България днес и в предкризисната 2008 г. - 5 важни разлики

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7228358 www.24chasa.bg

Външни шокове за икономиката? Повечето анализатори ги “отлагат” поне до 2020 г.

Като цяло 2018 г. беше добра за българската икономика и въпреки умереното засилване на инфлацията от края на лятото, нарастването на доходите на работещите продължи да изпреварва ръста на цените и да подкрепя потреблението.

Новата 2019 г. също се очертава добра от гледна точка на очаквания за растеж на икономиката, макар и с висока вероятност икономическият растеж да продължи да се забавя до около 3%, при това в един благоприятен сценарий без резки външни шокове. Все повече обаче се говори за нарастващите рискове от нова рецесия в рамките на 1 до 2 години, въпреки че към момента повечето анализатори са склонни да я “отложат” във времето поне до 2020 г. Дори и да настъпи обрат в икономическия цикъл в следващите 1-2 години, очакванията са “приземяването” да е много по-меко, включително и за България. На входа на предишната криза през 2008-2009 г. българската икономика беше в далеч по-неблагоприятна позиция, тъй като показваше явни признаци на прегряване:

- растежът тогава надхвърляше 6% - сега е около двойно по-малко;

- в строителството имаше широко признат балон – сега по-скоро това е изолирано явление до София и може би още 2-3 големи града, ако въобще можем да говорим за балон;

- кредитният бум тогава е несравним с оживлението в кредитната дейност сега – в пика си през 2007-2008 г. ръстът на кредитирането към предприятията и домакинствата към края на някои тримесечия надхвърляше 40-50% на годишна база, а сега, по последни данни към края на септември 2018 г., достига едва 6%, с по-бавен ръст при предприятията и по-бърз – при домакинствата;

- тогава ръстът на заплатите приближи 20 и 30% годишно съответно през 2007 и 2008 г., сега не надхвърля 10%;

- инфлацията 2008 г. беше двуцифрена (над 12% средно на годишна база), сега средната годишна инфлация надали ще достигне 2%.

Всичко това илюстрира неоснователността на всякакви сравнения тогава и сега. Съответно “падането” преди 10 г. беше от по-високо и икономиката се сви чувствително през 2009 г. (с 3,6% след последните ревизии), бюджетът пострада тежко през 2009 и особено през 2010 г., а възстановяването от кризата продължи до 2014 г.

Може би единственото сходство между ситуацията тогава и сега (ако допуснем, че кризата отново чука на вратата) е добрата фискална позиция – излишъци в бюджета и натрупване на сериозен фискален резерв като буфер срещу рязък обрат.

Като цяло, ако нова криза не ни връхлети още тази година, 2019 има всички шансове да бъде сходна с 2018 г. от гледна точка на икономиката – слънчева, макар и с малко повече облачност.

(От анализ в бюлетина на ИПИ)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е, че махат един абсурд в НПК

    В наказателния процес има много ненужни, понякога абсурдни формалности, които компрометират и обезсмислят правосъдието, което трябва да е бързо и справедливо. Един такъв абсурд ще бъде премахнат в петък, когато влизат в сила промени в НПК. Надали може да се счита за нормално от май м.г. прокурорите да четат 5 хил.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.