Абас Арагчи: Санкциите срещу Иран създават нови възможности за българските фирми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7282761 www.24chasa.bg
Абас Арагчи - главен преговарящ по иранската ядрена сделка и заместник министър на външните работи на Иран СНИМКА: Румяна Тонeва

Ако не беше ген. Сулеймани, щяхме да водим война с терористите по улиците на Техеран, Париж и София, казва главният преговарящ по иранската ядрена сделка и зам.външен министър на Иран

- Г-н Арагчи, вие бяхте главен преговарящ по иранската ядрена сделка през 2015 г. Сега сте в България, за да изясните дали бихме се възползвали от специалния механизъм за разплащания с Иран, наречен INSTEX, чиято цел е да подпомага търговските отношения с Техеран въпреки американските санкции?

- Да, но тук има два момента. На първо място българската страна изрази своето ясно желание да се възползва от така наречения инструмент в подкрепа на търговския обмен INSTEX. Но има и нещо друго. Възможно е също България да се присъедини към трите държави акционери в INSTEX - Германия, Франция и Великобритания. Това е отворена територия и всяка държава, която има желание, може да се присъедини като съакционер. По време на разговорите нашите приятели в България заявиха, че проучват именно този вариант - страната ви да се присъедини като акционер. Иначе желанието на фирмите да се възползват от този инструмент е огромно и те със сигурност ще го направят.

- Кога очаквате България да се присъедини като акционер?

- Отговорът, който ние получихме, бе, че в момента се проверяват възможностите кога и как може да се случи това. Но по-важна е първата част, за която споменах - български фирми да се възползват от инструмента за подпомагане на търговския обмен с Иран.

- С какви аргументи убедихте българската страна колко изгодна е тази нова система?

- Нашите партньори в София много по-добре от нас знаеха какви икономически ползи за България има в този случай и какви възможности се отварят за българските фирми в Иран, тъй че не се наложи нищо да обяснявам. Американските санкции, от една страна създават пречки и проблеми, но от друга страна, създават много нови възможности. България винаги е била близка за нас страна и винаги сме имали добро сътрудничество с български фирми. Моментът сега тези фирми да се възползват от възможностите, които санкциите иначе създават, е много подходящ.

- Кога на практика фирмите могат да се възползват от INSTEX?

- Казаха ни, че ще отнеме известно време този механизъм да заработи, но се надяваме това време да е кратко.

- Доколкото разбирам, благодарение на INSTEX Европа запазва жива иранската ядрена сделка. Така ли е?

- Естествено, ако Иран не може да има ползи от ядреното споразумение, то няма защо да съществува.

Ядрената сделка

се основава на

една проста

схема - даваш

и получаваш Онова, което Иран трябваше да поеме като отговорност и ангажимент, бе да ограничи определени дейности в ядрената си програма. Срещу това санкциите трябваше да бъдат премахнати. В момента сме свидетели как американските санкции отново са в сила, а европейските фирми нямат друг избор, освен да ги приемат. В този случай Иран няма какво да получи и ако всичко върви по тази логика, то ние няма какво да направим, освен да излезем от споразумението. За да не се случи това, европейците трябва да направят така, че Иран да може да има полза от сделката. Първата крачка към това е да се създаде банков канал, разплащателна линия. И всъщност INSTEX е въпросната крачка в тази посока, която подпомага оцеляването на ядреното споразумение.

- Знаете ли за големи български фирми, които след свалянето на санкциите са направили опит за бизнес с Иран и след оттеглянето на САЩ са били възпрепятствани?

- Да, има такива фирми, но може би те нямат желание аз да ги посоча публично. Тези фирми имаха желание да влязат на иранския пазар, но след като американските санкции бяха възобновени, наложи се да излязат.

- И тези фирми сега биха се възползвали от INSTEX?

- Точно така. Ние със сигурност ще им представим всички възможности на механизма и ако те решат, могат да се възползват от него. Но искам да ви кажа, че нашата цел е не само големи компании да участват, а всъщност повече се надяваме на малки и средни фирми да се възползват от възможностите. Много големи фирми, които работят със САЩ, биха били притеснени да се върнат на иранския пазар, но малки и средни предприятия, които не работят в САЩ, няма от какво да се притесняват и за тях ползите ще са големи.

- Другата седмица във Варшава американците организират една специална конференция, посветена на Иран. Успяхте ли да разберете какво ще е българското участие?

- Беше ни казано, че България е взела решение да бъде на конференцията, но получихме уверение, че страната ви няма да участва в нито един антиирански проект.

- Според вас има ли вариант, в който Иран и Израел стигат до пряк въоръжен конфликт, защото сега от двете страни на сирийската граница често си разменяте спорадичен огън, главно на думи.

- Режимът в Израел непрекъснато търси провокация, но той много добре разбира, че в реален военен сблъсък срещу нас ще е в много слаба позиция. Затова смятам, че

истинската цел

на Израел е да

вкара САЩ във

война с Иран

Ние сме много внимателни да не попаднем в клопката на израелските провокации.

- Но видяхте реакцията на Тръмп към шефовете на американските разузнавателни служби точно по отношение на Иран. Обвини ги, че са прекалено наивни и ги върна да си доучат.

- Смятам, че там ще става все по-трудно за всеки, който говори истината. Отстраняването на всеки инакомислещ всъщност ще доведе в дългосрочен план до отслабване на американската външна политика и на САЩ като цяло. Ще ви дам пример. Американският долар в момента е най-силният им инструмент. Но санкциите над Иран и фактът, че те се опитват да използват именно долара като инструмент, води дотам, че европейците търсят нови начини за разплащане. И точно INSTEX е доказателството за това. Както вече се говори и в медиите, това е първата стъпка на европейците да се освободят от зависимостта си към долара. Така че политиката на господин Тръмп, вместо да прави Америка по-силна, я отслабва.

- Следите ли предизборната борба в Израел? На сцената има нов претендент за властта - г-н Бени Ганц, който говори за война с Иран дори по-често от Биби Нетаняху. Кого бихте предпочели за премиер на Израел - ново лице или “дявола, когото познавате”?

- Всичко това само показва слабостта на Израел. Г-н Нетаняху и останалите нямат други мисли в главата си, освен Иран. Но за нас няма никакво значение кой от тях ще бъде избран.

- През 2012 г. тогавашният вицепремиерът на Израел Моше Яалон дойде в България и съобщи, че ген. Касем Сулеймани е човекът, поръчал атентата в Бургас, при който загинаха петима израелци и един българин. Тогава никой у нас не бе чувал това име. Сега той е много известен в контекста на събитията в Сирия и Ирак. ЦРУ го нарече “най-могъщият оперативен работник в Близкия изток”, а сп. “Форин полиси” го нареди в топкласацията си за 2019 г. на световните мислители в областта на отбраната. Но това обвинение за Бургас така и не беше отхвърлено.

- Ще ви кажа само, че ако не беше Касем Сулеймани, сега “Даеш” щяха да са в Багдад, Дамаск, Бейрут и Ербил. Ако не беше той, сега щяхме да водим война с тероризма по улиците на Техеран, по улиците на Лондон и Париж и дори по улиците на София. Ако не беше той, щяхме да бъдем свидетели на окупацията на Южен Ливан от Израел. Това, естествено, ядосва много израелците и затова те му отправят всевъзможни обвинения.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи