Договорът от Аахен - разцепление или обединение на Европа?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7262647 www.24chasa.bg

За Източна Европа подобно сближаване може да послужи и за пример

През тази седмица Германия и Франция подписаха договор, с който задълбочават още повече отношенията си. Споразумението от Аахен надгражда два предишни договора между тях – Елисейския, който сложи край на враждата им след Втората световна война, и допълненията към него от 80-те години, с които Хелмут Кол и Франсоа Митеран въведоха редовните правителствени консултации между двете страни.

Документът от Аахен е още една стъпка напред – той превръща граничната зона между Германия и Франция в един вид обща територия, в която

няма да има

различни правила

за бизнеса от

двете страни

на границата,

а бюрокрацията ще е една. Някои нарекоха договора от Аахен предверие за “Шенгенско икономическо споразумение”. Така, както между редица държави в Европа няма граници, тъй като те са подписали Шенгенското споразумение, така в бъдеще може да се работи и за отпадане на икономическите бариери между повече от две държави. Това означава, че една част от ЕС, която има най-близки икономически показатели, ще може вероятно да въведе общи данъчни и правни регулации.

Какво представлява самият договор? На 16 страници и в 28 клаузи той създава основата за много бъдещи проекти, но на ежедневно ниво. Германия и Франция ще признават взаимно училищните си дипломи, ще правят двуезични детски градини, ще се стимулира изучаването на другия език, ще се увеличи обменът на учещи. Това не са мащабни и епохални промени и доста медии разкритикуваха договора като лишен от субстанция. От друга страна точно тези малки стъпки ще стигнат веднага до гражданите от двете страни на границата и ще им донесат пряка полза. Това е добър отговор на нарастващия популизъм, който поставя под съмнение смисъла и ползата от обединена Европа. Това бе причината и германската канцлерка Меркел да положи усилия да представи договора като заслуга и успех изцяло на Макрон в една сложна вътрешнополитическа ситуация за френския президент, както и нейният отговор на предложенията му за повече сближаване между европейските страни. Но всъщност Макрон търсеше съвсем друга близост – плановете му за общ финансов министър, общи данъци и облигации в еврозоната продължават да срещат отпора на Германия и явно така ще бъде през целия мандат на Меркел.

Германия и Франция също така се договарят за

незабавна

подкрепа при

евентуална

агресия

към една от двете от трета страна. Както и за общи правила при производството и търговията с оръжие. Но именно в тази точка двете страни имат сериозни различия и засега - никакъв компромис за изглаждането им. Например разнородни са позициите им спрямо износа на оръжие за Саудитска Арабия. След случая “Кашоги” Германия спря всякаква търговия със саудитски оръжейни фирми, докато Франция настоява тя да продължи.

Договорът обаче съвсем не бе еднозначно приет от другите страни в ЕС, най-вече източноевропейските. Те заподозряха

опит да се

създаде нов

мини - ЕС

и поредното отцепване на богатите от по-бедните след Шенген и еврозоната. Особено ангажиментът на двете страни с този договор в бъдеще да застават с единна позиция на срещите на ЕС. Това означава, че една страна като Чехия или България с малък брой жители ще загуби още повече тежест пред решенията и желанията на регион, представляващ над 150 милиона души, колкото общо са жителите на Франция и Германия. По същия начин се тълкува и обещанието в договора от Аахен двете страни да се борят за общо място в Съвета за сигурност на ООН. Ако изобщо един ден се стигне до реформи в този орган, по-логично би било място в него да получи ЕС, а не отделна европейска държава.

Дали Аахенското споразумение ще разцепи действително ЕС? Всъщност успехите на европейската общност днес се базират именно на подобно сближаване на съседски държави. За Източна Европа то би могло да послужи и за пример. В един глобален свят като днешния нито една държава не може да има успех сама. Най-малкото броят на жителите на европейските държави в повечето случаи е незначителен и като глобален играч те могат да печелят само, играейки във всеки мач заедно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Да ходиш на работа с велосипед - много е еко, много е в тренда, особено в големите градове. За колоездачите се правят специални алеи, светофари и всякакви други екстри. Дотук добре, стига обаче да се спазват правилата за движение. Оказва се, че това съвсем не е така. Защото само в рамките на акция “Зима” от проверените 660 колоездачи повече от
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока