Живко Георгиев: ГЕРБ и БСП с почти равни шансове за евровота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7221421 www.24chasa.bg

Какво ще донесе новата 2019 година? Очертават се много и важни промени:

- Европейският съюз ще има нов парламент и нов председател на Европейската комисия. Това ще стане след изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май. Повече от 500 милиона европейци ще избират депутати за 705 места.

- Преди това обаче - на 29 март, трябва да стане прословутият Брекзит, Великобритания да напусне ЕС, освен ако не се промени нещо драстично в трите месеца дотогава.

Годината се очертава заредена с изненади - и за света, и за България, както може да видите в прогнозите на експертите.

- На 26 май ще са изборите у нас за евродепутати.

- Изтича мандатът на сегашната местна власт и в края на октомври ще са двата тура за избор на кметове.

Попитахме експертите:

1. Какво ще се случи на евроизборите у нас? Кой ще е победител?

2. Какво ще се случи на местните избори? Кой ще е победител?

3. Ще се появят ли нови играчи на политическия терен?

4. Ще има ли предсрочни избори? Възможно ли е да се стигне до програмен кабинет?

5. Кой може да разклати най-сериозно управлението: протести, парламентарната опозиция, напрежение в “Обединени патриоти” или друго?

6. Ще има ли смени на министри?

7. Ще влезем ли в Шенген?

8. Какво е най-голямото предизвикателство, което трябва да решаваме като нация?

Ето отговорите на социолога Живко Георгиев:

1. Това са най-сложните за прогнозиране избори, но е безспорно, че ако има битка, тя ще е между ГЕРБ и БСП.

ГЕРБ би успял да спечели, ако прекъсне низходящата тенденция в битността си на управляващ през оставащите месеци. Също, ако си мобилизира електората, който по принцип е малко по-благосклонен от този на БСП към европейската проблематика. И ако успее да неутрализира набиращия сила потенциал за наказателен вот.

БСП също има своите шансове, ако успее да активира доста отчуждения си от европейските институции и дилеми електорат. И ако съумее да извлече максимум ползи от наказателен вот срещу ГЕРБ и въобще срещу управляващите.

Според мен и ГЕРБ, и БСП имат почти равен шанс. Той обаче зависи и от това

ще има ли други солидни

нови играчи в

конкуренцията

В момента патриотите са в низходяща тенденция и не е ясно сред тях кой как ще играе. ДПС пък е относително стабилна величина.

Появата на нов стабилен играч ще засегне шансовете на БСП, защото ще изземе наказателен вот.

2. Резултатът на местните избори ще зависи страшно много от този на евроизборите. Очаквам ГЕРБ да възпроизведе относително добре силното си присъствие, но като цяло ще загуби влияние в местното самоуправление.

Всъщност на тези избори

не е ясно как броим кой е

победил и кой е загубил

Навярно подбедителят ще запази най-голямо влияние, но то ще е по-ниско от завареното.

БСП има шанс да го повиши, но пак при много условия. Очаквам също така ДПС да си върне малко от загубените позиции в местното самоуправление, особено в смесените райони. Но именно там не очаквам силно вклиняване на някакъв нов проект. По-скоро може да се очаква солидно представяне ако не на кметската част, то поне в местните парламенти на нови местни коалиции в странни формати. Т.е. третият и четвъртият играч ще бъдат някакви местни формирования, които може да са съставени от стари партии и инициативни комитети. Но има предпоставки за бунт срещу статуквото не във всички, но в много общини.

3. Има потенциал за нови играчи, но дали те ще могат за не многото време

да излязат с бистри и

сериозни оферти към

избирателите?

Отговорът на този въпрос предполага да ги видим и да оценим поне първоначалния им политически продукт под формата на лица и каузи.

4. Вероятност от предсрочни избори има доста голяма от 5-6 месеца. Управляващата коалиция очевидно скърца, трудно ще реализира в този си вид някакъв обрат и освежаване. Затова по-вероятно ми изглежда да има предсрочни парламентарни избори. Даже може да се стигне до този вариант и преди евроизборите. Не е нужно много - два-три гафа и сериозни публични скандала и ще се случат. Но програмен кабинет, честно казано, не виждам. Имали сме такива, управлението им винаги е изглеждало като отлагане на агония. Не виждам кой би спечелил от това.

5. По-скоро поведението на съвкупните управляващи. Разбира се, БСП ще използва всяка възможност. “Обединени патриоти” са безкрайно слабо звено на управляващите. Социалните протести - също. Това, което може да разклати управлението, е несправянето в ключови и чувствителни области.

6. Това е въпрос, който има значение само за частния живот на сменени и назначени. Никога не е било фатално. В момента имаме управление, в което министрите са заменими.

7. Малко вероятно е. Някога все ще влезем, ако не се разпадне самата система Шенген. Това обаче не е нещо, което трябва да се мисли в краткосрочен план.

8. Най-голямото предизвикателство е колективно, максимално консенсусно конструиране на визия за едно ново бъдеще на България. Защото сегашното бъдеще не устройва никого - в някакъв смисъл за 50-60% от българите сегашното бъдеще е по-плашещо от настоящето. Тези наблюдения са в резултат на демографски процеси, на отпадане на цели социални категории, региони и селища. В този смисъл ни трябва нов амбициозен социален проект, обърнат към бъдещето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,