е нараснал и го е запушил. Това подобрява функционирането на белия дроб, особено при пациенти с много напреднал стадий на заболяването.

- Как се спестяват 9,5 млн. лв. за по-малко от година?

- Формулата е много ясна - със строга политика още при сключване на договорите за лекарства, консумативи, услуги, поддръжка на апаратура, на сграда, храна. Разполагаме със собствени програми и за разходването им, както и с наша антибиотична политика. Наскоро приехме делегация от СЗО и ЕК, която остана впечатлена от нея. Дори препоръчаха на националния консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев

този подход да бъде

предложен за всички

останали болници в България

Почувствах се удовлетворен от положените усилия, защото не е лесно да се наложи такъв модел на лекарствена политика.

В световен мащаб едно от най-тежките неща за всяка болница са вътреболничните инфекции с полирезистентни щамове и с вече изчерпаните възможности на антибиотиците, които да им повлияят.

Програмата я прилагаме вече трета година, като се обновява ежегодно. Всеки от нашите специалисти разполага с такова ръководство, което е в удобен джобен формат, и в него е посочено какви антибиотици могат да се предписват при дадени заболявания. Има и нива на компетентност кой може да ги изписва.

Колкото по-нагоре вървят нивата на компетентност, накрая се стига до комисия по антибиотици, която разрешава прилагането на най-скъпите и стратегически антибиотици, като не е задължително един антибиотик да е скъп, за да е стратегически. Има и такива антибиотици, които се разрешават само с мой подпис като крайна инстанция. Ние разполагаме с абсолютно всичко, но се изписва това, което е най-подходящо за конкретния пациент. Всичко това намали разходите ни за медикаменти - от 8,5% през 2017 г. до 6,7% през тази, без да ограничаваме видовете им и независимо колко скъпи са.

- За този период на управление направихте ли структурни или кадрови промени?

- Кардинални промени в лечебната част не се предвиждат. Доста от звената, които не оправдават очакванията обаче, подлежат на преструктуриране. Дори вече закрихме центъра ни с лаборатории в квартал “Овча купел”, които през последните поне 20 години са изгубили своето предназначение. Те представляваха само финансово натоварване на болницата, без да имат реална дейност. Затова ги преструктурирахме, като ги въведохме в работата на действащите в МБАЛ-София лаборатории по радиобиология, микробиология, вирусология, токсикология, както и в Катедрата по медицина на бедствените ситуации.Една съществена промяна засяга Отряда за бързо реагиране, който се преструктурира в мобилни и модулни медицински формирования, отговарящи на духа на новото време, където всяка една войскова част се оформя на модулен принцип.

на съмишленици,

затова сме водеща

болница в България

За да ме разберете по-добре – разполагаме с модул за изгаряния, хирургия, реанимация и евакуация при химическа, радиологична или биологична опасност. При възникване на производствена авария, наводнение, пожар или друг катаклизъм можем да мобилизираме съответните модули - един, два или колкото са необходими според спецификата на пораженията. Това ще доведе до една оптималност в действията, докато преди отрядът беше тежка структура, без ясна диференциация, която не можеше да изпълни със съдържание това, което се прави. Освен това за 20 години имаше 3 мисии, а през цялото това време се поддържаше 25 човека администрация, която допълнително тежеше на бюджета.

А практиката показва, че при възникване на критични ситуации като катастрофата край село Микре, инцидента в Искърското дефиле и други, здравното министерство има съвсем ограничена възможност да мобилизира някакви сили, които да се справят с последиците от тях.

Във ВМА това става с кратка и формулирана заповед. В резултат - само за 30 минути точните хора могат да са на точното място и цялата болница е мобилизирана. Това не може да се случи в нито една друга болница или структура, така че имаме ясното съзнание, че сме в дълг към обществото точно в такива моменти. Ние сме уникално лечебно заведение, което не може да бъде разглеждано като равно с другите. Ние носим определени отговорности, които няма нито една друга болница.

- А кадрови промени?

- Кардинални промени не се правят, но осъзнаваме, че сме в дълг на пациентите, най-вече с отношението си. За мое огромно съжаление в последните месеци се разделихме с някои колеги

именно заради негативни

прояви към пациенти

- Все по-често във ВМА се организират курсове за обучение на специализанти не само от България, но и от чужбина. Съвсем наскоро бе разкрит и Международен референтен център, чрез който се обучават млади лекари от Югоизточна Европа. Разкажете повече за него.

- Това е част от многостранно развитата учебно-научна дейност и приложно обучение на специализанти. Както отбелязахте, във ВМА бе създаден и Международен референтен център по миниинвазивна хирургия, който е единственият по рода си в Югоизточна Европа. В него са въвлечени две клиники - по ендоскопска и по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, съответно с ръководители доц. Пламен Иванов и проф. Никола Владов. С тях двамата сме били на подобни курсове във Франция, Италия, Страсбург, а сега ние сме център за такова обучение и се радваме на голям интерес от страна на колегите. Вече се проведоха два курса за български хирурзи и един за хърватски лекари. За 4 декември е насрочен поредният такъв.

- Сред приоритетите ви е подобряване дейността на филиалите на ВМА. Какъв напредък бележите там?

- Основно място в моята концепция и аз мисля, че вървим в тази посока, е, че всеки има право на еднакво по качество и обем медицинско обслужване, независимо в коя част на България се намира. За по-малко от 2 години снабдихме с иновативна апаратура базите ни в страната. В ход е и поръчката за последни поколения дигитални рентгенови апарати, които ще бъдат подменени навсякъде. Отделно модернизираме базите и почти напълно сме заменили хирургичния инструментариум.

- Приехте и втори випуск военни лекари. Засилва ли се интересът към тази специалност и какво показват бъдещите медици под пагон като знания, умения?

- Програмата е много успешна. Тази година имаше много по-голям интерес, с по-висок от миналогодишния бал на кандидатстващите. 7 от курсантите пък бяха посочили именно тази специалност за свое първо желание. Първият випуск имат 100% успеваемост, нито един от курсантите няма невзет изпит. Показват добри резултати и мотивация. Имаме няколко отличници, като първенецът на випуска – Антоанета Коларска, която беше приета и с най-висок бал, я наградих лично с последно поколение лаптоп.

- Ежегодно специалистите на ВМА провеждат кампании с безплатни профилактични прегледи както в болницата, така и в различни градове, за което получихте и награда. Какво установяват обаче тези кампании за здравословното състояние на българите?

- От 2017 г. досега над 7000 души са прегледани в тези кампании. Най-усърдни в това отношение са Клиниката по гръдна хирургия, която всъщност беше и първата с подобна инициатива, по ендокринология, по кожни болести, по инфекциозни болести и гастроентерология.

Хората са болни и това си го знаем, но именно с профилактичните прегледи може да се засече заболяване в начална фаза, което да бъде напълно лечимо. Като хирург мога да кажа, че една от най-големите ни беди е, когато при нас дойдат пациенти в трети и четвърти стадий на онкологични заболявания и не можем да направим почти нищо за тях. При един целенасочен профилактичен преглед това може да се открие по-рано.

Важно е да се отбележи, че в тези кампании колегите правят всичко абсолютно доброволно, не по заповед и за сметка на свободното си време. Това говори за осъзнато желание да се помогне на хората и то не остана незабелязано. ВМА бе единствената институция, отличена от ЮНЕСКО в националната кампания “По волята на Хипократ” в категория “Социални каузи на лечебните заведения”. Награда получават 40 физически лица и само една болница.

- Какви са идеите и плановете ви за догодина?

- Продължаваме с ремонтите, подмяната на апаратурата, развиване на високотехнологични и нови дейности. Освен от гледна точка на технологиите ВМА полага особени грижи и за развитието на своите специалисти. На прага сме да успеем да премахнем дискриминацията към младите ни офицери. Това е една битка, която водим повече от 2 години. Проблемът е, че един цивилен служител при нас може да стане доцент и на 30 г., а един военен - задължително трябва да е на 45 г., за да си помисли за това. Направили сме необходимите постъпки и съвсем скоро ще премахнем тази несправедливост.

- Какво си пожелавате за празника?

- Пожелавам на целия личен състав здраве и късмет. Надявам се ВМА да не бъде изправена пред нови предизвикателства, които да попречат на развитието ѝ. Пожелавам си колегите ни да работят в добра среда, да получават достойно заплащане, да имат любезно отношение към пациентите, а те към тях - уважение.

Благодаря на всички колеги, защото ВМА е това, което е, заради тях. Независимо от това колко мениджърът или лидерът на такова лечебно заведение има воля, идеи и твърд подход... нещата се случват само благодарение на хората, които са тук. Това е битка, която само съмишленици могат да спечелят и затова благодаря на абсолютно всички съмишленици.

CV

l Завършва медицина в МУ - София, през 1990 г.

l Има специалности по обща и по военна хирургия

l Специализирал в Германия, Испания, Италия и Франция

l Участвал е в задгранични мисии в Македония, Ирак, Афганистан

l Национален консултант по хирургия

l Изпълняващ длъжността директор на ВМА от май 2017 г. От 22 февруари 2018 г. с указ на президента официално заема поста

l Удостоен е с награден знак “За отлична служба I степен” и грамота за проявен висок професионализъм при оказване на медицинска помощ на пострадалите от терористичния акт в Бургас

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в