Проф. Михаил Константинов: За пръв път 3 вота в 1 година? 50% вероятност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7221416 www.24chasa.bg

Какво ще донесе новата 2019 година? Очертават се много и важни промени:

- Европейският съюз ще има нов парламент и нов председател на Европейската комисия. Това ще стане след изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май. Повече от 500 милиона европейци ще избират депутати за 705 места.

- Преди това обаче - на 29 март, трябва да стане прословутият Брекзит, Великобритания да напусне ЕС, освен ако не се промени нещо драстично в трите месеца дотогава.

Годината се очертава заредена с изненади - и за света, и за България, както може да видите в прогнозите на експертите.

- На 26 май ще са изборите у нас за евродепутати.

- Изтича мандатът на сегашната местна власт и в края на октомври ще са двата тура за избор на кметове.

Попитахме експертите:

1. Какво ще се случи на евроизборите у нас? Кой ще е победител?

2. Какво ще се случи на местните избори? Кой ще е победител?

3. Ще се появят ли нови играчи на политическия терен?

4. Ще има ли предсрочни избори? Възможно ли е да се стигне до програмен кабинет?

5. Кой може да разклати най-сериозно управлението: протести, парламентарната опозиция, напрежение в “Обединени патриоти” или друго?

6. Ще има ли смени на министри?

7. Ще влезем ли в Шенген?

8. Какво е най-голямото предизвикателство, което трябва да решаваме като нация?

Ето отговорите на проф. Михаил Константинов:

1. Според последните демоскопски проучвания победител би трябвало да е ГЕРБ с разлика от 1 евродепутат пред БСП.

За представянето на ДПС е критично важно дали и доколко движението си е върнало избирателите, които на последните парламентарни избори през 2017 година гласуваха за партията ДОСТ на Местан. Резултатът на “Обединените патриоти” зависи от това дали ще останат обединени. Резултатите на градската десница зависят от това,

дали ще се обедини, или

ще остане разединена

Да не забравяме, че бариерата за тези избори е около 6 процента. А и ние още не знаем каква е квотата на страната ни за евроизборите след Брекзита, макар да се очаква тя да остане 17. Прогнозните евромандати са ГЕРБ – 6, БСП – 5, ДПС – 3, ОП – 2, градска десница – 1. Разбира се, възможни са разлики плюс-минус един мандат и в двете посоки.

2. Победител ще е ГЕРБ, но не с толкова разгромен резултат, както през 2015 година. За разлика от европейските избори, които ще са на 26 май, датата на местните избори не е определена. Предполагам, че президентът ще избере датите 27 октомври и 3 ноември за втори тур. Може също така да избере 20 и 27 октомври.

3. Не мисля. Защото за европейските избори няма време, а за местните избори няма смисъл.

4. Шансът за предсрочни избори е 50%, че даже и по-малко. А и досега никога не сме правили 3 избора за една година. Дали ще има такива избори, ще зависи от резултата на европейските избори, както и от форсмажорни обстоятелства, ако такива възникнат.

Програмен кабинет

няма да има

5. Протестите на улицата, ако излязат извън контрол, и донякъде разцепленията сред “Обединените патриоти”. Но и да отпаднат ОП от голямата коалиция, има кой да ги замести. Поне на първо време.

6. Засега не се очертават, но не е изключено.

7. Само по въздух и вода. Второто впрочем няма голямо значение за обикновените хора. За влизането в Шенген и България, и Румъния са заложници на холандците. Които се страхуват да не получат нашите цигани завинаги.

8. Механичното изтичане на млади и особено на образовани хора. Тук Западът играе доста непочтена игра. Печата пари и купува мозъци. Това е много по-изгодно от търговията с оръжие и наркотици. Но пък печатането на финансов боклук не може да продължава вечно и май вече му се вижда краят. И друго има, казвал съм го многократно. В много западни градове вече не може да се живее нормално. Младите българи го разбират това и се тревожат за децата си. И се връщат.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи