Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7182675 www.24chasa.bg

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии

ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна.

Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три или четири от кантоните. Други частични опити за дистанционно електронно гласуване като в отвъдморските територии на Франция, бяха прекратени. Основната причина е една - сривът на доверието в този вид гласуване. Очаквахме въвеждането на модерни технологии да намали грешките в хартиеното гласуване, да намали възможността за манипулации и да повиши доверието в изборния процес. Случи се тъкмо обратното - модерното не изпълни целите, които са му поставени. За това спомогнаха и скандалите около гласуването за президент, Конгрес и Сенат преди 2 г. в САЩ.

Основателно или не, но демократите обвиниха външни сили за своята загуба. И тъй като нямаше как другояче да действат външните сили, ясно е, че ставаше дума за въздействие върху електронните средства за комуникация - първо, чрез влияние в социалните мрежи и второ - директно върху системите за гласуване.

На този фон, наред със стандартното интернет гласуване с виртуална бюлетина и на вече архаичните машини за гласуване през последните 2 г. се появи нова изборна технология - т.нар. блокчейн. Свързана е с успеха и с катастрофата на криптовалутата - както искате го наречете. В нея всеки глас е блок във веригата на блокчейна и всеки, който е гласувал може да провери директно дали гласът му е наличен във веригата. Това е крачка напред, защото при електронното гласуване не знаете какво става с гласа ви. При новата технология може да преброите както колко биткойна имате, така и дали гласът ви е попаднал където трябва.

Има и два истински експеримента с блокчейн гласуване. Първият е на четвъртите президентски избори в Сиера Леоне. Оказа се , че в тази страна в Западна Африка с големи маси безработно и неграмотно население, те се справят успешно с най-новата изборна блокчейн технология.

Друг експеримент с нея имаше в Западна Виржиния, където през 2016 г. имаше първични избори преди президентските. Тъкмо тогава гражданите на окръга, намиращи се извън страната гласуваха чрез блокчейн технологии.

Това стана и в някои поделения на американската армия, но впоследствие решиха, че така се нарушава сигурностт,а и силно увеличиха използването на мобилни телефони от страна на американските военнослужещи. Оказа се обаче, че пращайки снимки на роднини, познати и приятели, те много точно показват дислокацията на съответното поделение, което пък силно противоречи на идеята за военна тайна. Затова и американската армия в момента гласува доста по-малко дистанционно.

В Естония, която поддържа електронно гласуване, миналата година се установи, че картите, с които се гласува, са пробити. Оказа се, че произведените в западногермански концерн карти се декриптират изключително лесно.

На какъв принцип впрочем става криптирането? Базира се на бързо намиране на двата прости множителя на едно голямо число. Когато процесът протича за микросекунди и разполагате с единия множител, няма как да намерите другия за кратко време. Оказва се обаче, че има бърз алгоритъм, който чисто математически пробива този вид криптиране. Затова проблемът не е само технологичен т.е. калпаво изпълнение на картите, а принципен - става дума за фундаментален математически пробив в системата. Този пробив не е решен, но естонците като спокойни северни хора се примириха с това и изчакват нещата да се оправят. Но ако в България излезе съобщение, че картите за гласуване може да бъдат пробити и всеки може да прави с тях каквото иска, скандалът ще е огромен. Докато естонците, които са идне спокойни северни хора се примириха с това и изчакват нещата да се пооправят.

Междувременно Естония заведе дело за морални щети за 170 млн. евро срещу производителите на пробити карти. Подозирам, че щетите са и материални и са същите, както в банкирането. Така че нещата с новите технологии не са точно такива, каквито очакваме и каквито бихме искали да бъдат.

В момента се ревизират няколко големи европейски проекта по блокчейн технологии за гласуване. Очаква се в началото на 2021 г. да имаме резултати. Но и към тази технология цари умерен песимизъм. Страхувам се да не хвърлим страната в хаос с непремерено негово въвеждане, което би довело до обвинения в манипулации.

През 2016 г. у нас напълно успешно бе гласувано с 500 машини, като на всяка машина бяха подадени средно по 92 гласа. Мисля, че и с 1000 машини ще се справим. А това означава по около 30 машини във всеки областен град. Но да се търси плътно покриване на всички секции с машини, е нонсенс. Това според мен не е възможно в малките планински и в подвижните секции. Едно от дежурните обвинения към изборната администрация в тези секционните комисии е, че правят грешки. Има предложения за промени в Изборния кодекс, според които, първо, машинно гласуване да има в секции с над 300 избиратели, а такива са над 2 500. И второ - да бъдат поне хиляда, което означава, че ще изберат поне хиляда секции за такъв вид гласуване.

Но самото предложение за секции с над 300 избиратели е малко глупаво, защото то не ограничава броя на секциите, в които може да има такова гласуване. Утешително е, че поне изключва малките подвижни секции.

Безумие е ми се струва да разнасяме 400 машини из целия свят и да дадем възможност на всеки недоволен от изборите българин, живеещ в чужбина да оспорва резултата им заради това, че някоя машина не е стигнала до съответното посолство или пък не е могла да бъде включена. Заради което 10-те души в посолството не са могли да я използват.

  • Опасни промени в последните часове

    Опасни промени в последните часове

    Народното събрание в последните си дни прави промени в законите, които не са съвсем обмислени, ни се струва, и може да имат доста странен резултат, а определено едва ли ще се погледнат добре от избирателите. Например дали е толкова важно да се променя законът за охранителната дейност, който позволява хора, осъждани за углавни престъпления
  • Георги Марков СНИМКА: Архив

    Георги Марков: Да гледаме "Спутник", после към Навални

    Европа се провали с ваксините След 16 години, канцлерът - госпожа Меркел, е в паника. "Изтървахме вируса!", каза тя пред колегите си от германските провинции. В Италия, премиерът Конте подаде оставка. В Холандия, Рюте, който също е в оставка, се е хванал за главата след уличните боеве между полиция и протестиращи срещу карантината