От битката Ф-16 срещу “Грипен” печели СССР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7234368 www.24chasa.bg
Ф-16

Проблемът на сделката са калпавите правила на конкурса от времето на Румен Радев като шеф на ВВС

СССР и неговият наследник Русия е единственият печеливш от продължаващите безпочвени спорове дали България да купи изтребители Ф-16 от САЩ, или “Грипен” от Швеция. Защото ще продължи да получава милиони, за да ремонтира и поддържа сегашните ни бойни самолети Миг-29 и Су-25.

“ГРИПЕН”
“ГРИПЕН”

Само преди седмици правителството бе принудено да предвиди 200 млн. лв. за ремонти на съветската техника. И колкото повече се бави сделка за нови изтребители, толкова повече пари ще има за СССР.

Това донякъде обяснява и защо всички гледащи към Москва изведнъж се впуснаха в спора редно ли е да се преговаря със САЩ за нови изтребители. Начело с БСП.

Защо Ф-16, а не “Грипен”? В момента не това е въпросът, защото всъщност победител още няма. Има ефект от калпаво подготвен конкурс -

все едно ще се

купуват нови

министерски

мерцедеси,

а не нова платформа бойни самолети. Правилата за конкурса бяха написани реално още през 2015 г., когато второто правителство на Бойко Борисов реши да се довери на експертизата на военните. И възложи задачата на тогавашния командващ ВВС Румен Радев. Той пък даде приоритет на новопроизведени изтребители, въпреки че година по-рано бе препоръчвал втора употреба Ф-16 от Португалия.

А единственият новопроизведен самолет, който се предлагаше през 2016 г. на България, бе “Грипен”, т.е. само той отговаряше на условията. Радев обаче побърза да форсира нещата и принуди назначеното от него служебно правителство в последния си работен ден да обяви шведите за победител.

ГЕРБ се върна на власт и застана на контра.

Подкрепата за

Ф-16 бе обявена

открито

Или както казва шефът на ресорната комисия в НС (и бивш началник на Радев) ген. Константин Попов - има значение от кого купуваш. САЩ са съюзникът ни в НАТО, Швеция пази неутралитет. Ф-16 бе посочван неколкократно като най-добрия избор от втория човек в партията Цветан Цветанов.

Неясно защо обаче правителството и НС решиха да проведат и сегашния конкурс по правилата на Радев. А те отново фаворизират “Грипен”, защото САЩ не споделят цялата информация в предварителни конкурси. Именно затова министър Красимир Каракачанов поиска промяна на мандата и право на директни преговори за Ф-16. Както сам той обясни, за да се набави допълнителната информация и двете оферти да могат да се сравняват. И тогава финално да се реши Ф-16 или “Грипен”. И да се сложи край на наливането на пари в СССР. 

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо