Третият обяд с роднините е като третата световна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7221496 www.24chasa.bg

Щрихи от семейната софра на фамилиите Тръмп и Путин

Най-трудното на дългите празници е третият обяд с роднините. На първия сте изчерпали всички теми, които не ви докарват семейна стенокардия, на втория сте пили достатъчно, за да заглушите с нестройното си белканто опитите да ви накарат да отговорите на въпроса: “Ти с‘а Путин и руснаците уважа‘аш ли ги, или си грантояд?”. Но на третия, ах, на третия обяд вече целият репертоар е изчерпан: изпели сте всички познати ви народни песни – от “Бяла роза ще закича” до “Ако умра ил‘ загина”, издали сте се, че гласувате за “либерастите”, елхата е пламнала и сте я загасили с ракията на чичото, който от яд е вкарал един тупаник на зетя, който пък от изненада е разбил с глава порцелановия супник от пралеля ви, всички сте ходили в “Пирогов”, леля ви се е скарала с майка ви, не си говорите с мъжа ви, подаръците са разопаковани и скрити дълбоко в гардероба, а репликата на свекървата: “Тия гащи ти ги взех по-големшки, щото да не те опъват в ханша, ма сутиена си е от малките” е прилично погребана в подсъзнанието. Успели сте дори да покажете на родата за три минути тийнейджъра, който е най-благоразумен и от три дни е неоткриваем някъде под всички плейстейшъни, дрехи, скейтбордове, компютри, игри и кутии от пица в стаята си и... се налага да си говорите. След дълга пауза първи тишината разчупва чичо ви:

- Малкият шкембе яде ли?

- Моля?

- Момчето, казвам, детето. Шкембе яде ли?

- Ами.. не, чичо, не яде

- Какво дете???

- Синът ми, лельо, Пешко!

- А, вярно, че имахте дете. Ми то къдей?

- В стаята си, лельо... не, не, не влизай там, не го щипи за бузките, моля те, тийнейджър е, бягай...

- Ухапа ма!

- Ми казах, ти лельо, тийнейджър е, не дава да го галят, къде те ухапа?

- Няма нищо, лелиното, по пръстчето, ма ще го топна в ракията на чичо ти...

- Не, лельо, не, не...

След четири часа всички сме се върнали от “Пирогов”, добре, че зетят е яко момче, та носи на бой. А и кристалният сервиз не ми харесваше чак толкова.

Чудя се във всички семейства ли се веселят толкова на Коледа? Как ли минава третият обяд при по-първите фамилии? Например фамилия Тръмп? Той, горкият, много пъти се е женил и съдбата с много тъщи го е наказала. Аз с това си обяснявам и сприхавия му характер, да ви кажа. Даже подозирам, че на всяка тъща за Коледа е подарявал екскурзия в Мексико. Затова и тая обсесия към стената по границата с мексиканците. Сега със словенката Мелания и нейните родители сигурно също не е лесно, сблъсък на култури все пак. Словенците прасе за Коледа колят ли? Не може да не колят, наши хора са, балканци!

- Айде, зетко, ушите са за тебе! Ей там, в камината си ги опърли и йеж, йеж, на кръвчица да ти стане!

- Стига простотии бе, татко!

- Е, как простотии? Ми това са си наши, словенски традиции. А един народ, ако не си пази традициите, ще изчезне. Като индианците. Ти, зетко, свински уши, пърлени на лагерен огън край вигвама, ял ли си? Ноу? Ноу, я! Е затва сега индианците са в резервата, а американците са в Америка. Кво му е на туй момче, защо пребледня така? Жена, донеси бързо ракията, на Доналд му прилоша!

- Татко, моля те, стига си го карал да пие, не може. Взима после телефона и почва да пише туитове. Миналата Коледа след оная парцуца уволни целия кабинет и замалко да обяви война на Албания. Едвам го удържам!

- Е, чак Албания няма нужда, но Босна.. или па сърбите. А? Може и хърватите да гръмне, и да излезем пак на море. На три морета, даже!!!

Още по-пищна сигурно е Коледата в Кремъл. Путин и холандските зетьове:

- Вие, ребята, в Холандия, сняг имате ли?

- Имаме, понякога вали на 2 януари, ма не всяка година.

- Слабаци! А водка като нашата имате ли?

- Не, но ние пием бира!

- А страната ви колко е голяма, че не я намирам на картата?

- А, малка е, много малка даже, колкото вашият БВП горе-долу!

После вярващите се чудят защо баш на Коледа Москва тества новото си свръхоръжие, дето щяло да унищожи Западна Европа. Еми заради третия коледен обяд с родата, затова! Та призивът ми е, ако искате сърбите, хърватите и босненците да оцелеят, Западна Европа да не загине, и зетя да спрат да го бият, стига с тия обяди бе, хора!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в