Александър Симов: Ако аз редя евролистата на БСП, ще сложа начело проф. Иво Христов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7262271 www.24chasa.bg

За БСП е важно да поговори на тези обидени и огорчени леви хора със социалистическа нагласа, които да ѝ повярват отново

Вече имам синини по плътта, както казваше Вазов, от темата за Станишев. Дали той има място в листата, ще реша не аз или Нинова, а БСП

Има хора, които постоянно ръчкат медиите да се ровят в мръсното бельо на президента Радев, да се опитват да намерят нещо. И тъй като дотолкова няма с какво да го атакуват, са тръгнали да се фиксират върху фигурата на съпругата му. Това е израз на политическо безсилие

В много отношения идеите и мненията на вътрешната опозиция трябва да бъдат чувани

Лидерският въпрос не стои на дневен ред в БСП в момента

- Да очакваме ли бомба на конгреса на БСП, г-н Симов?

- Интересно, че винаги когато има събитие на БСП, хората очакват това да е нещо като взривна зона, като видеоигра с кръв, трупове, тела в калта. А всъщност БСП има много по-важна задача от това да води битка вътре в себе си - да направи една качествена дискусия за своята “Визия за България”. Знам, че на хората им става досадно, като чуят подобни неща, защото политическите думи в България имат страхотна инфлация. Но за БСП е много важно да приеме този документ, който да стане основата на една бъдеща управленска програма. И това да е документ, припознат от по-голямата част от партията като автентично ляв.

- Но никой не ѝ е виновен на БСП, че все сама си прави скандалите. И се съмнявам, че и на конгреса ще успеете да избягате от това?

- Да, скандалите са неизменна част от вътрешнопартийния живот на БСП. Но това, което вие определяте като скандал, според мен е нормална част от демократичното съществуване на партията. Политическите конфликти са неизбежни, когато има демокрация. Особено ми харесва, когато те са на идейна основа. Когато са на личностна, те са лека аномалия, но няма как да избягаме и от това. Радвам се, че в БСП има такива скандали, защото те показват наличие на живот.

- Но около този конгрес интригата е междуличностна - битката между Корнелия Нинова и Сергей Станишев, и дали той ще е в листата ви за евроизборите?

- На този конгрес листата няма да бъде разглеждана.

- Но в контекста на платформата ви за евроизборите темата ще бъде поставена, не е ли така?

- Да, ще разглеждаме платформата и темата сигурно ще бъде обект на дискусия. Но в крайна сметка ние трябва да се научим, че не трябва да обсъждаме личности, а идейната основа, на която ще се явим на изборите. Знам, че това звучи йезуитски, и много хора ще си кажат, че се опитвам да подхлъзна Сергей Станишев. Не, не се опитвам да го направя. За мен е важно ние първо да знаем с какви идеи отиваме на европейските избори, какво защитаваме, кой е образът на БСП и тогава да мислим за хората, които ги защитават. А така да слагаме коня пред каруцата и да кажем, че Станишев задължително трябва да бъде водач... Това може да се направи, но според мен е непродуктивно политически.

- Вие вече изразихте мнение срещу присъствието му в листата. Не смятате ли, че като президент на ПЕС той има основание да е водач? Все пак няма друг българин на толкова висок партиен пост в Европа.

- Вижте, вече имам синини по плътта, както казваше Вазов, от темата Сергей Станишев и не искам да я коментирам. Не защото ме е страх от нея, а защото разговор по тази тема на личностна основа е непродуктивен. Той води само до размяната на персонални обвинения и обиди, при това на недоизслушване. Защото, когато аз казах, че той не трябва да е водач, не съм казал, че няма място в листата. А казах, че партията ще прецени кой и как да е в листата. Заради това смятам, че ние трябва да дебатираме онова, което отличава БСП, което ще предложим. И тогава вече да видим кой заслужава или не да ни е водач. Предварително да влизаме в разговора с това, че на някого му се полага място в листата, е непродуктивно.

- Отново вадите обаче темата за Истанбулската конвенция...

- Защото тя е важна за БСП!

- Но това не е тема в дневния ред на Европа вече...

- Не съм съгласен! Това е тема, която винаги ще е важна за Европа. Няколко са важните теми, които са поставени на масата, и отношението към тях е политически знак. И Истанбулската конвенция е една от тях. При това нека ви припомня - ние имаме различия с няколко изречения в Истанбулската конвенция, които смятаме, че имплантират една чужда идеология в Европа.

- И България сложи точка на казуса с решението на Конституционния съд. Самият Станишев заяви, че темата не е актуална и за него, и за Европарламента. Защо вие отново я подхващате?

- Защото в Европа се виждат нови и нови опити темата да бъде поставена на дневен ред. Ще ви го кажа така: Това е като темата за неравенството - то не изчезва, то съществува там. И отношението към него определя от коя част на политическия спектър си. Същото е и с Истанбулската конвенция. Това не е делене ляво-дясно, а делене за това каква Европа си представяш за бъдещето. В коя Европа искаме да попаднем - в тази, в която все повече хора започват да негодуват, защото виждат, че темите за бедността и безработицата се подменят с темите за сексуалните идентичности. Или в Европа, която наистина поставя проблемите си на дневен ред и ги решава.

- Затова ли конвенцията ще е лайтмотив на кампанията ви?

- Това не е лайтмотив на кампанията ни. Това е белегът, по който отличаваме нашите кандидати, каква ценностна рамка споделят. За мен е нормално да искаш от един човек да си сподели визията, да каже кои документи приема особено когато става въпрос за европейски теми. Защото пред този Европейски парламент, който предстои да бъде избран, ще стоят голямото предизвикателство и задача да види как Европа се променя - или към нещо по-различно и по-добро, или се разпада напълно. И нашите евродепутати трябва да имат ясна ценностна база, по която да можем да се доверим за тяхната визия за ЕС.

- Доверявате ли се на Станишев за неговата визия за ЕС?

- Какво ще рече дали се доверявам на Станишев? Той е член на БСП, президент на ПЕС, разбира се, че се доверявам. В крайна сметка ние сме другари. Аз имам различия по някои от темите с него и не напълно споделям всичко, което той казва, но това в крайна сметка е нормално.

- Т.е. той има място в листата?

- Дали Станишев има място в листата, извинявайте за догматичното нравоучение, решава не Александър Симов, даже не Корнелия Нинова, решава БСП.

- Кой трябва да е водач на евролистата - Деница Златева, Елена Йончева?

- Имам име в главата си, но преди това искам да кажа две изречения в моя защита, защото не искам да ставам източник на интриги и манипулации. Това име е изцяло и само мое лично мнение, моя лична политическа фантазия, мой личен светоглед. Не съм говорител на никого, не изразявам никаква политическа тенденция, не се опитвам да интригантствам или да подбъзикна някого, не се старая да разрушавам БСП отвътре. Да се надявам, че съм се защитил от всички възможни вътрешнопартийни обвинения. За мен обаче, когато разсъждаваме за БСП, ни трябва човек, който да съчетава няколко неща в едно - модерен светоглед за Европа, реалистичен поглед върху световните процеси и обществена популярност. И ако трябваше аз да редя листата, щях да сложа за водач проф. Иво Христов.

- Сериозно? Въпреки скандала с репликата му за дебилите?

- Всички, които познават Иво Христов, са наясно, че това не бе реплика на злорадство или зла умисъл, а на истинска загриженост. Точно затова и толкова хора го подкрепиха. Макар да не трябваше да се изразява така крайно. Но това име го лансирам аз. Това е мой собствен политически проект. Като съм наясно, че моите политически проекти реалността често ги разрушава по жесток начин.

- А Елена Йончева?

- Ето, затова не исках да влизам конкретно в име. Елена ще бъде прекрасен водач на листата. Тя е знак как БСП се отвори към хора като нея и показа, че може да притиска властта в ъгъла. И властта в момента отговаря жестоко.

- Срещу нея има повдигнато обвинение за пране на пари...

- Което е пълен абсурд. Всеки, който познава Елена, знае, че тя е силен човек и може да преодолее всяка една такава атака. Убеден съм, че 98% от българите, вероятно включително Антон Тодоров, знаят, че това обвинение е абсурд. Така че тя е обречена да победи. Тази атака срещу нея е обречена на провал. Елена също би била прекрасен водач.

- А Деница Златева?

- Не искам да влизаме в имена. Всеки има своите качества. Затова партията оценява кой и как да бъде в листата. На мен ми е по-интересно да си говорим за идеите, които ще изразяват тези хора.

- Очаквате ли темата за листата да се превърне в битка на вътрешната опозиция срещу Нинова на конгреса?

- Моята прогноза е, че няма да се превърне в обект на атака срещу Нинова. Разбира се, въпросът ще бъде поставен като дискусия, но към момента не мисля, че това ще бъде използвано като атака.

- В БСП лидерът винаги е имал вътрешна опозиция. Как стоят Нинова и нейната опозиция към момента?

- Няма нищо по-нормално от това да има вътрешна опозиция на лидера. И от всички гласувания в Националния съвет например се вижда, че съотношението на силите е в полза на Нинова.

- Но с много малко.

- Какво ще рече малко или много? Важен е резултатът. Но това не е футболен мач. Не смятам, че победата в БСП трябва да се състои в численото предимство. Победата в БСП може да дойде само когато убедиш по-голяма част от партията в своите идеи. В този смисъл не казвам, че вътрешната опозиция не струва и трябва да бъде пренебрегната. Напротив, в много отношения техни идеи и мнения трябва да бъдат чувани.

- Заплашено ли е лидерството на Нинова в момента?

- Не. И няма защо постоянно да влизаме в темата заплашена ли е, или не, защото лидерският въпрос не стои на дневен ред в БСП в момента. Да, може да бъде повдигнат евентуално след европейските или местните избори, когато има такава ситуация. Към момента обаче основният въпрос пред БСП е какво мислим за ЕС, за бъдещето му, каква Европа си представяме, какви ценности слагаме в платформата си и кои са хората, които могат да въплътят най-добре тези ценности.

- Последните проучвания сочат малка разлика между БСП и ГЕРБ. Как обаче си обяснявате това, че има отлив и разочарование от управляващите, но БСП не е разпознавана като реална и категорична алтернатива?

- Това е вярно и се дължи на няколко неща. БСП е алтернативата на ГЕРБ, няма друга. Всички останали партии - парламентарни и извънпарламентарни, имат един основен грях - те са се колаборирали с ГЕРБ, галили са мускула на Бойко Борисов. БСП е единствената партия, която се опази от подобно сътрудничество с ГЕРБ и това е нашата сила. А колкото това, че хората не ни припознават - прави са все още да имат известно недоверие към БСП. През годините ние направихме нашата порция грешки. Направихме нашите гафове, имаме си нашите провали и те ни тежат като камък на шията. 1-2 години са крайно недостатъчни, за да изчистиш образа си от белезите на виновното минало. И това е причината много от хората все още да гледат с подозрение към БСП.

Но БСП има силни ходове занапред. И ще кажа защо. Много често се говори, че БСП трябва да се промени и да обхване повече центристки избиратели. Според едно определение на Валентин Вацев обаче в момента сме в особена ситуация - около БСП има повече социалисти, отколкото в БСП. Т.е. БСП няма нужда да търси някакви митични центристи или пък, не дай си боже, да се променя така, че да хваща и десни избиратели. За БСП е важно да поговори на тези обидени, на огорчените леви хора със социалистическа нагласа, които да ѝ повярват отново. Това е голямото предизвикателство. И когато това стане, въпросът за това припознава ли се БСП като алтернатива, ще падне от дневния ред.

- Навършиха се 2 г. от встъпването в длъжност на президента. Той още не се е отчел, но каква е вашата оценка?

- Президентът Радев показа, че е политик с много качества. И е политическата алтернатива на психиатричното заболяване ГЕРБ.

- Т.е. не БСП, а президентът е алтернативата, така ли?

- Не. Става въпрос за институционална алтернатива. Вижда се, че в България може да има държавник, който да назовава проблемите точно, дори и с цената на това да бъде обект на постоянни медийни атаки.

- Хайде сега, пак медиите виновни!

- Не, не говоря за медиите, не ги изкарвам тях виновни. Изкарвам виновни онези, които постоянно ръчкат медиите да се ровят в мръсното бельо на президента Радев, да се опитват да намерят нещо. И тъй като дотолкова няма с какво да го атакуват, са тръгнали да се фиксират върху фигурата на съпругата му. Това е израз на политическо безсилие. Виждам, че ГЕРБ не могат да забравят как Радев започна своя мандат с онази прословута реч: Имате още една седмица. И до днес ги боли. Миналата седмица Данаил Кирилов тъжно ронеше сълзи в залата, припомняйки си тези думи. За мен тази реплика е метафорична за целия мандат на Радев - той не пести и казва това, което хората мислят.

- Не е ли поведението му прекалено остро - вижте новогодишната му реч, която изненада неприятно мнозина?

- Остро в сравнение с кого? Ние 5 г. живяхме в политическата аномалия Плевнелиев и свикнахме, че президентът трябва да стои и да кима, да се усмихва странно и да говори още по-глупаво. Заради това смятаме, че поведението на Радев е едва ли не изключение. Не, не е. Истинският президент не може да бъде плюшено мече, което вадиш по празниците, за да му се радват, или се появява на Нова година, за да каже няколко бодряшки приказки. Президентът може да бъде фактор. Българската конституция е създала президентската институция много интересно. Тя няма много правомощия и затова нейната сила се определя от силата на политика, който е на “Дондуков” 2. там сега имаме силен човек, с ясен поглед и това е най-важното.

- Но не се ли превръща президентът в истинската алтернатива на ГЕРБ, измествайки БСП?

- Президентът беше подкрепен от БСП. Не е създал партия, няма политически субект. Президентът е алтернативата на ГЕРБ в смисъл, че се вижда, че държавата може да има политик, който мисли по различен начин от Бойко Борисов и неговата клика.

- Ако сега Радев реши да създаде свой политически проект?

- Няма да обсъждаме такива неща. Не виждам защо му е на един президент да създава политически проект. Партийните лидери по света се борят да стават президенти и само в България интригантстваме, че президентите искат да стават партийни лидери.

Визитка

Роден е през 1977 г. в Стара Загора

Завършил е журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет

Работил е като журналист във в. “Дума” и в други вестници. Активен блогър, тясно свързан с лявото крило в БСП

На европейските избори през 2014 г. бе кандидат

Депутат първи мандат като водач на червената листа в Кърджали

Член на Националния съвет

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета