Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186847 www.24chasa.bg

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града

Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия

В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски

Зоната за обществен достъп на пристанището ще се развива - имаме проект за детски научен център с планетариум

- Г-н Николов, какво пожелавате на бургазлии за празника на града?

- Преди всичко да са здрави, да сбъднат мечтите си, да носят със самочувствие неповторимия бургаски дух на свободни хора.

Сигурен съм, че

няма друг град

в България,

в който

жителите му да

празнуват толкова

масово заедно с

настроение и любов

празника на града си. Това е денят, към който всеки от нас има особен сантимент, защото, освен че почитаме нашия закрилник свети Николай, изразяваме обичта си към Бургас.

Всеки един бургазлия има заслужен повод да празнува, защото е допринесъл с труда си за уюта и развитието на своя град. През последните години забелязваме, че и все повече хора от други градове идват в Бургас да празнуват Никулден. И това е хубаво, защото става празник на всички, които обичат Бургас.

И тази година Сливенският митрополит Йоаникий ще освети прословутата бургаска рибена чорба, ще отдадем почит на загиналите моряци и рибари с литийно шествие, ще видим голямата никулденска изложба на бургаските художници, ще отличим новите почетни граждани на града, ще има няколко сцени, на които ще звучат рок, класика и джаз. Уникална е и най-масовата снимка на имениците, която правим пред сградата на общината. В нея се включват стотици съименици, има и столетници, има и няколкомесечни бебета.

А вечерта всички се събираме на площада за големия никулденски концерт и прославили града ни пред света през годината бургазлии палят светлините на коледната елха.

- Защо морски град като Бургас празнува през зимата на този ден вместо през лятото, когато е топло и по-цветно?

- Така е по календара на Българската православна църква, която е обявила 6 декември за празник на свети Никола. А според легендата още от древността рибарите в Бургаския залив са си го избрали за свой покровител - вярвали са, че винаги плава в морето със златен кораб и се отзовава при нужда за помощ. Затова и навремето

при правенето на

нова лодка са

вграждали

в носа икона

на светеца

с надеждата да ги пази от бури, а в дома жените са палили свещ пред образа му, когато мъжете им са в открито море.

Никулден е обявен за официален празник на Бургас с решение на общинския съвет през 1992 г. Всеки сезон си има своята романтика, а хубавото на този ден е, че се пада встрани от туристическата суета през лятото.

- Като кмет как определяте изтичащата година - благодатна или трудна беше за Бургас?

- Като в живота на всеки човек - имаше и хубави, и трудни моменти. Лошите моменти, разбира се, са свързани с природните бедствия и наводненията. Слава Богу, нямаше жертви, но имаше дни и седмици на сериозни изпитания в определени населени места в общината.

Хубавите са свързани преди всичко с постиженията на много бургазлии, които прославиха страната ни по света - математици, спортисти, техните учители и треньори. За града може би най-важното, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Националната художествена академия.

За последно висше учебно заведение в Бургас беше откривано през далечната 1991 г. Новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е също важна стъпка към обучението на следващите поколения в специалности, адекватни на съвременния пазар на труда.

Лично за мен един от положителните факти за 2018 г. е този, че

Индустриалният и

логистичен парк -

Бургас, на практика

почти е запълнен с

нови предприятия,

по-голямата част от които ще заработят през следващата година.

Разбира се, продължаваме да инвестираме в благоустройството на града. Това, което е най-видно, е обновената улица “Богориди”. И в момента продължаваме с уличките около нея.

През 2018 година отвори врати новият плувен комплекс “Парк Арена ОЗК”. По всеобщо мнение това е едно от най-добрите специализирани спортни съоръжения у нас. Най-важна обаче е оценката на плувците, а тя е положителна и календарът на басейна започва да се запълва с престижни турнири, които събират тук стотици състезатели и още повече зрители.

Фокусираме вниманието си и върху комплексите - продължаваме да благоустрояваме междублокови пространства, в които създаваме детски или спортни площадки и обособяваме зони за паркиране. Има още много какво да се прави в тази посока, но сме последователни.

- Тази година Бургас беше отличен с наградата за иновации в образованието, на много от които вие лично сте идеолог. Докъде се простират намеренията ви?

- Моите и на екипа ми намерения са пределно ясни - Бургас трябва да предлага възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса и

амбицията ни

градът да

се развива

Това се отнася както за средното, така и за висшето образование, даже и за детската градина. Неслучайно споменавам и детските градини, защото в бургаските от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски.

От тази година в няколко училища се изучава и корейски език, миналата година стартирахме с китайски.

Инвестираме много

в обновяване на

професионалните

ни гимназии

Разбира се, добрите професионалисти с висше образование са безкрайно нужни. Имаме два университета, които стоят стабилно в национален план и се стараят да се развиват с нови, по-перспективни специалности.

Община Бургас се стреми да осигури най-добрите условия за образователния процес. Учителите ни са добри, децата - умни, и се надявам да успеем да задържим все повече от тях в родния град, след като завършат. Това е в интерес и на работодателите, така че трябва да продължим като местна власт да сближаваме интересите на бизнес и образование в името на просперитета на Бургас.

За щастие, в Бургас има много млади семейства с малки деца, като през последните 2-3 години има тенденция да се установяват тук хора от други градове. Длъжни сме да им осигурим места в детските градини и благоустроени пространства за разходка и игри в близост до дома. През 2018 г. в Бургас отвориха врати две нови детски градини.

- Как ще се развива зоната за обществен достъп в пристанището, която бургазлии все повече припознават като любимо място за отдих?

- Зоната става все по-посещаема и тепърва ще се развива. Работим по откриването там на детски научен център с планетариум. С разрешението на местния парламент изпълнението на проекта вече е задействано. Той ще включва

различни зони и

интерактивно

оборудване

Детският център няма да е само място за игри. Там по забавен начин и в експериментална среда децата ще се учат. Инженерните и природните науки произвеждат все по-търсени специалисти в световен мащаб, каквито у нас не достигат.

Чрез научния център те ще станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

Очаквам със специфичната си форма планетариумът да се превърне в една от знаковите и най-снимани забележителности в Бургас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бус лентата е само за автобуси, не за гости на столицата

    Мерки срещу шофьорите, които се движат в бус лентите, готви Пътната полиция. 40 камери ще следят за тарикати, които си мислят, че безнаказано могат да изпреварват задръстванията. Решението е повече от правилно, защото експеримент показва, че на час само на “Цариградско шосе” в София минават по 300 коли в платното за градския транспорт.
  • Може ли едно убийство да промени закон

    Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,