Рашид бин Али ал Хатър: В Доха очакват президента Радев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7230856 www.24chasa.bg
Рашид бин Али ал Хатър, посланик на Катар в България

Споразуменията, които бяха подписани по време на визитата на Н.В. емира в София, дадоха нов икономически тласък, казва посланикът на Катар

- Г-н посланик, как се развиха отношенията на България с вашата страна, след като миналата година емирът на Катар посети София и очаквате ли българския президент в Доха?

- Катар и България имат много добри двустранни отношения особено през последните години. Станахме свидетели на забележително развитие на сътрудничеството между двете страни, пример за което бе държавното посещение на Н.В. шейх Тамим бин Хамад ал Тани – емира на Катар, в София през март миналата година. По време на тази визита бяха подписани меморандуми за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката, на младежта и спорта и между Софийския университет и Катарския университет. Също така и споразумение за създаване на съвместен бизнес съвет между Катарската палата и БТПП.

След визитата на Н.В.

емира в България

пристигна технически екип

от Катар, който проучи възможностите за развитие и укрепване на двустранното сътрудничество и инвестициите във всички сфери от взаимен интерес - икономика, енергетика, здравеопазване, туризъм, инфраструктурни проеки, транспорт и др.

Катар оценява подкрепата, предоставена й от България в условията на несправедлива блокада. В тази връзка бяха проведени телефонни разговори на най-високо равнище между двете страни, по време на които бе потвърдено голямото значение на двустранните отношения.

Българското държавно

ръководство призова към

намиране на решение

на кризата в Залива

чрез диалог между страните, посочвайки колко е важно да се запази единството на Съвета за сътрудничество в Залива. Затова ние придаваме голямо значение на двустранните си отношения с България и се стремим да ги развиваме и укрепваме на всички равнища и сфери, така че да служат на интересите на катарския и българския народ.

Очаква се президентът на България г-н Румен Радев да направи посещение в Катар в началото на настоящата година. Конкретната дата на визитата ще бъде определена по дипломатически път. Визитата на президента Радев в Доха е от изключително значение за укрепването на отношенията между двете страни във всички сфери от взаимен интерес.

- Какви общи икономически проекти има между България и Катар?

- През 2009 г. бе създадена Смесена комисия за икономическо и техническо сътрудничество между правителствата на Катар и България. Двете страни успяха да развият и затвърдят търговско-икономическите си отношения, което доведе до непрекъснато нарастване на търговския обмен през последните години.

Правителствата в Доха и София съумяха да дадат тласък на съвместното сътрудничество в икономически план благодарение на редица двустранни документи.

Последните такива споразумения, както вече казах, бяха подписани в рамките на визитата на Н.В. шейх Тамим бин Хамад ал Тани на 8 март миналата година.

- Споменахте за българската подкрепа по време на блокадата, а как бе наложена тя?

- Държавата Катар бе подложена на заговор от страна на нейни братски страни като Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет.

Всичко започна с хакерската атака срещу сайта на Катарската новинарска агенция и публикуването на фалшиви новини през май 2017 г. След това тези страни наложиха несправедлива блокада върху държавата, което представлява явен опит за застрашаване на сигурността, стабилността и националния суверенитет на държавата. Те предприеха едностранни и насилствени мерки, представляващи очевидно нарушение на регионалните и международните конвенции и споразумения.

- Успя ли блокадата да ви засегне в икономически и политически план?

- Несправедливите действия на страните, наложили блокадата, не се отразиха отрицателно в икономическо и политическо отношение.

Катарската икономика

успя да запази своята

устойчивост и развитие,

както и водещия си ръст в регионален план, тъй като се отличава със своето разнообразие и ускорените темпове на развитие в различни сектори, включително в промишлеността и производството.

- А как Катар въобще успява да стигне до това равнище, което наблюдаваме днес?

- Държавата Катар е основана от шейх Джасим бин Мухаммад ал Тани на 18 декември 1878 г. Династията Ал Тани управлява Катар от средата на XIX в., а държавата получава своята национална независимост и пълен суверенитет на 3 септември 1971 г. Същия месец става член на Лигата на арабските държави, както и на ООН. По време на управлението на Н.В. емира баща шейх Хамад бин Халифа ал Тани е приета постоянната конституция на Катар. Той дава воля на свободата на печата и медиите и

подготвя първите

парламентарни

избори в страната

Емирът има принос за развитието на редица сектори като урбанизация, икономика, наука, спорт и др. В този период Катар получава забележително присъствие на международната сцена. Държавата укрепи връзките си с останалите арабски страни, както и приятелските си отношения с много други държави, давайки своя принос по различни въпроси от регионално и международно равнище.

- Но сега страната има нов ръководител.

- Н.В. шейх Тамим бин Хамад ал Тани пое управлението на страната на 25 юни 2013 г. В този период Катар оглави класациите в световен и регионален план, заемайки първо място в света по капиталови потоци, БВП на глава от населението, намаляване на безработицата... Катар зае първото място в Арабския свят в доклада за качеството на висшето образование, за хуманитарните въпроси, както и индекса за мир и индекса на човешко развитие.

- Водите интересна външна политика...

- Нашата външна политика се гради върху мира, сигурността, стабилността, сътрудничеството и приятелството между страните и народите по света. Катар винаги подчертава необходимостта конфликтите и споровете да се решават чрез диалог между различните страни и по мирен път. Държавата ни играе ключова роля в това, като предоставя ефективно посредничество с цел уреждане и разрешаване на конфликтите на регионално и международно ниво. Освен това Катар е сред първите страни, които оказват подкрепа на благотворителните и хуманитарните дейности в бедстващи райони. В сферата на образованието предоставя помощ на бедните страни и открива училища в тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.