Как да говорим за политика, без да разбираме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7253099 www.24chasa.bg

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина, се налагаше да прибягваш до манипулативни хватки – големи, красиви снимки (по възможност на Клаудия Шифър), лични детайли за броя съпрузи, деца, коли или дела за измама, куриозни моменти от биографиите на политиците и т.н. Например фактът, че Герхард Шрьодер (за новоизпечените експерти по международна политика, които са чували само за Меркел от 2015 насам, Шрьодер е германски канцлер) си боядисва косата, успя да накара доста хора да прочетат и за икономическите реформи, които кабинетът му проведе. Сигурна съм, че някои все още помнят, че мъжът на Тансу Чилер правеше вино, след ковчега на Митеран вървяха жена му и любовницата му, а Фидел Кастро вероятно с Йорданка Христова...

Това бяха безметежни години. Сега всеки българин разбира от близкоизточната криза, натовските изтребители и германската данъчна политика. Понякога се чудя защо не развиваме данъчен туризъм от нов вид? Не разбирате как да си подадете декларацията? Заповядайте у нас, всеки втори разбира повече и от финансовия ви министър. Финансовият ви министър има въпроси? Бе, къде си, бееее, ела да ти кажем!

Но засега това е само идея. За да я осъществим, трябва да се подготвим добре и всеки, а не всеки втори българин, да придобие умения за разговор по външнополитически теми. За целта подготвих кратко помагало с най-използваните теми.

1. Сирия

Сирия се намира някъде долу. Асад е президентът. Сирийците са араби, сиреч мюсюлмани. Мюсюлманите са турци, тоест лоши. Асад е добър. Руснаците не са там, но побеждават. Американците се изтеглят. По принцип виновни са американците. Това са жалоните в този разговор. Оттам нататък, за каквото и да се говори, използвайте следното: „За съжаление, това е класическа близкоизточна ситуация, в която недоверието между регионалните играчи взема връх над усилията им за победа над ислямистите!” Ако разговорът продължи, може да прибегнете и до по-опростени обяснения като: „Майка ти е .....!”, “Искаш да те преглеждат сирийски гинеколози ли, ма?” или универсалното: “Ще ти ... ....., ще ти!”

2.Русия

Тази тема винаги разделя контактуващите на два лагера. Тези, които харесват Русия, и тези, които харесват Путин. Първо, важно е да се знае, че Русия никога не се намесва във външните работи на други държави. Просто работите на другите държави тя смята за свои вътрешни. Едно време тази ѝ тактика ѝ помогна да се разпростре над цяла Източна Европа и Средна Азия. По всички теми, засягащи Русия, трябва да знаеш следното: Крим е техен, Украйна е тяхна, Чечня е тяхна, даже Сирия и Сърбия са техни, а Чехов е велик писател!

3. САЩ

Тръмп е гениален политик. Гениалността му се състои в това, че прави не това, което казва, и обратното. И най-важното: той най-сетне започна да нарича нещата с истинските им имена. Жените са п...и, черните са н...и, хомосексуалните са п.....и. Знаете, това у нас винаги си е било така, та няма да се затрудните. Ако в разговорите си за международна политика често прибягвате до обиди към майките на събеседниците си, кажете, че това е всъщност вашата борба с омразната политическа толерантност.

4. Северна Корея

За Северна Корея се говори като за свекървата – общо взето два пъти годишно и с нежелание. Затова се налага човек бързо да влезе в темата, за да може да блесне особено във фейсбук. Най-общо казано, Северна Корея е на север от Южна Корея и я управлява някой Ким. Не е от значение кой точно, те всички изглеждат еднакво. Твърди се, че Ким държи народа си в глад и мизерия, една голяма част от севернокорейците са в лагери, а който веднъж попадне в севернокорейски лагер, излиза само мъртъв. Това не е вярно. Опровергайте го с онова филмче в ютюб, което показва широките севернокорейски булеварди, които са идеално чисти, няма нито една дупка в асфалта, нито пък автомобил върху си и си припомнете колко беше хубаво у нас, когато също имахме булеварди без дупки и без коли. По принцип не подценявайте ролята на ютюб филмчетата като аргумент в разговорите ви за външна политика.

5. Ангела Меркел

Да, дааа, тя съсипа Европа. Пусна муджахидините да променят генетичния код на европейците. Разговорите за Меркел не струват, ако в тях не се споменава за Сорос и Хитлер, но все пак не в едно изречение. Към Сорос прибягвайте винаги, ако някой оспори мнението ви, че едно време Германия си беше много по-добре, с въпроса кога едно време – 1933, 1945 или 1962 година. Изключително важно е да знаете, че Меркел е била в комсомола и едновременно с това съученичка с шефката на ЦРУ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Охранител или психопат счупи ръка на онкоболен

    Охранител счупи ръката на болен от рак мъж, защото влязъл в банков клон с маска на лицето, която му била препоръчана от лекар, за да го пази от зарази. Никакви оправдания не могат да оневинят самозабравилия се охранител за тази гадна постъпка. Вместо да се подложи на животоспасяваща операция, пострадалият трябваше да си оперира ръката.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.