Бундесверът ще заговори на арабски

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7272256 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Германия обмисля създаването на собствен чуждестранен легион. Идеята е да се канят на служба бежанци, главно пристигнали от Близкия изток и Северна Африка. Това са най-вече млади и здрави мъже. Мнозина не понечват дори да си търсят работа - защо им е, щом вземат добри помощи, имат подслон и медицински застраховки? Съвсем достатъчно, за да не мизерстваш в чужбината.

В германската армия пък отдавна се говори за сериозен недостиг на кадри. Личният състав може да се доокомплектова само по два начина: или връщаш наборната система, или подмамваш мигранти "да скокнат в чизмите".

Първото никак не е лесно - не са минали и десет години, откакто федералният канцлер Ангела Меркел тържествено обяви през 2011 г. създаването на професионална армия. Няма вече набор - и това е.

В края на миналата година в Германия имаше 182 000 военнослужещи. За "пълен комплект" са необходими поне още 17 000 кадрови военни и най-малко 10 000 отслужили доброволци. Още повече че според министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен ведомството смята до 2025 г. да увеличи войската на 203 хиляди души. Откъде да ги вземе?

"Измежду гражданите на други страни от ЕС на възраст от 18 до 30 години, които вече живеят в Германия, знаят нашия език и са готови да поемат задълженията на военнослужещ пред държавата", предложи генералният инспектор на Бундесвера генерал-лейтенант Еберхард Цорн. Но уточни: при условие "европейските ни партньори да не виждат в нас конкуренти".

Днес може и да не виждат, но утре не се знае какво ще стане, възразяват колегите му. Не е ли по-добре да потърсим попълнения сред "новопристигналите"? Залудо ли отворихме толкова широко врати за имигранти? Можем да ги примамим под знамената с мечтаното "бонбонче" - предсрочно издаване на германски паспорт. Както правят примерно в Швеция.

Преди година и нещо там разпратиха на пришълците 100 000 покани да се отбият в наборните пунктове. Откликнаха десеторно по-малко хора - но се отбиха все пак! А покани може да пратиш повторно, че и трети, четвърти път.

Примерът на шведите бе последван в Белгия, Испания, Дания, Люксембург. През ноември 2018 г. британското министерство на отбраната даде "принципно устно съгласие 8200 вакантни места във въоръжените сили да бъдат заети от чужденци". Дори не е задължително те да са живели някое време в Обединеното кралство като всички останали преселници. Така се формира впрочем и съставът на частните военни компании.

По официални данни в Германия са влезли от 2015 г. насам над 1,3 милиона бежанци от Африка и Близкия изток - повече, отколкото във всяка друга европейска страна. Официалната статистика обаче слага в сметките само официалните търсачи на убежище. Фактически в страната прииждат много повече хора. Има данни, че са над 15 милиона - заедно с мигрантите от Източна и Южна Европа. Наложи се да го признае преди време самата г-жа канцлер - тя публично заяви, че е "изгубила контрола" над бежанската криза.

Какво обаче гарантира, че сложили армейска униформа, бежанците няма да продължат "подвизите", с които добиха печална слава "в цивилния живот"?

"Няма нищо ново в това, че Бундесверът смята да покани в наборните пунктове бежанци - казва Виктор Мураховски, полковник о. з., член на експертния съвет към колегиума на Военнопромишлената комисия на Руската федерация и на Руския съвет по международни въпроси. - Нещо подобно отдавна практикуват например французите. Наистина там вземат във войската не бежанци, а хора от бившите френски колонии, което е кажи-речи същото."

"СП": - Извинете, не съм съгласна. "Колонистите" ми изглеждат по-цивилизовани.

В. М.: - В известен смисъл да, естествено. Но в армията също не вземат кого да е. Военнослужещите в ЕС минават внимателен, многостепенен подбор. Психологическото здраве е обект на специално внимание. При най-малки "несъответствия", само капка подозрение, че кандидатът е неуравновесен - бракуват го веднага. И колкото до изгледите за получаване на гражданство, нещата също не са лесни. Първо искат човек да послужи на новата си Родина - със сигурност не година или две, а повече. Само тогава и с оглед резултата от службата се взема съответното решение. Такава е днес световната тенденция. В тази посока са тръгнали всички развити държави.

"СП": - А патриотизмът? Той нали не зависи от прослуженото време, по заповед патриот не се става.

В. М.: - Въпросът е къде най-вече ще служат новобранците-чужденци. Нищо чудно да е в чужбина, в поделения на НАТО. Там човек обикновено мисли най-малко за Родината. Просто служи, взема пари за това и държи наум перспективите за светло бъдеще. Тъй че не виждам особени проблеми около бежанците с камуфлаж. Проблем имат самата Германия и някои други страни от ЕС, защото военната служба не е популярна сред собствените им граждани. Както всъщност е и в САЩ - там "се цаняват" за кадрови войници далеч не най-добрите младежи. И те (германците, бел. на изданието) всъщност няма какво толкова да губят.

Мнението на полковник Мураховски частично споделя Дмитрий Солонников, директор на Института за модерно държавно развитие.

"Германия няма накъде да мърда - убеден е той. - Военната служба не е на почит сред собствените й граждани. Нали трябва някак "да запушва дупките". Друг въпрос е, че не бива да взема наред всички желаещи."

"СП": - Мъжете от Ориента открай време са смятани за умели воини, там учат момчетата да боравят с оръжия още от малки. Ами ако те ги обърнат срещу новата си Родина? И ще смятат ли изобщо Германия за такава? Ако съдим по това какви ги вършат, още неполучили разрешително за пребиваване, те хич не щат да знаят за местните закони и традиции.

Д. С.: - Бежанци има различни. Трябва просто добре да се проверяват всички. И професионално да се гради политика за междуетническите отношения.

Развитие на темата виждаме в коментара на Александър Храмчихин, зам.-директор на Института за политически и военен анализ:

- Няма смисъл да разсъждаваме кое е доброто и лошото във фазата на заявени намерения. Днес германците трябва поне да започнат окомплектоването на армията си, където след отмяната на задължителната наборна служба са зейнали доста дупки. "Ако не са бежанците, кой тогава?" - така стои въпросът за тях.

"СП": - Някои военни експерти виждат тук известна опасност и за ЕС като цяло, и за нашата страна. Рискът е там, че подобна армия е непредвидима.

А. Х.: - Русия според мен няма защо да се страхува. Още повече че за разлика от германците имаме опит от масово набиране на чужди граждани за военна служба. По-специално в 201-а дивизия, разположена в Таджикистан. Доколкото зная, местните хора служат там не по-зле от руските бойци. Засега остава неясно къде може да служат бежанците в Германия. Може би в частите на НАТО, където местните не можеш ги закара с никакви обещания. Там, където има нужда предимно от "пушечно месо" . . .

/БТА/

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар