Закрийте КАТ тутакси!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7202565 www.24chasa.bg

Той е есенция на административния произвол, а строгостта на правилата и контролът нямат никакво значение, защото всеки може да избегне наказанието

Всичко, което трябва да знаете за:

КАТ, или поновому Пътна полиция, тутакси трябва да се закрие като институция.

Убедих се онзи ден, че това е една напълно ненужна, свръхбюрократизирана и рекетьорска организация. Няма да говоря за пътния контрол - нямам какво да кажа повече от това, което е известно на всеки читател. Строгостта на правилата и контролът нямат никакво значение, защото всеки може да избегне наказанието - дали чрез рушвет, дали чрез добра адвокатска защита и житейски опит.

Аз съм човек, който никога не нарушава никакви закони. Не съм вземал или давал подкуп през живота си. Не съм се възползвал от нещо по “втория” начин, защото моите родители и баби (Бог да ги прости) ми дадоха такова буржоазно възпитание и аз така разбирам живота, а не толкова, че ме е страх от репресията на закона. Просто ние - старите граждани* на Силистра, сме такива. Никога не се възползваме от нещо, което не ни се следва. Но онзи ден ми се наложи да чакам на опашка в столичния КАТ за някаква административна услуга (подчертавам това, защото не ставаше дума за наказание). Прекарах най-унизителните и изморителни 3 часа от живота си и бях готов да се възползвам от полузаконните платени услуги, които ловки другари предлагат пред опашките.

Но все пак не го направих и после много се окайвах. Защото редът ми с изтегленото номерче дойде за около 2 часа, после се наложи два пъти да излизам от бараката на КАТ, за да търся ксерокс, да правя банков превод и да се редя на друга опашка, за да получа документа, който чаках.

Осъзнах, че който е измислил системата, не може да ходи и дъвче дъвка едновременно, както казват американците. (Прави две крачки, след това спира - две джваквания, и продължава). Защото си изгубих времето да правя нещо, което вече съществува в базата данни на Пътната полиция и всъщност на никого не е необходим хартиен документ за това, за което чаках. Но бях принуден да предам и хартиено копие на нещо, което служителката виждаше на екрана си, да полагам някакви подписи и да удостоверявам някакви дивотии, които също бяха отразени в електронното досие, което се виждаше.

Следобед споделих моите неволи с един умен приятел, който ми каза: Какво се учудваш - ние сме рекетьорска държава. Цялата административна структура на България е така направена, че да може на гражданина да му бъде трудно, да бъде унижаван, за да може по-досетливите да почнат да търсят втори начин, който да доведе до неправомерно обогатяване на съответния чиновник. И това не е отсега, нито е от демокрацията. Така си е и от комунизма, че може би и от преди това.

Затова смятам, че КАТ като есенция на този административен произвол тутакси трябва да се закрие и хората да знаят, че няма какво да заобикалят, защото просто няма какво. Ако карат пияни или без книжки, ще загубят своя живот или ще убият някого, който ще потърси възмездие, както и когато може. И това може би ще подобри жизнената среда и определено ще намали корупцията.

*Стар гражданин - в Силистра под това понятие се разбира представител на оная дребнобуржоазна прослойка, която винаги поздравява и се усмихва, когато срещне някой познат. С това понятие се разграничават онези субекти, които се познават поне от три поколения и са възпитани в уважение към другите хора и респект към закона. За разлика от т. нар. късноосъзнати селяни и тарикати от Северозапада, преселени като комунистически функционери. Ако стар гражданин поеме някакъв ангажимент - личен или бизнес, може да бъдете сигурен, че той ще бъде направен по най-добрия възможен начин с необходимото задълбочаване и без тарикатлъци. Това е може би липсващата българска аристокрация.

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само един на съд за хулиганство?!

    Целият футболен свят не спира да сочи с пръст България заради една група лумпени, попаднали НЕслучайно на мача между България и Англия. Заради срамните им нацистки жестове и скандирания хейтът срещу българите като народ и България като държава расте и набира скорост като огромна снежна топка. И вместо органите на реда да ударят с цялата строгост
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,