Защо е важно да няма резки скокове в цената на тока

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7188397 www.24chasa.bg

Спор няма, че трябва да има свободен пазар на електроенергията, така както има за всички стоки. Проблемите идват от резките скокове на цената на тока на борсата. Това, естествено, води до несигурност за потребителите от индустрията, защото те не могат да планират разходите си в близко бъдеще.

По веригата съответно това положение се отразява и върху цените на стоките на дребно, което пък засяга не само бизнеса, но и всеки човек, който влиза в магазина. Затова са прави работодателите и индустриалците да настояват пазарният модел да се доразвие чрез въвеждане на клирингова къща, която да обира пиковите стойности на електроенергията. Когато има буфер за резките скокове в цената на тока, съответно ще се намалят непредвидимите рискове за бизнеса. Точната прогноза колко ще струва токът не е за подценяване, защото това се отразява върху цените на всички стоки. Ето защо КЕВР също би трябвало да се намесва при такива ситуации с резки скокове на стойността на тока на борсата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-добре камери, отколкото мощни коли за КАТ

    Идеите и мерките срещу шофьорите нарушители стават все повече и е ясно, че целта е една - да станат по-малко нарушенията на пътя, както и да се намали броят на ранените и жертвите при катастрофи в България. Сега ни съобщават, че ще се поставят още от новите по-прецизни камери, които да засичат по-точно нарушителите по пътищата и да не им
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.