Климатологът Симеон Матев: Още малко арктически студ, февруари по-топъл

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7232480 www.24chasa.bg

Скиорите да не карат извън пистите, има лавинна опасност

- Докога този арктически студ, г-н Матев?

- Още няколко дни. Въздушната маса, която в момента е над страната, действително се е зародила в арктическите райони. Спускайки се към южните части на Европа, макар и трансформирана, понижи температурите не само у нас, но и дори в по-южни от България страни. Докато у нас температури от порядъка на минус 5/минус 10 градуса са обичайни, то в Гърция на 6 януари сутринта бяха измерени -21 градуса - най-ниска температура в цяла континентална Европа. Това вече не е съвсем срещано явление. Студената вълна е толкова мощна, че прекосявайки Средиземно море и стигайки до Ливан, причини снеговалежи дори в тази южна страна. Температурите у нас са ниски, но не необичайно ниски. Да не забравяме, че януари е най-студеният месец в годината и почти не минава година, в която да няма някъде в страната отбелязани минус 20 градуса. До 6 януари вечерта най-студено е било в Кнежа - минус 17, и в Трънско - минус 16 градуса. През изминалата нощ твърде вероятно е да е имало места, на които температурите са по-ниски, защото атмосферата над страната се успокоява, а това води до изясняване. А ниските температури се получават основно при ясно небе и тихо време.

За справка на днешния ден (7 януари) най-студено е било през 1947 г., когато температурите и в София, и в Плевен, и в Пловдив са били под минус 18, достигайки до минус 25/минус 26 градуса. Така че сме далече от тези температури. Най-ниската температура, измерена в населено място у нас, е

в Трън

през 1947 г.,

когато са

отчетени - 38,3°

Това е рекордът за България. Така че като говорим, че е студено, като гледаме рекордите, виждаме, че е имало и по-студени дни. Тази студена вълна доведе и до други необичайни явления. Най-дебела снежна покривка през изминалите дни се образува не в Северна България, както е обичайно, а в такива топли места като Петрич и Малко Търново. Там на 5-и и 6-и сутринта новата снежна покривка беше 25-40 сантиметра, докато във Видин, Русе или нямаше, или беше съвсем тънка. Времето винаги е интересно и поднася своите изненади.

- И все пак кога ще се позатопли?

- Още малко ще трябва да изтърпим. Още в сряда ще започне пренос на по-топли въздушни маси. В края на тази и началото на следващата седмица ще се усети затопляне. Говорим за дневни стойности на много места над нулата. Във вторник привечер, където не се е заоблачило, температурите ще се понижат под минус 10 градуса. В сряда заоблачаването постепенно ще обхване страната. В Източна България ще се появи вятър от юг-югозапад. Той бързо ще повиши температурите и в сряда в Югоизточна България те ще са 5-6 градуса. В останалата част на страната също дневните температури ще са между 0 и 5 градуса. Ще започне да превалява, най-напред в Западна България, където ще вали сняг. Придвижвайки се на изток, валежната зона постепенно ще попада в по-топли слоеве и в Източна България и южните райони снегът ще премине в дъжд. При това преминаване от сняг в дъжд е възможно да се получат неприятни поледици, но това явление ще е на малко места и за кратко, така че не би трябвало да има големи проблеми с пътната обстановка. В четвъртък в голяма част от Западна и Северна България ще превалява сняг, но поне към този момент валежите не изглежда да бъдат кой знае колко обилни. Ще се образува нова снежна покривка в рамките на 3-8 сантиметра. По-значителни ще бъдат валежите в южните и източните райони, но там през по-голямата част от времето ще вали дъжд, така че снежна покривка няма да се образува. В четвъртък следобед от северозапад ще се спусне нова хладна вълна. Дъждът в Източна България ще премине в сняг, но бързо ще спре.

- Колко студена ще е новата студена вълна?

