Галина Стоянова: В последната година обновяваме училища и детски градини, променихме цял квартал в Казанлък

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7181149 www.24chasa.bg

Градът купува 7 нови екоавтобуса до края на мандата, казва кметът на града

- Г-жо Стоянова, коледната елха на централния казанлъшки пл. “Севтополис” бе вдигната в края на ноември. Вече коледно ли е настроението в града, или все още сте в ритъма на делника?

- Ако ние самите не почувстваме Коледата в себе си, няма как да излезем от делника. Иначе да, нашата елха тази година ще бъде висока 16 метра и стои добре на този голям площад.

Много се радвам, че този път елхата ни е топла, естествена и много красива. Години наред ползвахме изкуствени елхи, има много за и против дали дървото да е истинско, или изкуствено. Сегашното ни е подарък от собственик, на когото елхата е пречела и той бил принуден да я отсече.

- Миналата година след отчета първо ви попитах какво не е изпълнено от програмата на кмета. Сега ще попитам кое днес е в основата на визитната картичка на Казанлък? Дали туризмът, защото неотдавна Казанлък бе отличен в категорията “Туризъм, култура, фестивали и традиции” за голяма община, дали големите проекти като този за цялостната рехабилитация на кв. “Изток”, който изпълнихте за 5,6 млн. лева, или друго?

- Визитната ни картичка са две изконни неща, които няма как да промени никой кмет, колкото Казанлък да напредва и да се развива -

розите и

историческото

наследство

За да развиваме тази традиция и да я посвещаваме на онези, които искат да я видят и усетят намясто - независимо дали са от България, или от далече, трябва да се развиваме като град, като инфраструктура - всичко е свързано.

- Тази година у нас са произведени около 16 хил. тона розов цвят. Търсят ли розопроизводителите от Казанлъшко местната власт за съдействие?

- Едно от нещата, по които имахме много дълъг диалог, дори и с няколко министри на земеделието, бе “за” или “против” Закон за розопроизводството. Дълъг бе и разговорът ни за Института по розата в Казанлък и за негово бъдеще. За мое щастие, и двата разговора завършиха с добро решение - готви се и

ще има Закон

за розо-

производството,

който ще защити този бранш, а институтът стъпи здраво на крака. В лицето на директора си доц. Ганка Баева той има добра перспектива и в научната работа.

- Ще имаме закон, ще имаме и институт. А ще имаме ли рози?

- Рози ще има, докато има хора, които милеят за това да продължават традицията. Имаме големи инвестиции в тази посока не само от родолюбиви казанлъчани, много голяма част от розоварните в района ги създадоха хора, които не са оттук.

Догодина ще бъде 116-ият Празник на розата. За да сме готови да посрещнем пак гостите, първо трябва да си почистим и подредим дома. Ние и тази година в отчета отбелязваме основните обекти, които сме решили, че са изключително важни за града и приоритети за населените места. Те са един цял квартал в Казанлък -

“Изток”, който

възстановихме

изцяло

с нови улици, тротоари, осветление, междублокови пространства, детски и спортни площадки, а в населените места приоритетно тази година с външен ресурс реконструирахме 5 училища.

Ще кажете, защо наливате пари извън Казанлък, и то точно в училища, при положение че децата бягат към общинския център и към казанлъшките училища? Спецификата, която наблюдаваме, е, че има обратен процес и че трябва да развиваме населените места така, че младите работещи хора да остават там. Да имат училище, детска градина, инфраструктура, за да работят в града или по-далече, но да се прибират в своето населено място.

Затова и

започнахме

от училищата

Реконструирахме сградите - нови отоплителни инсталации, покриви, дограма, енергийна ефективност, в градовете Шипка и Крън и в селата Ръжена, Хаджидимитрово и Овощник.

По отношение на базата си сега училищата там са конкурентни на казанлъшките. Остават да бъдат завършени училищата в селата Горно Черковище, Кънчево и Енина.

За да заключим за досегашните ни усилия в сферата на образованието - всички училища и в Казанлък вече са с реконструирани бази. Директорите бяха добри мениджъри, защото успяха от собствен бюджет да подобрят оборудването и училищата наистина сега са чисто нови.

- А има ли учители за тези чисто нови училища - недостигът им е хроничен проблем?

- В населените места се забелязва възрожденска линия на учителството - т.е. учител, който е бил на село, трудно отива в града. И това е голямото богатство, което трябва да запазим - учителите, потенциала, който имаме на село. Държим и на младите учители, които да отидат там. Нали

всеки млад човек

иска да работи

в добра база

- ето, имаме такава база. Въпрос вече на управлението на директорите е да привлекат младите хора, още повече че ще има и увеличение на учителските заплати. Надявам се така процесът на образованието да бъде качествен и откъм преподаването. Тогава родителите ще се убедят, че няма нужда детето им рано сутрин да пътува чак до големия град.

За 5-те училища извън Казанлък взехме пари от програма “Региони в растеж”. Реконструкцията на най-голямото училище - “Антим Първи”, извършихме със средства от екодоверителния фонд и с общински пари. Три казанлъшки детски градини също бяха променени с европейски пари, с общински - една.

- Колко вложихте за новата инфраструктура на населените места и в образованието?

- Не обичам да измервам постигнатото с парите. Но 5,6 млн. лв. струва реконструкцията на кв. “Изток”, в който нищо не бе правено от построяването му досега. В 5-те училища и 3-те детски градини

вложихме

почти 9 млн. лв.

Но хората най-много се впечатляват, когато харчим свои пари от местния бюджет. Така сега изграждаме голямо междублоково пространство пак в източния квартал. Жителите сравняват с това, което направихме с европейски пари, и искат да бъде същото, даже и по-добро. Затова много внимаваме с тези проекти и изпълнението им.

- Казанлък се гордее с историческото си наследство. Но успявате ли достатъчно добре да го показвате пред българските и чуждите туристи?

- Стремим се да показваме на туристите все повече нови неща. Сега например по инициатива на общината се

строи копие

на тракийски

боен кораб,

който ще плава по яз. “Копринка”. Ще влиза и в ръкавите му, където ще се осъществяват атракциони за гостите.

Що се отнася до могилите от Долината на тракийските царе имаме идея да разработим проект, по който да свържем съществуващата сега велоалея от Казанлък до Крънското ханче с велоалеи до всички други тракийски гробници в района. Те ще бъдат с велостанции, от които ще може да се наемат велосипеди. Това би се финансирало по мярката за културните атракции в програмата “Региони в растеж”, която вече е отворена. Туристите ще могат да стигат

с колело до

гробниците

Голямата

Косматка и

Оструша,

като втората трябва още да се реконструира и социализира, тъй като сега не е добре експонирана.

Възнамеряваме да направим атракцион между могилите Хелвеция и Грифоните и град Шипка, в който да експонираме тракийския град Севтополис, чиито останки са под водите на яз. “Копринка”. Разбира се, в мащаб, който позволява на хората да се разходят по улиците на древния град. Тук туристите също ще могат да си наемат велосипед, да се разходят с него до околните могили и да се върнат пак тук за почивка.

Преди време искахме до могилите да пътува атракционно влакче, с каквото общината разполага, но е проблем да се движи по републиканската пътна мрежа.

- Макар и в края на това интервю не можем да избягаме от въпроса за несвършеното досега през мандата. Какво най-често ви питаха казанлъчани по време на отчета?

- Един от основните въпроси, който възбуди дискусия на отчета, беше около оползотворяването на отпадъците. Мисля, че нашите съграждани са добре информирани, защото това е въпрос, който стои с голяма сила пред общините. Дори и заради това, че все се отлага във времето законът, според който ставките за битовите отпадъци ще се определят според количеството боклук на всяко лице - юридическо или физическо. Този начин на формиране на таксите няма да ни подмине, така, както не е подминал нито една държава в Европа. При нас, в Казанлък, вече направихме така, че всички юридически лица заплащат според количеството отпадъци, които отделят. Измерваме го според заявката им за контейнерите, в които си изхвърлят боклука, т.е. през съдовете, които ползват. Всяко юридическо лице в зависимост от броя на работниците си и дейността заявява контейнери с определена вместимост и плаща според вида на тези контейнери и честотата на извозването им. Така

формираме за

тях такса “Смет”

Има различни практики как това да се осъществява при гражданите. Но се радвам, че нашите граждани са будни и са усетили кой ни е следващият нерешен и труден за решаване въпрос. Заради това се опитахме да наложим тази практика с юридическите лица и там нямаме колизии. Сега е моментът да направим една добра методика и за гражданите, която да изпитаме сред тях и тогава да я наложим. Казанлъчани са готови да обмисляме варианти за това как да го направим.

- Какво ви предстои до местните избори през следващата есен?

- Да направим първия етап на интегрирания градски транспорт, т.е. да си купим 7 нови екологични автобуса, които са напълно достатъчни за градския транспорт на Казанлък.

- Вече сте втори мандат кмет на Казанлък. В личен план каква е нагласата ви за следващите местни избори?

- На тях казанлъчани ще си изберат кмет и много се надявам той да продължи всичко, което сме започнали. Колкото до мен и екипа ми, ще довършим всичко, което сме направили. Ще положим добри основи за следващия мандат и се надявам да имаме основание да поискаме от казанлъчани да продължим.

CV

Галина Стоянова е родена на 19 октомври 1964 г. Завършва педагогика в Пловдивския университет. Работи като учителка, постъпва на работа в община Казанлък през 2004 г. През 2009 г. е назначена за зам. областен на Стара Загора. Избрана за кмет на Казанлък през 2011 г. от ГЕРБ, през 2015 г. е преизбрана.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    С паника или без, хората имат едно наум, за да тръгнат да купуват запаси заради задаващата се епидемия от коронавируса. Работата е там, че в такива ситуации повечето потребители просто трупат всякакви продукти, без идея нито за колко време ще им трябват, нито дали въобще ще ги употребят някога. Затова е добре да се работи по принципа на германците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност