Януари и февруари ще са решаващи за мандата на “Борисов 3”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7197143 www.24chasa.bg

Ако кабинетът прескочи този труден период без сериозни щети, идва нов политически хоризонт - евроизборите

Декември традиционно е по-спокоен месец в политически план. Вниманието на голяма част от хората е насочено предимно към плановете за предстоящите коледни и новогодишни празници. Тук до голяма степен се корени и застоят в данните по индикаторите, които мерим всеки месец от изследователски център “Тренд” в редовното ни проучване по поръчка на вестник “24 часа”.

Това обаче не би трябвало да успокоява управляващите.

Най-трудните

месеци

за всяка власт

тепърва предстоят

Социалното напрежение обикновено се покачва в началото на всяка година – изхарчените пари за посрещане на празниците, по-студените дни, по-високите сметки за комунални услуги често водят до спад в оптимистичните нагласи и покачване на напрежението.

Това пък от своя страна може да възобнови тенденцията на ерозия в обществената подкрепа за основната управляваща партия и отново да подтикне към протести.

Януари и февруари 2019 г. до голяма степен се явяват и

политическият

рубикон за 2019 г.

Ако управляващите съумеят да прескочат този труден период без сериозни щети или поне с малки загуби, това автоматично задава вече нов политически хоризонт. Освен затоплящото се време и традиционния повишен оптимизъм през март вече всички погледи и планове на основните партии ще бъдат насочени към приближаващите избори за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май 2019 г.

Предизборната кампания ще постави нов дневен ред. Партиите ще минат на изборни релси, а скандалите и напрежението ще са просто фон и ежедневие.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо