Откъде тръгва война през 2019 г.?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7210443 www.24chasa.bg

България засега е на завет, но светът е по-опасен от всякога

Идат тъмни времена! 2019-а ще бъде най-опасната за световния мир година след падането на Берлинската стена, а може би и след Карибската криза през 1962 г., когато СССР и САЩ минаха на косъм от ядрената война.

Новата година ще наследи 5 големи военни конфликта (с над 10 хиляди жертви) и поне 14 средни (между 1000 и 10 хиляди). По-малките конфликти са десетки и всеки от тях има сериозен потенциал. Никога досега не са тлеели толкова много фитили, които могат да подпалят трета световна война.

Но страшното не е в количеството, а в новото качество. На 1 декември по искане на САЩ в Канада бе задържана финансовата директорка на елитната китайска компания “Хуауей” и с това търговската война с Китай прекрачи границите на мирния спор. Вината на “Хуауей” е, че не спазва санкциите на САЩ срещу Иран. Но тези санкции не са международна норма. Не ги признава не само Китай, но и Европа. Ако Китай реши да ги спазва, значи приема, че е васал на САЩ. Вместо това Пекин арестува трима канадци и така започна опасна ескалация. В миналото подобни ескалации водят до световни войни. Така Белият дом вече е в

открит конфликт

с Китай и Русия

едновременно

Така бе през 50-те и 60-те години на миналия век, но тогава Пекин не бе това, което е днес. Сега Китай е втората световна икономика, на път да стане първата. Тя има много сериозни инвестиции на всички континенти с изключение на Антарктида. И навсякъде виждаме сблъсък между американските и китайските интереси.

Днешният световен ред е безредието. По време на студената война се приемаше, че националните граници не могат да се нарушават. Днес това е дори препоръчително в името на човешките права и демокрацията. Пример - Либия, Сирия, Ирак, Йемен и т.н.

Кой е следващият? Най-вероятно Венецуела. Почти сигурно е, че

срещу президента

Мадуро ще има

преврат

през 2019-а с външна помощ. “Това е режим, който може бързо да бъде свален от военните, ако военните решат”, заяви президентът Тръмп през септември. След това в. “Ню Йорк таймс” разкри, че президентската администрация подготвя преврата на тайни срещи с недоволни венецуелски офицери. (https://www.nytimes.com/2018/09/08/world/americas/donald-trump-venezuela-military-coup.html)

Това едва ли би подпалило трета световна война, но… Но тези дни Русия изпрати във Венецуела 2 стратегически бомбардировача Ту-160, които могат да носят ядрено оръжие. Тръгнаха намеци и догадки, че Москва се кани да открие във Венецуела военна база, от която ще държи САЩ на прицел. Навремето така Фидел Кастро се гарантира срещу намесата на САЩ, защо не и Мадуро?

За Москва това вероятно е само демонстрация - вижте, че и ние можем да ви нахлуем в задния двор. Което прави преврата още по-неизбежен. После следва дестабилизация в Никарагуа, а по-нататък и в Куба. Серията “цветни революции” ще се прехвърли от Близкия изток в Централна Америка.

Но това е далеч – най-близо до нас е

намерението на

Украйна да прати

нова флотилия в

Азовско море

Както знаем, последния път руснаците плениха два катера, един буксир и 24-ма моряци, преди да влязат в Керченския проток. Едва ли Киев ще повтори това упражнение. По-вероятно е да покани като наблюдатели бойни кораби на НАТО и авиация, а това може да подпали Черно море!

Слава Богу, Украйна не е особен приоритет за САЩ. Тези дни бе публикуван един доклад, който най-добре показва кои са истинските военни приоритети за 2019 г. Авторството е на Центъра за превантивно действие към Съвета за международни отношения (СМО) – мисловен танк, който в общи линии отразява представите на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ. Там Азовско море и Керченския проток ги няма, а конфликтът в Източна Украйна е определен като умерен. С други думи там едва ли ще избухне сериозна война. (https://cfrd8-files.cfr.org/sites/default/files/report_pdf/PPS_2019_12142018_CM_digital.pdf)

Докладът класира конфликтите според два критерия – вероятността да избухнат и въздействието им върху интересите на САЩ. Всеки критерий има три степени – ниска, умерена и висока. Така конфликтите се подреждат на три нива. Първото ниво, най-опасното, е, когато и вероятността, и въздействието са високи или когато едното е високо, а другото – средно. В това първо ниво на опасностите през 2019 г. са евентуална кибератака срещу САЩ, подновяване на напрежението на Корейския полуостров, въоръжен сблъсък между Иран и САЩ, сблъсък в Южнокитайското море.

В първото ниво на опасност е и “продължаващо налагане на правителствен контрол в Сирия”, нестабилността във Венецуела, хуманитарната криза в Йемен, ескалацията в Афганистан.

Това в общи линии са най-опасните “превантивни приоритети” на САЩ за 2019 г., от които може да тръгне по-сериозен конфликт. Тук не се споменава нито Русия, нито Украйна. Те са във второто ниво на “умерените” приоритети. Високо опасен, но с ниска вероятност да се случи според доклада е въоръжен конфликт между Русия и НАТО, дължащ се на агресивното поведение на Москва в Източна Европа. Във второто ниво е и сблъсък между Китай и САЩ заради Тайван.

Със средна вероятност и средно въздействие са евентуалните сблъсъци в Близкия изток, насилие в Мексико, нестабилността в Ирак, боевете в Източна Украйна, клатенето в Никарагуа, сблъсъците между Турция и кюрдите.

Няма да изброявам евентуалните огнища на война от третото ниво, но всеки може да ги види тук: (https://cfrd8-files.cfr.org/sites/default/files/report_pdf/PPS_2019_12142018_CM_digital.pdf) В тази група са почти целите Западни Балкани.

Така че на пръв поглед за нашия район нещата са относително спокойни. България я няма никъде в доклада. Въоръжен конфликт на Русия с НАТО е малко вероятен, а на Западните Балкани май ще се размине.

Друг един доклад обаче показва, че след 17 г. войни срещу терористите днес те са поне 4-5 пъти повече, отколкото на 11 септември 2001 г. Автор е друг авторитетен вашингтонски мисловен танк – Центърът за стратегически и международни изследвания. Според него в момента се знае за

230 хиляди

салафистки

джихадисти в

общо 70

държави

През 2001 г. са били някъде между 37 и 66 хиляди. (https://www.csis.org/analysis/evolution-salafi-jihadist-threat)

Въпреки “победата над тероризма” в Сирия там има още между 44 и 70 хиляди джихадисти, в Афганистан са между 27 и 64 хиляди, в Пакистан са 18 хиляди и така нататък. Само “Ислямска държава” разполага с 40 хиляди бойци в целия свят. Това говори, че обявеното от Тръмп изтегляне на американските военни съветници от Сирия може и да не се случи. Вероятно той се опитва да се сдобри с Ердоган. Но това би означавало да остави в ръцете му добре въоръжените сирийски кюрди, т.е. да се разпали конфликтът от второ ниво в доклада за приоритетните заплахи срещу САЩ.

Едно е ясно – 2019 г. няма да донесе решение на нито един опасен световен проблем. Тъкмо обратното – още повече ще ги раздуха. Добрата новина е, че България засега като че ли е на завет.

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен