Търсят се ярки личности за най-важните избори за Европейския парламент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7266690 www.24chasa.bg
Търсят се ярки личности за най-важните избори за Европейския парламент

Проблем нямат да се кандидатират нито Йончева, нито Марешки, няма пречки и за Иванчева и Банев

За евроизборите досега партиите търсеха по правило хора, работили в институциите в Брюксел. Такива запознати с протокола, процедурите и термините.

Заради шеметните трусове в общността обаче тази година листите съвсем няма да се попълват така. Битката - ценностна и за доказване кой брани принципите, суверенитета и дори целостта - и на отделната нация, и на съюза, налагат съвсем различен профил на кандидатите, с които партиите ще атакуват Европарламента. Тази година се търсят ярки личности и биткаджии. За този вот

всички централи

търсят звезди

Останалите чисто функционални европейски шаблони и формалности остават за експертите и сътрудниците на бъдещите избрани.

Никога досега европейските избори не са били чак толкова важни - и за ЕС, и за всяка отделна държава членка. Мигрантската криза не остави равнодушна нито една политическа сила и, разбира се, нито един европейски гражданин. Ето защо в последната седмица на май битката с бюлетините ще е ожесточена. Едни кандидати за ЕП ще се борят за изтласкването на ЕС и за чистата национална държава. Други - за обратното, тоест за нещо като европейски съединени щати. Трети ще се опитват да примирят крайностите.

И у нас тези избори досега бяха най-малко привлекателните - уважаваха ги в най-добрия случай към 35% от гласоподавателите, понеже в България, за разлика от други 4 страни членки, явяването пред урните не е задължително.

И докато изискването за избирателите е да имат 18 навършени години, то според националното ни законодателство

хората, които се

кандидатират,

трябва да са

поне на 21 г.

Другите изисквания са наличие на постоянен адрес и липса на гражданство в държава извън ЕС. А също - кандидатът да е живял постоянно най-малко през последните 2 г. у нас или в друга страна от общността и да не е поставен под запрещение, естествено - и лишен от свобода.

Хората с повдигнати обвинения обаче - например Елена Йончева или Веселин Марешки, нямат проблем да са в евролиста. Нямат дори Николай Банев (на миналите евроизбори инициативен комитет издигна за евродепутатка съпругата му Евгения) и Десислава Иванчева. Нещо повече - кандидатирайки се за Европарламента, те ще получат спасителен пояс за периода на кампанията (евентуално избраните - и след нея), под формата на имунитет, който се задейства автоматично с вписването в ЦИК на претендента.

Издигането на

независим

кандидат е

лесна работа

Нужни са инициативен комитет от 3 до 7 души, подписите на 2500 пълнолетни граждани и депозит от 100 лв. в ЦИК. След това обаче идва сложното в лицето на едни 170 000 гласа в изборните урни - нещо почти немислимо без подкрепата на партийна организация.

Като антидискриминационна мярка право да бъде избиран за член на ЕП от България има и всеки гражданин на друга държава - членка на ЕС, който има статут на продължително или постоянно пребиваващ у нас и е живял постоянно тук или в друга страна от общността най-малко през последните 2 г. Чужденецът трябва да покрива и другите условия, валидни за българина кандидат - да е навършил 21 г. към деня на вота и да не е лишен от правото да бъде избиран - нито в държавата членка по пребиваване, нито в тази по произход.

За целта в първата - тази, под чийто флаг ще играе за ЕП, заедно със заявлението си за кандидатиране той подава удостоверение от компетентните административни органи на своята родина. Логично, всеки има право да се кандидатира само в една държава - членка на ЕС.

За разлика от Германия, Холандия, Швеция, Дания, Чехия и Гърция, където само политически партии и организации могат да издигат кандидати, у нас могат да ги излъчват не само политически сили и коалиции, но и инициативни комитети, създадени специално за номиниране на независими.

Сладката част на правилата за евровота

позволява

тотално

разместване

на листата,

понеже гласуването е преференциално. Това дава шанс и на последния в списъка. За да не се повтаря феноменът 15/15, при който благодарение на щастливото съвпадение с номера на партията през 2014 г. в Европарламента се изстреля предпредпоследният от БСП листата Момчил Неков, този път номерата на преференциите ще са по-големи от 100. За разлика от другите избори тук всички гласове - подадените вътре и извън страната, на тези съставляват един многомандатен избирателен район - България.

Евродепутатите отхвърлиха предложението част от съкратените заради Брекзит с 46 места на парламента да се запазят в резерв като представляващи общоевропейски избирателни райони и транснационални листи.

България успя

да запази квотата

си от 17

членове на ЕП

дори след свиването на числеността от 751 на 705 заради напускането на Великобритания.

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г