Решаващата битка за джоба и икономиката ни: 3 външни и 3 вътрешни тренда

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7234341 www.24chasa.bg

* И местните избори ще окажат влияние

* България на четвърто място в Европа

по най-висок реален растеж на потреблението

* Защо влизане на България в Шенген и ERM 2 е ключово

Докато всички празнуваха новата година, на 1 януари 2019 година Европейската централна банка прекрати покупките на ценни книжа, чрез които вля над два и половина трилиона евро в европейската икономика. Така беше спряна четиригодишна програма за количествени улеснения, която осигуряваше всеки месец десетки милиарди ликвидност. В голяма степен

точно заради тази

програма лихвите

днес са рекордно

ниски -

включително и в България

С вливането на тази ликвидност беше потушена и кризата в еврозоната, като дори най-задлъжнелите страни намалиха лихвите по дълга си и нямаха проблем с обслужването и рефинансирането на дълга.

Следващата стъпка на ЕЦБ вероятно ще бъде вдигане на лихвените проценти – макар че това може би ще се случи едва в края на годината. Тогава ще бъде назначен и нов управител на Европейската централна банка и ако той е по-консервативно настроен, вдигането на лихвите ще е неизбежно.

Във всеки случай 2019 г. вероятно ще е преломна за монетарната политика –

вижда се краят

на лесните пари

и нисколихвените кредити.

Промяната няма да стане рязко, но лека-полека ще се усеща през следващите няколко години. Ще се усети и в България, макар и с известно закъснение. По-затегнатата монетарна политика вероятно ще забави икономическия растеж в Европа, а оттам ще се пренесе и към България. Да не говорим, че някои свръхзадлъжнели страни могат отново да изпаднат в криза.

Но това не е най-големият риск, защото през март ще се случи БРЕКЗИТ – Великобритания ще напусне Европейския съюз, при това все по-големи са рисковете това излизане да стане неорганизирано и без споразумение между двете страни. Великобритания и ЕС са едни от най-големите световни икономики, при това силно интегрирани помежду си – и едно неуправляемо разделяне ще повлияе негативно и на двете страни, както и на бизнеса, и на гражданите. Всякакви ежедневни неща -

от търговия до

полети и

пътувания - ще

бъдат нарушени Без съмнение този риск вече влияе на икономиката и инвестициите в цяла Европа, а когато се реализира, ефектът няма да е безобиден и ще повлияе негативно на икономическия растеж (а някои по-близки до Великобритания страни може дори да се приближат до рецесия).

Но дори и това

не е най-

големият риск,

защото има и геополитически фактори

Търговската война между САЩ и Китай продължава – въпреки че ескалацията временно е отложена, за да се проведат преговори между двете страни. Все още остава и заплахата на президента Доналд Тръмп да наложи мита върху Европа (особено върху износа на автомобили) и да започне втора търговска война. Има преговори между САЩ и ЕС, но докато те не доведат до споразумение, рискът си остава. За много индустрии и износители този риск води до спиране и отлагане на нови инвестиционни проекти, съответно също влияе негативно на икономиката – индиректно и върху българската. Например, ако се наложат мита върху износа на немски автомобили, това

ще удари и

българските

производители на

автомобилни

части

и компоненти – сектора, в който се строят все повече заводи в страната.

Въобще международната среда през 2019 г. ще бъде негативна, а това няма да е благоприятно и за България. Забавянето на европейската икономика заедно със забавянето на икономиките на съседните Турция и Румъния ще действа забавящо и върху българската икономика. Да не говорим, че рекордно високата заетост и дефицитът на кадри поставят и сериозни вътрешни предизвикателства пред развитието на бизнеса в страната.

Въпреки това има и някои фактори, действащи в обратна посока – към ускорение на растежа на българската икономика. Например ниската безработица и повишаването на заплатите и пенсиите ще насърчава растежа на потреблението. По последни данни на Евростат България е на четвърто място в Европа по най-висок реален растеж на потреблението. Оптимизмът сред домакинствата и ниските лихви води до все по-висок растеж и на потребителския и ипотечния кредит – дотолкова, че наскоро

БНБ взе мерки

за охлаждане

кредитния пазар

Но въпреки това кредитът за домакинствата продължава да се ускорява.

Инвестициите също се повишават – не само частните, но вече и държавните, от националния бюджет и от еврофондове.

Местните избори също оказват влияние, тъй като

кметовете ще

се опитат да

приключат

максимален

брой проекти

и да ги открият преди изборния ден. Ниските лихви също благоприятстват кредитирането и инвестициите, макар че банките са предпазливи при кредитиране на строителство и недвижими имоти – което всъщност е добре, след като се опариха от предишния имотен балон.

Накратко, ще имаме противоположни фактори – от една страна, външната среда, както и дефицитът на кадри ще действат забавящо на икономиката, от друга страна, вътрешното потребление и инвестиции ще дърпат в обратната посока. Как ще завърши тази битка, е рано да се каже, вероятно в различните тримесечия резултатът ще е променлив според това как се развива геополитиката.

Но не всичко зависи от произвола на съдбата. През 2019 г. България трябва да положи всички усилия да влезе в Шенген и ЕРМ2 (чакалнята на еврозоната). Това ще е много силен ход, който ще повлияе силно положително на доверието към страната, на икономиката и инвестициите и ще компенсира голяма част от негативите на външната среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

    Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо