Третият обяд с роднините е като третата световна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7221496 www.24chasa.bg

Щрихи от семейната софра на фамилиите Тръмп и Путин

Най-трудното на дългите празници е третият обяд с роднините. На първия сте изчерпали всички теми, които не ви докарват семейна стенокардия, на втория сте пили достатъчно, за да заглушите с нестройното си белканто опитите да ви накарат да отговорите на въпроса: “Ти с‘а Путин и руснаците уважа‘аш ли ги, или си грантояд?”. Но на третия, ах, на третия обяд вече целият репертоар е изчерпан: изпели сте всички познати ви народни песни – от “Бяла роза ще закича” до “Ако умра ил‘ загина”, издали сте се, че гласувате за “либерастите”, елхата е пламнала и сте я загасили с ракията на чичото, който от яд е вкарал един тупаник на зетя, който пък от изненада е разбил с глава порцелановия супник от пралеля ви, всички сте ходили в “Пирогов”, леля ви се е скарала с майка ви, не си говорите с мъжа ви, подаръците са разопаковани и скрити дълбоко в гардероба, а репликата на свекървата: “Тия гащи ти ги взех по-големшки, щото да не те опъват в ханша, ма сутиена си е от малките” е прилично погребана в подсъзнанието. Успели сте дори да покажете на родата за три минути тийнейджъра, който е най-благоразумен и от три дни е неоткриваем някъде под всички плейстейшъни, дрехи, скейтбордове, компютри, игри и кутии от пица в стаята си и... се налага да си говорите. След дълга пауза първи тишината разчупва чичо ви:

- Малкият шкембе яде ли?

- Моля?

- Момчето, казвам, детето. Шкембе яде ли?

- Ами.. не, чичо, не яде

- Какво дете???

- Синът ми, лельо, Пешко!

- А, вярно, че имахте дете. Ми то къдей?

- В стаята си, лельо... не, не, не влизай там, не го щипи за бузките, моля те, тийнейджър е, бягай...

- Ухапа ма!

- Ми казах, ти лельо, тийнейджър е, не дава да го галят, къде те ухапа?

- Няма нищо, лелиното, по пръстчето, ма ще го топна в ракията на чичо ти...

- Не, лельо, не, не...

След четири часа всички сме се върнали от “Пирогов”, добре, че зетят е яко момче, та носи на бой. А и кристалният сервиз не ми харесваше чак толкова.

Чудя се във всички семейства ли се веселят толкова на Коледа? Как ли минава третият обяд при по-първите фамилии? Например фамилия Тръмп? Той, горкият, много пъти се е женил и съдбата с много тъщи го е наказала. Аз с това си обяснявам и сприхавия му характер, да ви кажа. Даже подозирам, че на всяка тъща за Коледа е подарявал екскурзия в Мексико. Затова и тая обсесия към стената по границата с мексиканците. Сега със словенката Мелания и нейните родители сигурно също не е лесно, сблъсък на култури все пак. Словенците прасе за Коледа колят ли? Не може да не колят, наши хора са, балканци!

- Айде, зетко, ушите са за тебе! Ей там, в камината си ги опърли и йеж, йеж, на кръвчица да ти стане!

- Стига простотии бе, татко!

- Е, как простотии? Ми това са си наши, словенски традиции. А един народ, ако не си пази традициите, ще изчезне. Като индианците. Ти, зетко, свински уши, пърлени на лагерен огън край вигвама, ял ли си? Ноу? Ноу, я! Е затва сега индианците са в резервата, а американците са в Америка. Кво му е на туй момче, защо пребледня така? Жена, донеси бързо ракията, на Доналд му прилоша!

- Татко, моля те, стига си го карал да пие, не може. Взима после телефона и почва да пише туитове. Миналата Коледа след оная парцуца уволни целия кабинет и замалко да обяви война на Албания. Едвам го удържам!

- Е, чак Албания няма нужда, но Босна.. или па сърбите. А? Може и хърватите да гръмне, и да излезем пак на море. На три морета, даже!!!

Още по-пищна сигурно е Коледата в Кремъл. Путин и холандските зетьове:

- Вие, ребята, в Холандия, сняг имате ли?

- Имаме, понякога вали на 2 януари, ма не всяка година.

- Слабаци! А водка като нашата имате ли?

- Не, но ние пием бира!

- А страната ви колко е голяма, че не я намирам на картата?

- А, малка е, много малка даже, колкото вашият БВП горе-долу!

После вярващите се чудят защо баш на Коледа Москва тества новото си свръхоръжие, дето щяло да унищожи Западна Европа. Еми заради третия коледен обяд с родата, затова! Та призивът ми е, ако искате сърбите, хърватите и босненците да оцелеят, Западна Европа да не загине, и зетя да спрат да го бият, стига с тия обяди бе, хора!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,