Чехите могат да кръстят летище “Хавел”, ние “Желев” - не

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7271017 www.24chasa.bg

Защо софийското летище да не се нарича “Желю Желев”? Президентството отхвърли предложението на инициативен комитет, в който са част от основателите на СДС.

Много летища и в Европа, и по света са с имена на знакови личности. Чехите преименуваха летището в Прага на Вацлав Хавел - дисидента, който стана президент след падането на комунизма. Желю Желев е същият случай. Един от инициаторите на преименуването - Петко Симеонов, обясни в “24 часа” мотивите. Желю Желев е пример за убеден демократ и честен човек, издигнал се благодарение на качествата си, който има куража да защитава убежденията си и да застане начело на държавата в бурен исторически период, забележителна личност.

Името на летището на столицата на една страна е една от визитките ѝ пред света. Нашето все още се нарича “Враждебна”. Звучи някак символично за духа на сегашното време. В което е нормално да гледаме изпод вежди идеите за признание на достойни личности.

  • Ще падне ли голямо триене на имена от листите

    Ще падне ли голямо триене на имена от листите

    45-ият парламент е тръгнал вече с левия крак към историята, но за партиите отново идват драматични моменти - подреждането на листите с кандидати за депутати. Със сигурност пълен римейк на кандидатите от 4 април няма да има. Там, където резултатите са слаби или направо пълен провал, мнозина ще се разделят с първите места
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар