Защо е важно да няма резки скокове в цената на тока

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7188397 www.24chasa.bg

Спор няма, че трябва да има свободен пазар на електроенергията, така както има за всички стоки. Проблемите идват от резките скокове на цената на тока на борсата. Това, естествено, води до несигурност за потребителите от индустрията, защото те не могат да планират разходите си в близко бъдеще.

По веригата съответно това положение се отразява и върху цените на стоките на дребно, което пък засяга не само бизнеса, но и всеки човек, който влиза в магазина. Затова са прави работодателите и индустриалците да настояват пазарният модел да се доразвие чрез въвеждане на клирингова къща, която да обира пиковите стойности на електроенергията. Когато има буфер за резките скокове в цената на тока, съответно ще се намалят непредвидимите рискове за бизнеса. Точната прогноза колко ще струва токът не е за подценяване, защото това се отразява върху цените на всички стоки. Ето защо КЕВР също би трябвало да се намесва при такива ситуации с резки скокове на стойността на тока на борсата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да спасиш живот или да си пазиш колата от петна

    Пред възможно най-идиотската дилема са били изправени трима шофьори на таксита: да спасят живота на едно 16-годишно момче или да си опазят колата чиста, без петна от кървящото дете. И тримата избрали да си затворят очите, да си заключат човещината (ако я имат въобще) да се приберат вкъщи и да заспят спокойно.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.