Едно лицемерие по-малко в ерата на фейсбук

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7246472 www.24chasa.bg

Защо е важно да отпадне забраната да се публикуват данни от екзитполове в реално време в изборния ден в медиите?

Първо, защото и бездруго данните се публикуват въпреки забраната. Вярно, че се прибягва до някакви алегории и под “маската” на зайчета, лъвове, слончета, заглавия на филми или на книги в крайна сметка онзи, който се интересува, научава социологическите данни в реално време в изборния ден. Публикуват ги всички медии без изключение. Дори и онези, които малко или повече се респектират от налаганите глоби, го правят, като препращат своята аудитория към фейсбук, защото социалните мрежи не попадат в обсега на регулациите.

Тук следва и вторият важен извод - когато има фейсбук, няма никакъв смисъл да се налагат подобни забрани. Най-малкото защото те компрометират самите санкции.

Ето затова “24 часа” излезе с инициатива това лицемерие да отпадне от Изборния кодекс и ще е най-добре депутатите от всички партии да го подкрепят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя