Какво да постигнем през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7232472 www.24chasa.bg

Преместете хладилника в подножието на “Алеко”, запишете се на йога и не обявявайте война на чужди държави

Още една година се изтъркаля и започна следващата. Това е времето, в което даваме обещания и дори вярваме, че ще ги изпълним. Хората по света си приличат по това, че желанията им през януари са, общо взето, едни и същи. Същото се отнася и за разочарованията през декември. Ето кои са най-често произнасяните съкровени цели над чашата с шампанско навръх Нова година:

Да отслабна!

И тази година можем тържествено да си обещаем, че ще свалим паласките от миналата, по-миналата и по-по-миналата Коледа. Идеи как - има много. Например най-сетне да започнем онази диета с три сварени яйца и една кофичка кисело мляко седмично, която, ако спазваш поне 6 месеца, може и да влезеш в дънките отпреди родителския си период, пазени в гардероба до кръщелните на децата, отпечатъците от бебешките им крачета, първите ританки и последните биберони. Онези, дето всички си ги разглеждаме в моменти на разнежване и ахкаме с тъга: “Виж колко са били мънички!... Да, бе, децата, ама и панталоните ми. Ех...” Разбира се, фитнес клубовете, спортните зали и гурутата на стройната фигура живеят цяла година от доходите си през януари, когато 80% от населението се записва при тях, подмамено от вярата, че “Ей тая година вече ще успея!”.

Предизвикателство 1: В кофичка кисело мляко човек може идеално да скрие седем кюфтета с картофена салата, което малко пречи на диетата. Ако ядете тулумбите нощем, като ги гълтате напреко и си криете главата в хладилника, това не намалява значително калориите им, макар че признаваме трудността на упражнението. А за да компенсирате мушкането само на още една лъжица руска салата директно от хладилника с разходки до него от дивана и обратно, трябва все пак да го поставите в подножието на “Алеко”.

Предизвикателство 2: Фитнесът е чудесно място за почивка, но ако всеки път сядате на щангата, вместо да я вдигате, ще отслабне нещастникът под нея, не вие.

Да напиша книга!

Ох, да! Не сте само вие! Това си пожелават милиарди ваши съмишленици на земята и половината от тях живеят в България, поне така изглежда на пръв поглед в книжарниците. Разбира се, не искам да секвам творческия ви порив, но наистина ли избутаните 30-40 или дай боже 80 години, прекарани в Горна Оряховица, са събитие, заслужаващо си да го споделите ден по ден с останалото човечество? Бъдете честни пред себе си: сравнете живота си на охранител в супер с този на канадския бобър и кажете кой е по-приключенски? Еми да де... По-добре си купете енциклопедия на животните, в пъти по-вълнуващо е. Или моята книга.

Да забогатея!

Няма начин да не стане, нали ще ядем само яйца и ще напишем бестселър. Стига да не изхарчите спечеленото за лотарийни билетчета, като нищо пачките ще завалят. Скромният ми опит показва, че обикновено парите валят, ама в нежеланата посока. От вас към данъчните, не обратното. А при по-голям берекет - и към топлофикацията.

Да се запиша на йога и да науча мандарин

Приветствам това желание, особено ако имате бебе. Йогата е чудесно оправдание най-сетне да дремнете за час. Същото е и с чуждите езици. Струва пари, но кой ли не би платил за час сън, докато половинката ви върти седемдесетото кръгче с количката отпред в отчаян опит да приспи детето? А ако вместо йога предпочетете мандарин, ще имате шанс поне два пъти седмично да си говорите с други възрастни, макар и на същия неразбираем език, какъвто практикувате с бебето у дома.

Световен мир!

Това е най-лесното. Просто не трябва да влизате във война с друга държава.

Да не прекалявам с фейсбук и да чета повече!

Има вариант това да се изпълни – ако качите книгите си във фейсбук и ги четете през платформата. Реалистично е колкото поставянето на хладилника ви в подножието на “Алеко”.

Да си оправя гардероба!

Най-големите успехи човек постига на малки стъпки. До декември все ще успеете, така че ще посрещнете 2020 г. с постигнати цели. Пък отслабването и книгата може да оставите и за след това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност