Вашингтон - Пекин - определящата ос на XXI в.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7223303 www.24chasa.bg

Да, оста Вашингтон - Пекин ще е определяща за XXI в., но Близкият изток, Русия, Европа не са “дреболия, мушици, които кръжат по гърбовете на двата слона”. Ако Западът бе успял да интегрира постсъветското пространство - вкл. Южен Кавказ и Украйна, в евро-атлантическата сфера за сигурност, щеше да има контрол върху тази част от Евразия, която излиза на Каспийско море, и постсъветска Централна Азия. Това прави границите на геополитическото състезание между Пекин и Вашингтон твърде различни от днешните. Ако Западът бе интегрирал постсъветското пространство в евро-атлантическата система за сигурност, Русия на Путин нямаше да бъде съперник, а съюзник на Запада за дълъг период от време занапред.

Ако някой си представя Америка като лидер без или дори против Европа, той умее да фантазира, но не и да анализира. Общността на икономическите интереси на Запада е не по-малко важна от тази на интересите му в сферата на сигурността. Лидерството винаги е нещо повече от простото признание на другите, че си пръв.

(От текст на политолога във фейсбук)

  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност