Китай поиска Тайван. Да копаем ли скривалища

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7226727 www.24chasa.bg

Скандалът между двете свръхсили става все по-опасен

На 2 януари се запали един от опасните фитили на 2019 г. - Китай си поиска Тайван. Китайският президент Си Дзинпин дръпна историческа реч, в която предложи мирно обединение на принципа “една държава, две системи”, както в Хонконг. Но ако това не стане, Китай си запазвал правото да използва сила.

Естествено, че в такъв случай САЩ биха извадили големите пушки. За тях предаването на Тайван е немислимо, особено днес, когато Китай застрашава първенството на американската империя. Но това не може да спре китайците.

“Тайванският народ трябва да разбере, че независимостта ще им докара само трудности – каза президентът Си Дзинпин. – Обединението е неизбежно изискване на великото обновяване на китайския народ!” Малко преди това Китай прилуни летателен апарат на обратната страна на Луната, с което доказа, че разполага със свръхмощни балистични ракети.

Но ако беше само тази реч, нямаше защо да копаем ядрени скривалища. Напоследък

ръмженето

между САЩ и

Китай вдигна

опасно

децибелите

Всичко започна с митническата война още през 2017 г. На 1 декември 2018 г. тя мина на нов етап, когато по искане на САЩ в Канада бе задържана финансовата директорка на елитната китайска компания “Хуауей”. В отговор Пекин арестува трима канадци и така нататък, и така нататък. Конфликтът расте и не се знае каква посока ще поеме през 2019 г. А сега речта на Си Дзинпин показва, че Пекин няма намерение да подвива опашка, а ще натиска и напредва.

Каква е степента на опасност? На 21 декември в статията “Откъде тръгва война през 2019 г.?” посочих, че Тайван е едно от възможните огнища, позовавайки се на доклад на Центъра за превантивно действие към Съвета за международни отношения (СМО) – мисловен танк, който в общи линии отразява представите на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ. Там Тайван е включен като второстепенно огнище на конфликт, тъй като опасността е висока, но вероятността да се случи е ниска. Сега трябва да приемем, че вероятността вече не е ниска, а умерена, и това според класацията на СМО превръща огнището в първостепенно.

Но сред първостепенните огнища в доклада на СМО вече има друго, съседно. Това е опасността от конфликт с Китай заради териториите в Южнокитайско море, като една от засегнатите страни е пак Тайван. Значи вече имаме

две хванати

ръка за ръка

първостепенни

огнища,

които могат да се детонират взаимно през 2019 г. и да подпалят света. Ако имах багер, вече щях да копая скривалището.

Затова пък президентът Тръмп може да извлече полза от новата ситуация. Той вече 2 г. настоява, че истинската опасност за САЩ не е Русия, а Китай.

И обратното, опонентите му твърдо държат на Русия като враг № 1. Според демократите Тръмп е станал президент с помощта на Путин. Имало нещо, с което Путин го е стиснал за интимните части и не пуска. Руснаците се месят в изборите в САЩ, руските хакери извличат най-съкровените американски тайни, а сега превзеха и Белия дом!

Но колкото по-активна става позата на Пекин, толкова повече аргументи получава предизборната теза на Тръмп – няма смисъл да се караме с руснаците, насила ги тласкаме към обединение с Пекин. Не ни трябва и Сирия, нека други се бият с ИДИЛ. Най-голямата опасност за САЩ е Китай.

Бившият остров Формоза, а днес Тайван, е изключително важен за САЩ поради редица исторически и геостратегически причини, но не по-малко

важно е

производството на

полупроводници

Големият проблем на Китай е, че внася две трети от нужните му микрочипове. При това собственото му производство не е на върха на технологиите. Пекин прави всичко възможно да навакса, а Вашингтон – да му пречи, като постоянно блокира опитите на китайците да купят фирми производители.

Затова пък в Тайван е домът на Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), една от четирите най-големи и най-елитни производителки на полупроводници. Пазарната капитализация на TSMC вече задмина гиганта “Интел”. Освен това Тайван е дом на световните компютърни компании Acer, Asus, HTC, както и на знаменитата Foxconn, която прави продуктите на Apple, Amazon и Microsoft. Ако Тайван се присъедини административно към Китай, най-важното му технологично изоставане от САЩ ще е преодоляно и вече нищо не може да го спре по пътя на световното лидерство.

А какво мислят самите тайванци? Пак в сряда президентката Цай Инуън заяви, че

островът никога

няма да приеме

обединение

на принципа “една държава – две системи”. . Това показват и повечето анкети. Но през ноември Демократичната прогресивна партия на г-жа Цай загуби местните избори. Опозицията и бившата партия на власт, Куоминтанг, спечели в 15 от общо 22 града и области. В резултат г-жа Цай си подаде оставката като партиен лидер, но през 2020 г. й предстоят и президентски, и парламентарни избори, на които Куоминтанг вероятно ще вземе властта. Старата партия, наследство от диктатора Чан Кайши, настоява за по-тесни търговски и политически връзки с Пекин.

Речта на Си Дзинпин бе посветена на 40-годишнината от решението на Вашингтон да признае Пекин за столица на истинския Китай и да премести там посолството си. Дотогава САЩ признаваха “Република Китай”, т.е. Тайван, а посолството бе в столицата Тайпе. А беше време, когато малкият Тайван заемаше мястото на големия Китай в ООН и дори заемаше мястото му в Съвета за сигурност.

Остров Тайван, който в миналото бе известен като Формоза, е бил владение на доста нашественици, сред които испанци и холандци. Под китайска администрация е изкарал около 200 г. – от 1683 до 1895 г. После е завладян от Япония, а през 1945 г. е върнат на Китай. Междувременно лидерът на националистите, генералисимус Чан Кайши, губи гражданската война от армията на г Мао Дзедун и се оттегля на остров Тайван заедно с 2 милиона войници, политици, интелигенция и чиновници. Там той управлява със здрава ръка до смъртта си през 1975 г. През 1987 г. Тайван отменя военното положение и постепенно въвежда демокрация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.