Д-р Ангел Кунчев: Братовчед на свинския грип ще разболее най-много млади и здрави

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7234391 www.24chasa.bg

Това е щамът “Мичиган”, срещу който нямаме имунитет. Засяга също хората с наднормено тегло и бременните, казва главният държавен здравен инспектор

- Д-р Кунчев, каква е ситуацията с грипа в първите дни на новата година?

- В етап сме на повишаване на заболеваемостта. Процентът на положителните проби значително нарасна. Започна с 2,3,5, сега вече са над 30%. С други думи 30% от пробите, които изследваме за грип от хора с подобна симптоматика, са положителни. Все още обаче не сме стигнали дори предепидемиологична обстановка. Това предстои в следващите две-три седмици.

- Каква е заболеваемостта?

- Преди Коледа заболеваемостта беше 130 на 10 000 души, а в момента може би е достигнала 150-160, ако не и повече. Реална представа ще имаме в понеделник, когато ще излязат резултатите за тази седмица - първата изцяло работна. За да говорим за епидемия обаче, болните трябва да достигнат 280-300 на 10 000 души.

- Стана ли ясно кой грипен щам ще ни разболява този сезон?

- Към момента има паралелна циркулация и на двата щама от тип А - H1N1 и H3N2. Леко започна да превалира H1N1, който вероятно ще се очертае като основен причинител на грипните заболявания. Това е т. нар. щам “Мичиган”, който е братовчед на свинския грип. Те са много близкородствени от генетична гледна точка.

Той е включен във ваксината и имунизираните могат да очакват ако не пълна защита, то поне не развитие на тежки усложнения.

-Кого засяга най-много той?

- Начинът на протичане и клиничната картина са еднакви при всеки един грипен щам. H1N1 обаче засяга не толкова възрастните хора над 65 години, за които обикновено твърдим, че са рискова група, а по-скоро младите хора в активна възраст, децата, бременните и тези с наднормено тегло.

- До какви усложнения може да доведе?

- Характерно за H1N1 е, че може да засегне нервната система и да доведе до тежки неврологични усложнения като менингити и енцефалити.

Най-честото

усложнение

остава

пневмонията

Тя е в над 50-60% от случаите, но при тези щамове много бързо се развива интерстициална атипична вирусна пневмония, която се вижда много добре на рентгенова снимка, но трудно се чува на слушалка и понякога се пропуска. Тя води до тежка дихателна недостатъчност и част от причините за смърт са точно тези. Другите са свързани със засягане на централната нервна или друга органова система.

- Каква е ситуацията в Европа и това ли е щамът, който преобладава и там?

- Като интензивност и широко разпространение се очертават няколко района, които са по-напред. Това са скандинавските страни, най-вече Норвегия и Швеция, както и Португалия, Испания, Франция, Украйна. Най-близо до нас е Турция с доста по-широко разпространение. Обградени сме, но никъде все още няма епидемия.

При тях също преобладава H1N1. Това, което показват резултатите от последната седмица на декември, е, че мнозинството от случаите на грип са при хора на възраст 15 и 60 години.

- Нов за страната ни ли е щамът “Мичиган” и след като е близък до свинския грип, преболедувалите го по-защитени ли са?

- “Мичиган” е нов, не е разболявал досега у нас и нямаме имунитет срещу него. Може да се очаква, че хора, които са се срещали със свинския грип и са го преболедували, ще имат някакви остатъчни антитела, но в повечето случаи те не са достатъчни, за да предотвратят заразяване.

- За какво да внимаваме особено при този вид грип?

- Не само за този вид, а по принцип за грипа най-голямата грешка, която се допуска, е подценяването. Обикновено, ако човек реши, че може да кара така и да продължи да ходи на работа, училище, увеличава риска от разивитие на усложнения. Затова е важно, когато очевидно става въпрос за грип, да останем 2-3 дни вкъщи, което значително ще облекчи симптомите.

- Как да се предпазим?

- Важно е да се започне своевременно антивирусно лечение, защото то е ефективно в първите 24 до 48 часа от проявата на признаците. У нас има два антивирусни препарата.

Разбира се, ако има главоболие, може да се пият обезболяващи или сиропи за кашлица. Те подпомагат организма и смекчават симптомите, но не лекуват грипа, както

не го

лекуват и

антибиотиците Това е другата болна тема, която непрекъснато повтаряме. Чиста вирусна инфекция, лекувана с антибиотик, е хвърляне на пари на вятъра. Даже в някои случаи утежнява положението заради дисбактериозата, която предизвикват антибиотиците. Те не правят разлика между болестотворни и полезни бактерии, а атакуват всичко, затова трябва да се пият, когато има бактериално усложнение, когато е преценил лекар, като е най-добре да се прави антибиограма, която да прецени кой е най-подходящ. Даването на лекарства на сляпо няма ефект.

- Кога трябва да се носи маска?

- Медицинската маска не се препоръчва за здрави хора. Тя е подходяща, когато човек вече проявява определени симптоми, за да спре фините частици, които излизат при кашлица и кихане. Става неефективна след около 1-2 часа обаче заради овлажняването и обдишването и трябва да се смени.

В домашни условия и особено когато има малки деца, предпазването включва още

често

проветряване

и забърсване на

праха с мокра

кърпа,

миене на ръцете, тъй като в повечето случаи частичките прах, върху които е паднал вирусът, остават по повърхностите, а децата обичат да пипат и лапат всичко, което улеснява заразяването.

- В сезона се засилват и симптомите на съпътстващи хронични заболявания като синузити и др., което допълнително отслабва организма и го прави податлив на грипа. Има ли как да се избегне това?

- Тези заболявания са само допълнителен фактор за по-бързо възникване и по-тежко протичане на грипната инфекция. Особено хора, които знаят, че имат някакви проблеми, дали със синус - дали с хронични бронхити или белодробни проблеми, е задължитено да се имунизират, за да се предпазят, и колкото е възможно да ограничат контактите си. Това не е лесно за активно работещи и учещи хора, но особено за възрастните, ако в тези две-три седмици, когато е пикът, ограничат контактите си и останат повече вкъщи, неминуемо намаляват риска от заразяване.

Добре е да се

приемат и

поддържащи

лекарства,

подпомагащи

имунитета

Всичко това е необходимо за организъм, който по някакъв начин е в по-лошо състояние.

- Грипът взе първата си жертва в Румъния. Каква е информацията ви за случая там?

- Става въпрос за същия щам А. Жертви от грип има всяка година и във всяка страна. Излязоха данни и за САЩ, Канада и други европейски държави.

Подобни случаи, за съжаление, е ясно, че ще има, но е важно да не допуснем епидемията да вземе своя дан при най-рисковите групи, които тази година ще бъдат включително и младите и здрави хора.

При предната епидемия с щама “Калифорния” (познатия свински грип, предизвикал епидемията през 2009 г. - б.а.), първите, които починаха, бяха млади, здрави хора, тренирани мъже на 30-40 години, ходещи на фитнес, с голяма мускулна маса, за които се оказа, че също са рискова група.

ВИЗИТКА

l Роден на 19 октомври 1959 г.

l Завършил е медицина в Пловдив през 1985 г.

l Започва работа като епидемиолог в ХЕИ - Хасково

l От 2001 г. е в отдела за противоепидемичен контрол в Министерството на здравеопазването

l Оглавява дирекцията “Надзор на заразните болести”

l От 2012 г. е главен държавен здравен инспектор

l Участва в експертни групи на Световната здравна организация

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.