- Говорим за температури поне с 5-10 градуса по-високи от тези в началото на седмицата. В петък например най-ниските температури ще са от минус 5 до 0 градуса, а най-високите ще варират от 0 до 5 градуса. С напредване на седмицата ще става все по-поносимо.

- Какви са изгледите за по-нататък?

- За повишена динамика, повече вятър и смяна на един тип време с друг. В петък и събота ще бъде ветровито с разкъсана облачност, намаляваща до слънчево. В неделя ще има успокояване на атмосферата. Това ще доведе до мъгли на места в низините и до повече слънце в планинските райони. Температурите няма да се променят съществено. Сутрин ще е между минус 7 до минус 2 градуса, а следобед до 2-9 градуса. В началото на новата седмица отново ще е динамично с усилване на вятъра, с превалявания първо от дъжд, после от сняг. Валежите ще бъдат краткотрайни и съществена снежна покривка няма да се образува. Температурите ще се понижат, но ще останат близки и по-високи от обичайните за средата на януари. Ще последват няколко спокойни дни, след което отново ще вали първо дъжд, после сняг в периода 19-23 януари. Очакванията са

през третото

десетдневие

да няма резки

застудявания,

но температурите по-често ще остават със зимни стойности.

- Чака ли ни нова порция арктически студ до края на зимата?

- Не мога да кажа със 100 процента сигурност. Миналата година най-студеният ден за цялата зима беше отбелязан на 1 март с подобно застудяване като сегашното. Има още доста време, през което е възможно да имаме неприятно ниски температури. Все пак за следващите 10-12 дни може да кажем, че толкова ниски температури като през нощта на 8 срещу 9 януари няма да има със сигурност.

- А каква е прогнозата за февруари?

- Рано е за някаква кой знае каква конкретика. От това, което се вижда на картите за дългосрочно прогнозиране, може да се каже, че февруари ще бъде с температури, близки и дори малко над обичайните за месеца. Средните минимални през февруари са от минус 5 до 0 градуса, а средните максимални - от 3 до 8 градуса.

Първоначалните прогнози за зимата, които се издават още в края на лятото и началото на есента, сочеха доста наднормена зима с очаквани много над нормата температури през декември и януари. Прогнозата за зимния сезон обаче е твърде трудна. Сезонните прогнози за зимата не са особено успешни.

- Като цяло как оценявате зимата?

- Декември се отчете с температури, съвсем близки до нормата. Малко по-студено от обичайното беше в крайните южни райони - например в Сандански и Кърджали. След променливото начало на януари и последващото застудяване най-вероятно също ще завърши в норма. Разковничето каква ще е зимата ще го реши февруари.

- Какви са новините за скиорите?

- Нещата изглеждат много добре, защото в планините през изминалите дни падна дебел сняг. Новата снежна покривка е от 40 до 60 сантиметра. В момента на много места в Рила, Стара планина, Витоша и Пирин общата снежна покривка във високите части надхвърля 1 метър. Трябва да предупредя обаче тези, които обичат да карат извън пистите, че дебелината на новия сняг е голяма и предполага падане на спонтанни лавини. Това се случва в момента в Австрийските и Германските Алпи. Там на много места е обявена лавинна опасност от най-висока степен. У нас снегът не е толкова дебел, но също има повишена лавинна опасност.

- Какво предвиждат дългосрочните прогнози за пролетта?

- Ако се доверим на дългосрочните прогнози на американските метеорологични центрове, пролетта ще е с близки до нормалните температури. По-топло от обичайното ще бъде през март и част от април и малко по-хладно от обичайното ще е в края на април и началото на май. Във валежно отношение няма индикация за различаване от нормата. Европейските центрове се доближават до американските си колеги, но очакванията им са за по-валежен край на пролетта.

l Завършил е климатология в Софийския университет през 2001 г.

l От 2002 г. работи в първия частен метеорологичен офис в България TV-MET

l Участвал е в изготвянето на прогнозите в почти всички телевизии

l В момента е водещ на прогнозата на времето в Bulgaria On Air

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

    Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо