Децата ни - оковани от Златний телец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7204592 www.24chasa.bg

Ако си млад човек

на минимална заплата

- излизаш на квартира,

но как плащаш

сметките?

ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам.

Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам. Да не стане като развален телефон. С две думи - младите хора до 30-годишна възраст (66%) живеят с мама и татко. Защо?

Първо, такава ни е народопсихологията. Патриархалният бит от по-миналия и началото на миналия век изисква

всички

поколения

да са под

един покрив,

за да има повече работна ръка - за нивите, за добитъка, за всички на една софра, от едно гърне и от едни нощви. Старите дават акъл, гледат къщата и децата, младите работят от сутрин до здрач и животът си върви.

Сега работна ръка вкъщи не е необходима, освен ако някой не си е организирал семейната фирма в кухнята.

И мащабите не са такива, технически прогрес. Наблъскани в една панелка стари и млади не е добър вариант, но пък ние тук децата си не гоним от гнездото, щом навършат пълнолетие.

Продължаваме

да ги учим как

точно се лети и

да им носим в

човчиците

трохички

Това от една страна. Много родители (чувала съм с ушите си) смятат, че децата са длъжни да им помагат в старините, живеейки в другата стая, за да са под ръка за лекарството на тате или пазаруването на мама. Не, не са.

Както не ги питаме искат ли да ги родим, така и трябва да свикнем с мисълта, че сме само посредници към техния живот нататък.

Обаче от другата страна... От другата страна изобщо не са мераците на чорбаджи Нено и благоверната му Неновица. Безработицата била паднала. Няма да споря със статистиката, ама имам аз едни три дечица, две от които над трийсет. а третото ги гони. С мен живее само големият ми син, не непрекъснато. Тоест тук си държи нещата и ми помага, ако има нещо, иначе е в чести командировки, работи и просперира. Ще отлитне съвсем и той, като му дойде времето.

НО! Синът ми има професия, в която се е доказал като специалист. А започна навремето с десет лева над минималната заплата. Сега положението е същото, разберете, скъпи изследователи и анкетьори, заплатите се вдигат, но работодателите се придържат с минимума над тях, колкото да не ги хване законът. С 500 лв. наем, режийни, храна... И си на 25.

Както и да го

смяташ - не

излиза

Мижи да те лажем е, че ама те, младите, не дават пари за книги и театър, пък имат мобилни телефони и интернет. Ами хайде да си вдигнат ръцете тези, дето нямат тези цивилизовани услуги. Не баба Мика и дедо Кольо от Руйци питам, въпреки че сто на сто и там поне едното от двете е в наличност. Такова ни е времето - чрез мобилния телефон и през компютъра се търси работа, уговарят се срещи, наемат се жилища, пазаруват се хляб и олио. Елементарно е. Младите хора в по-голямата си част са принудени да живеят с мама и тате, с баба и дядо.

И нека криво да седим, ама право да съдим - на тях не им е приятно, не са всички на принципа “мама меси, тате носи, да живей трудът”, всеки иска да има личен живот и като си доведе гадже, мама да не го оглежда от глава до пети, а тате да подхъмква, че къщата му не е... сещайте се.

И много от тези, наричани Николчовци, работят и внасят своята лепта в окъсания семеен бюджет. И в тази статистика се броят марките и гигабайтовете, цигарите и кафетата, укоризнено някак. Сиреч, спрете цигарите и тутакси излезте на квартира, за да цъфнете и вържете. Не така, а? Отворете работни места, вдигнете, сиреч, икономиката на крака, оправете инфраструктурите и всичко, както е в белите държави, пък тогаз правете изводи за това как живеят младите хора до 30-ата си година.

Не отричам, че има и зле възпитани младежи, които са свикнали да търсят “на работата лекото и на хляба мекото”, ама то това

откъм нашето

поколение ще да

им е дошло,

не мислите ли?

Работата ми е такава, че се срещам непрекъснато с млади хора. И им знам хала. И им знам проблемите. И не е вярно, че са безпросветни консуматори. Работят и на по две места, и парите пак не стигат за безпроблемен и безметежен живот (и на нас не ни стигат, на всичките тези почти 90% българи, дето не ходим на Малдивите и Малките Антили, даже от Дубай не сме се тагвали, а Егея го гледаме в социалните мрежи, ако че ни е под носа, хем там е и по-евтино от нашето Черноморие).

Майки орлици и дечица докъм 50-те безспорно има. Всичко има на тоя свят. И статистика има. Бъдещето на децата ни някак не е само тяхна работа, никой нормален човек не строи къща на гола земя. Темели си трябват. А България е, метафорично казано, в руини, уж се опитвах да избягвам черногледството, обаче розови очила все още не са ни раздали от профсъюзите. Някой да помисли как да бъдат счупени оковите, с които са овързани икономически децата ни, щото както съм я подкарала по Смирненски, ще стигна до “Ний всички сме деца на майката земя, но чужда е за нас кърмящата ѝ гръд”, та чак до “Приказка за стълбата”. Не поставяйте младите пред тази стълба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност