Росен Петров: Идат смутни времена, но целта трябва да е заможна държава със заможни хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7221409 www.24chasa.bg

Какво ще донесе новата 2019 година? Очертават се много и важни промени:

- Европейският съюз ще има нов парламент и нов председател на Европейската комисия. Това ще стане след изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май. Повече от 500 милиона европейци ще избират депутати за 705 места.

- Преди това обаче - на 29 март, трябва да стане прословутият Брекзит, Великобритания да напусне ЕС, освен ако не се промени нещо драстично в трите месеца дотогава.

Годината се очертава заредена с изненади - и за света, и за България, както може да видите в прогнозите на експертите.

- На 26 май ще са изборите у нас за евродепутати.

- Изтича мандатът на сегашната местна власт и в края на октомври ще са двата тура за избор на кметове.

Попитахме експертите:

1. Какво ще се случи на евроизборите у нас? Кой ще е победител?

2. Какво ще се случи на местните избори? Кой ще е победител?

3. Ще се появят ли нови играчи на политическия терен?

4. Ще има ли предсрочни избори? Възможно ли е да се стигне до програмен кабинет?

5. Кой може да разклати най-сериозно управлението: протести, парламентарната опозиция, напрежениЕ в “Обединени патриоти” или друго?

6. Ще има ли смени на министри?

7. Ще влезем ли в Шенген?

8. Какво е най-голямото предизвикателство, което трябва да решаваме като нация?

Ето отговорите на Росен Петров:

1. По традиция на изборите за Европарламент най-добре се представят ГЕРБ и ДПС. Не мисля, че в момента някой може да се мери със степента на организираност на ГЕРБ. Като гледам процесите в ДОСТ, ДПС може да има повече гласове, отколкото имаше на последните избори за парламент. Много зависи и от това в какви “дрехи” ще се облекат евроизборите. Ако на тях се гласува като на национален вот за парламент,

може да има и изненади Ако се гласува като на традиционния евровот, който не интересува по-голямата част от хората, ще успеят партиите, които имат най-работоспособни структури и твърди ядра. И, разбира се, не може да се подценява твърдото ядро, което има БСП.

2. Те са прекалено далече във времето, за да се дават реални прогнози. В големите градове

битката ще си е между

т.нар. системни партии

В по-малките населени места се правят такива местни коалиции, че реално не може да се каже чисто идеологически кой ще е победител. Има места, където под името например “Надежда за Горно Нанадолнище” се явяват в коалиции партии от крайноляво до крайнодясно.

3. Възможно е. Ако ми задавате въпроса, който най-често ме питат за Слави, от интервюто му с Бойко Борисов не останах с впечатлението, че шоуто се готви да влиза в политиката. Разбира се, до 26 май 2019 г. има много време.

4. На мен като цяло не ми допада идеята за предсрочни парламентарни избори. И друг пък съм го казвал - от избори до дупка най-често се пада в дупката. Само казармата по времето на соца траеше две години, едно управление трябва да има поне четиригодишен хоризонт. Не изключвам програмен кабинет или по-скоро кабинет на националното съгласие при някакво форсмажорно обстоятелство. Виждате какво става около нас - Крим, Косово, напрежение между Гърция и Турция, всички предричат нова икономическа криза.

Не съм оптимистично настроен за света през 2019-а. Мисля, че идват смутни времена. В кръга на шегата, както казват в “Игра на тронове”: “Зимата идва”. Бих допълнил “Зимата идва и няма да си тръгва”. Обстановката много прилича на поведението на Великите сили преди Първата световна война. Тогава са си мерили “дреднаутите”, сега си мерят хиперзвуковите оръжия.

5. Като цяло една власт може да си иде и заради някакво абсолютно случайно събитие, нещо непредсказуемо с огромно въздействие. Нещо, което може да се обясни само след като вече се е случило. Нещо, което дори е извън политиката. Мисля, че проф. Константинов нарече наскоро такива събития “черния лебед”, иначе автор на тази теория за непредсказуемоста е известният Насим Талеб. В световен мащаб типичен пример са атаките от 11 септември 2001 г. Те буквално преобърнаха света за 30 минути, а до преди това приличаха на типичната фантазия от книга на Том Кланси.

6. Би могло да има смяна на министри. Дотук за две години много министри се смениха.

7. Надявам се, но при това ниво на терористична заплаха и постоянни катаклизми не ми се вярва. В кръга на шегата, както се пееше навремето - “А дано, ама надали”.

8. Най-голямото предизвикателство пред нас е бедността. В исторически план дори в периодите на най-голям икономически подем ние сме били като цяло бедна страна. Европейска, но бедна. Това трябва да е основната битка на всички партии - за заможна държава със заможни хора.

И другото ни и проклятие, и благословия едновременно е нашето геостратегическо положение. В нашата историческа орисия Великите винаги са се страхували от една голяма, силна България. Затова и често сме получавали удари отвън и ще продължаваме да ги получаваме.

  • Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Модата с екстремните снимки и опасните селфита в последните години взема все повече жертви. Рискът е прекомерен, а манията все повече се поощрява от социалните мрежи, защото целта е една - да се привлече внимание, да се покаже смелост, дори непукизъм и да се трупат лайкове. Вероятно това е накарало и 19-годишното момче
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си