“Неочаквана” грипна ваканция винаги има, направете я официална

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7270925 www.24chasa.bg

Предвидимият

вариант - да

знаеш датите

на ваканциите

отдалеч, може

да е печеливш

за всички

На 25 януари 2019 г. на първа страница в. “24 часа” съобщава, че в София е обявена грипна ваканция от 28 януари, която ще продължи 10 дни.

На 27 януари 2018 г. на първа страница в. “24 часа” съобщава, че от 29 януари 2018 г. е обявена грипна ваканция, която ще продължи 11 дни.

По-стари вестници не ми се отгръщаха, защото и без проверка в тях знам, че

по това време на

годината се

случва едно и

също нещо -

учениците излизат в грипна ваканция. Сигурна съм заради личния си опит - дъщеря ми е родена на 4 февруари и всяка година, когато иска да празнува, тя и съучениците ѝ са в грипна ваканция.

Преди десетина години, когато на рождения ѝ ден дойдоха буквално две деца от поканения цял клас - отказите бяха от болни деца по време на грипна ваканция, - написах във вестника как ми се струва редно тази януарско-февруарска седмица или десетдневка от годината да бъде обявена от Министерството на образованието за ваканция.

Защото тя винаги

се случва,

независимо дали е предвидена по норматив и документи.

Разбира се, на учениците не им пречи да научат, че им предстои неочаквана ваканция. Дори напротив, такава радост настава, ако не си болен, но няма да ходиш на училище законно!

Да, но пречи на всички останали.

Затова е важно тези дни да са определени официално като ваканция още в началото на учебната година. Защото опитът показва, че предвидимите действия влияят много по-успешно на живота ни, отколкото изненадите.

Защо е важно това?

В най-голям проблем с неочакваната грипна ваканция се виждат родителите, чиито деца все още са в малките класове, т.е. не могат да се гледат сами. Изведнъж майките и бащите се изправят пред

необходимостта

някой спешно да

излезе в отпуск

или да извикат бабата, или да намерят гледачка, или забавачка за здравото дете. И това не са ден-два, а цели 10 дни. В този период освен родителите страдат и колегите им, и работодателите.

Предвидимият вариант - да знаеш датите на ваканциите отдалеч, може да е печеливш за всички.

Освен че планираш отпуск, за да гледаш детето, може да организираш и екскурзия или почивка в зимен курорт.

Кога през януари

няма сняг?

И какво по-подходящо време да караме ски с децата например? И курортите ще спечелят, и семействата.

Мотивът, че ваканциите стават прекалено много, е по-скоро лицемерен. След като години наред така или иначе се пропуска училище заради грипа, след което годината приключва нормално, значи нищо фатално не се случва с усвояването на учебната програма. Да не говорим, че тя спешно трябва да бъде оптимизирана заради безсмислиците, които се изучават в нея, но това все пак е предмет на друга дописка.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо