Защо само за специализация да се връщат парите, ако лекар отиде в чужбина?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7278876 www.24chasa.bg

Образованието по медицина е скъпо, затова

държавата да плаща само за тези, които

работят в България

 

Много пъти съм писал, че държавата след средното образование трябва да плаща за образованието на някого, само ако той ще работи в България. Най-после на държавата ѝ светна да направи една малка стъпка в тази посока. Ако някой лекар специализира на държавна издръжка, да е така добър да работи в същата болница толкова години, колкото е траяла специализацията.

Ами, добро утро!

В противен случай най-бедната държава в ЕС спонсорира едни от най-богатите държави в света. Специализацията на лекар струва скъпо и така е в цял свят. Когато държавата плаща, това означава, че плащат всички данъкоплатци. След това се чудим защо кадърни млади лекари, владеещи езици, т.е. имащи достъп до световните новости, масово напускат България.

Тази малка първа крачка е крайно недостатъчна! Защото младият лекар ще си изработи примерно четирите години и точно когато е натрупал опит, ще забегне в чужбина – например в Германия, където го чакат с отворени обятия. Защото пък там имат същия проблем със САЩ.

Водещите клиники в САЩ изсмукват най-добрите лекари от Германия за 3 пъти по-високи заплати. И вече се видя понижаване във върховите постижения на немската медицина.

Образованието на лекари струва скъпо. А за да се организира качествено обучение, са нужни средства.

А ако лекарите ще отидат да работят в чужбина, това са средства, хвърлени на вятъра. Поради това държавата трябва да предприеме първата съществена стъпка и да подписва договор с всеки, който иска да учи медицина, без да плаща, че ще работи толкова години в България, колкото време е учил.

Като си учил 6 г. медицина и имаш примерно 4 г. специализация, след това трябва да работиш 10 г. в България. След 5-ата година лекарят е в силата си и ще имаме млади и добри лекари. А и след 10 г. шансовете за преместване в чужбина рядко намаляват.

И така трябва да се постъпва с всички, които искат да учат всякакво безплатно висше образование. Защото българските граждани и данъкоплатци не желаят да спонсорират богатите чужди граждани.

Но като се иска оставане в България, следва да се осигури и добро обучение. Упражненията да не са значително по-малко от лекциите. Уменията се създават в упражненията с малки групи. В съвременния свят лекцията е най-добре да си стои в интернет.

Струва ми се, че държавата не трябва да се притеснява да информира младите медици колко заработва добър български хирург.

Съвсем не е сигурно, че същият хирург ще може да получава тези пари в Германия. Един средно добър хирург във Виена получава 5000 евро, а хирург със същото качество в България може да взема повече в левове, което съпоставимо с цените, е повече, отколкото взема австрийският хирург.

Като не достигат медицински сестри, държавата би следвало да им предложи не само безплатно обучение, но и добри стипендии. Но срещу задължението да стоят в България достатъчно дълъг срок.

Естествено, това е само една от мерките да се задържат медицинските сестри. Втората е да получават адекватно възнаграждение в България.

А за да получават адекватно възнаграждение, трябва да се спрат неща като надписване на неизвършени медицински дейности. Но докато има само една здравноосигурителна каса, която си е 100% държавен орган, това няма как да стане. Трябва да се реализират съвсем не толкова сложни работи като “електронното здравно досие” и “електронната рецепта”.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо