Климатологът Симеон Матев: Още малко арктически студ, февруари по-топъл

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7232480 www.24chasa.bg

Скиорите да не карат извън пистите, има лавинна опасност

- Докога този арктически студ, г-н Матев?

- Още няколко дни. Въздушната маса, която в момента е над страната, действително се е зародила в арктическите райони. Спускайки се към южните части на Европа, макар и трансформирана, понижи температурите не само у нас, но и дори в по-южни от България страни. Докато у нас температури от порядъка на минус 5/минус 10 градуса са обичайни, то в Гърция на 6 януари сутринта бяха измерени -21 градуса - най-ниска температура в цяла континентална Европа. Това вече не е съвсем срещано явление. Студената вълна е толкова мощна, че прекосявайки Средиземно море и стигайки до Ливан, причини снеговалежи дори в тази южна страна. Температурите у нас са ниски, но не необичайно ниски. Да не забравяме, че януари е най-студеният месец в годината и почти не минава година, в която да няма някъде в страната отбелязани минус 20 градуса. До 6 януари вечерта най-студено е било в Кнежа - минус 17, и в Трънско - минус 16 градуса. През изминалата нощ твърде вероятно е да е имало места, на които температурите са по-ниски, защото атмосферата над страната се успокоява, а това води до изясняване. А ниските температури се получават основно при ясно небе и тихо време.

За справка на днешния ден (7 януари) най-студено е било през 1947 г., когато температурите и в София, и в Плевен, и в Пловдив са били под минус 18, достигайки до минус 25/минус 26 градуса. Така че сме далече от тези температури. Най-ниската температура, измерена в населено място у нас, е

в Трън

през 1947 г.,

когато са

отчетени - 38,3°

Това е рекордът за България. Така че като говорим, че е студено, като гледаме рекордите, виждаме, че е имало и по-студени дни. Тази студена вълна доведе и до други необичайни явления. Най-дебела снежна покривка през изминалите дни се образува не в Северна България, както е обичайно, а в такива топли места като Петрич и Малко Търново. Там на 5-и и 6-и сутринта новата снежна покривка беше 25-40 сантиметра, докато във Видин, Русе или нямаше, или беше съвсем тънка. Времето винаги е интересно и поднася своите изненади.

- И все пак кога ще се позатопли?

- Още малко ще трябва да изтърпим. Още в сряда ще започне пренос на по-топли въздушни маси. В края на тази и началото на следващата седмица ще се усети затопляне. Говорим за дневни стойности на много места над нулата. Във вторник привечер, където не се е заоблачило, температурите ще се понижат под минус 10 градуса. В сряда заоблачаването постепенно ще обхване страната. В Източна България ще се появи вятър от юг-югозапад. Той бързо ще повиши температурите и в сряда в Югоизточна България те ще са 5-6 градуса. В останалата част на страната също дневните температури ще са между 0 и 5 градуса. Ще започне да превалява, най-напред в Западна България, където ще вали сняг. Придвижвайки се на изток, валежната зона постепенно ще попада в по-топли слоеве и в Източна България и южните райони снегът ще премине в дъжд. При това преминаване от сняг в дъжд е възможно да се получат неприятни поледици, но това явление ще е на малко места и за кратко, така че не би трябвало да има големи проблеми с пътната обстановка. В четвъртък в голяма част от Западна и Северна България ще превалява сняг, но поне към този момент валежите не изглежда да бъдат кой знае колко обилни. Ще се образува нова снежна покривка в рамките на 3-8 сантиметра. По-значителни ще бъдат валежите в южните и източните райони, но там през по-голямата част от времето ще вали дъжд, така че снежна покривка няма да се образува. В четвъртък следобед от северозапад ще се спусне нова хладна вълна. Дъждът в Източна България ще премине в сняг, но бързо ще спре.

- Колко студена ще е новата студена вълна?

- Говорим за температури поне с 5-10 градуса по-високи от тези в началото на седмицата. В петък например най-ниските температури ще са от минус 5 до 0 градуса, а най-високите ще варират от 0 до 5 градуса. С напредване на седмицата ще става все по-поносимо.

- Какви са изгледите за по-нататък?

- За повишена динамика, повече вятър и смяна на един тип време с друг. В петък и събота ще бъде ветровито с разкъсана облачност, намаляваща до слънчево. В неделя ще има успокояване на атмосферата. Това ще доведе до мъгли на места в низините и до повече слънце в планинските райони. Температурите няма да се променят съществено. Сутрин ще е между минус 7 до минус 2 градуса, а следобед до 2-9 градуса. В началото на новата седмица отново ще е динамично с усилване на вятъра, с превалявания първо от дъжд, после от сняг. Валежите ще бъдат краткотрайни и съществена снежна покривка няма да се образува. Температурите ще се понижат, но ще останат близки и по-високи от обичайните за средата на януари. Ще последват няколко спокойни дни, след което отново ще вали първо дъжд, после сняг в периода 19-23 януари. Очакванията са

през третото

десетдневие

да няма резки

застудявания,

но температурите по-често ще остават със зимни стойности.

- Чака ли ни нова порция арктически студ до края на зимата?

- Не мога да кажа със 100 процента сигурност. Миналата година най-студеният ден за цялата зима беше отбелязан на 1 март с подобно застудяване като сегашното. Има още доста време, през което е възможно да имаме неприятно ниски температури. Все пак за следващите 10-12 дни може да кажем, че толкова ниски температури като през нощта на 8 срещу 9 януари няма да има със сигурност.

- А каква е прогнозата за февруари?

- Рано е за някаква кой знае каква конкретика. От това, което се вижда на картите за дългосрочно прогнозиране, може да се каже, че февруари ще бъде с температури, близки и дори малко над обичайните за месеца. Средните минимални през февруари са от минус 5 до 0 градуса, а средните максимални - от 3 до 8 градуса.

Първоначалните прогнози за зимата, които се издават още в края на лятото и началото на есента, сочеха доста наднормена зима с очаквани много над нормата температури през декември и януари. Прогнозата за зимния сезон обаче е твърде трудна. Сезонните прогнози за зимата не са особено успешни.

- Като цяло как оценявате зимата?

- Декември се отчете с температури, съвсем близки до нормата. Малко по-студено от обичайното беше в крайните южни райони - например в Сандански и Кърджали. След променливото начало на януари и последващото застудяване най-вероятно също ще завърши в норма. Разковничето каква ще е зимата ще го реши февруари.

- Какви са новините за скиорите?

- Нещата изглеждат много добре, защото в планините през изминалите дни падна дебел сняг. Новата снежна покривка е от 40 до 60 сантиметра. В момента на много места в Рила, Стара планина, Витоша и Пирин общата снежна покривка във високите части надхвърля 1 метър. Трябва да предупредя обаче тези, които обичат да карат извън пистите, че дебелината на новия сняг е голяма и предполага падане на спонтанни лавини. Това се случва в момента в Австрийските и Германските Алпи. Там на много места е обявена лавинна опасност от най-висока степен. У нас снегът не е толкова дебел, но също има повишена лавинна опасност.

- Какво предвиждат дългосрочните прогнози за пролетта?

- Ако се доверим на дългосрочните прогнози на американските метеорологични центрове, пролетта ще е с близки до нормалните температури. По-топло от обичайното ще бъде през март и част от април и малко по-хладно от обичайното ще е в края на април и началото на май. Във валежно отношение няма индикация за различаване от нормата. Европейските центрове се доближават до американските си колеги, но очакванията им са за по-валежен край на пролетта.

l Завършил е климатология в Софийския университет през 2001 г.

l От 2002 г. работи в първия частен метеорологичен офис в България TV-MET

l Участвал е в изготвянето на прогнозите в почти всички телевизии

l В момента е водещ на прогнозата на времето в Bulgaria On Air

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.