Как да говорим за политика, без да разбираме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7253099 www.24chasa.bg

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина, се налагаше да прибягваш до манипулативни хватки – големи, красиви снимки (по възможност на Клаудия Шифър), лични детайли за броя съпрузи, деца, коли или дела за измама, куриозни моменти от биографиите на политиците и т.н. Например фактът, че Герхард Шрьодер (за новоизпечените експерти по международна политика, които са чували само за Меркел от 2015 насам, Шрьодер е германски канцлер) си боядисва косата, успя да накара доста хора да прочетат и за икономическите реформи, които кабинетът му проведе. Сигурна съм, че някои все още помнят, че мъжът на Тансу Чилер правеше вино, след ковчега на Митеран вървяха жена му и любовницата му, а Фидел Кастро вероятно с Йорданка Христова...

Това бяха безметежни години. Сега всеки българин разбира от близкоизточната криза, натовските изтребители и германската данъчна политика. Понякога се чудя защо не развиваме данъчен туризъм от нов вид? Не разбирате как да си подадете декларацията? Заповядайте у нас, всеки втори разбира повече и от финансовия ви министър. Финансовият ви министър има въпроси? Бе, къде си, бееее, ела да ти кажем!

Но засега това е само идея. За да я осъществим, трябва да се подготвим добре и всеки, а не всеки втори българин, да придобие умения за разговор по външнополитически теми. За целта подготвих кратко помагало с най-използваните теми.

1. Сирия

Сирия се намира някъде долу. Асад е президентът. Сирийците са араби, сиреч мюсюлмани. Мюсюлманите са турци, тоест лоши. Асад е добър. Руснаците не са там, но побеждават. Американците се изтеглят. По принцип виновни са американците. Това са жалоните в този разговор. Оттам нататък, за каквото и да се говори, използвайте следното: „За съжаление, това е класическа близкоизточна ситуация, в която недоверието между регионалните играчи взема връх над усилията им за победа над ислямистите!” Ако разговорът продължи, може да прибегнете и до по-опростени обяснения като: „Майка ти е .....!”, “Искаш да те преглеждат сирийски гинеколози ли, ма?” или универсалното: “Ще ти ... ....., ще ти!”

2.Русия

Тази тема винаги разделя контактуващите на два лагера. Тези, които харесват Русия, и тези, които харесват Путин. Първо, важно е да се знае, че Русия никога не се намесва във външните работи на други държави. Просто работите на другите държави тя смята за свои вътрешни. Едно време тази ѝ тактика ѝ помогна да се разпростре над цяла Източна Европа и Средна Азия. По всички теми, засягащи Русия, трябва да знаеш следното: Крим е техен, Украйна е тяхна, Чечня е тяхна, даже Сирия и Сърбия са техни, а Чехов е велик писател!

3. САЩ

Тръмп е гениален политик. Гениалността му се състои в това, че прави не това, което казва, и обратното. И най-важното: той най-сетне започна да нарича нещата с истинските им имена. Жените са п...и, черните са н...и, хомосексуалните са п.....и. Знаете, това у нас винаги си е било така, та няма да се затрудните. Ако в разговорите си за международна политика често прибягвате до обиди към майките на събеседниците си, кажете, че това е всъщност вашата борба с омразната политическа толерантност.

4. Северна Корея

За Северна Корея се говори като за свекървата – общо взето два пъти годишно и с нежелание. Затова се налага човек бързо да влезе в темата, за да може да блесне особено във фейсбук. Най-общо казано, Северна Корея е на север от Южна Корея и я управлява някой Ким. Не е от значение кой точно, те всички изглеждат еднакво. Твърди се, че Ким държи народа си в глад и мизерия, една голяма част от севернокорейците са в лагери, а който веднъж попадне в севернокорейски лагер, излиза само мъртъв. Това не е вярно. Опровергайте го с онова филмче в ютюб, което показва широките севернокорейски булеварди, които са идеално чисти, няма нито една дупка в асфалта, нито пък автомобил върху си и си припомнете колко беше хубаво у нас, когато също имахме булеварди без дупки и без коли. По принцип не подценявайте ролята на ютюб филмчетата като аргумент в разговорите ви за външна политика.

5. Ангела Меркел

Да, дааа, тя съсипа Европа. Пусна муджахидините да променят генетичния код на европейците. Разговорите за Меркел не струват, ако в тях не се споменава за Сорос и Хитлер, но все пак не в едно изречение. Към Сорос прибягвайте винаги, ако някой оспори мнението ви, че едно време Германия си беше много по-добре, с въпроса кога едно време – 1933, 1945 или 1962 година. Изключително важно е да знаете, че Меркел е била в комсомола и едновременно с това съученичка с шефката на ЦРУ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Велик е нашият войник, но трябва и някой лев

    Това, че армията отново присъства в живота, макар и с рекламна кампания, е чудесно. Все пак това е основна институция на държавността. И е хубаво младите да си припомнят защо е велик нашият войник. Пък и да поискат и те да са войници, щом ги влече. Голата реклама обаче не върши работа, ако не е подплатена с добър продукт
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов