Асаф Хаджиев: Оръжието на бъдещето вече не са ресурсите, а високите технологии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7291278 www.24chasa.bg
Асаф Хаджиев

През юни  България поема председателството на общността от различни държави, казва генералният секретар на Парламентарната асамблея на държавите от черноморския регион (ПАЧИС)

- Какво обединява страните от региона на Черно море, г-н Хаджиев? ПАЧИС е организация на държави с различни социални системи и икономики.

- Може да се говори за общност на страните от Черноморския регион, обединени в единно културно пространство. Това е по-широк регион, в който влизат и Албания, и Сърбия, Грузия, Азербайджан.

Черноморският

регион е част от

една по-голяма

цивилизационна

общност,

свързана със Средиземноморието, с Каспийско море, с Егейско море. Територия, исторически привлекателна като стопанско средище, връзка между континентите. Оттук преминава великият Път на коприната, свързващ Изтока и Запада. В посока Север - Юг е Викингския път, свързващ народите от Скандинавския регион и балтийското крайбрежие със Средиземноморския регион.

- Освен история, имат ли актуално значение тези трасета?

- И сега те имат значение за осигуряване на доставките на енергийни ресурси, те са изключително важни артерии, гарантиращи икономическия просперитет на страните не само от Черноморския регион, но и на цели континенти.

- ПАЧИС, която е стопанска организация, намесва ли се в политическите процеси?

- Не.На границата на XX и XXI век сме свидетели на нарастване на напрежението в региона. Станахме свидетели на 7 конфликта, свързани с предявяването на териториални претенции.

- Споровете между държавите обаче най-често не са заради култура или информация, а за ресурси и територия.

- Преди 50-60 г. природните ресурси и наличието на енергийни източници се смяташе, че определя развитието на държавите. Но погледнете към Финландия, Сингапур, Япония, Дания, Холандия, които не разполагат с кой знае какви природни ресурси и бележат изключителен икономически ръст. Значение за това имат културата и технологиите. Високото ниво на технологическо развитие е оръжието на бъдещето.

- Технологиите вече не  изместват ли човека?

- Световната банка извежда 3 фактора, определящи перспективите за икономическо развитие: човешкият потенциал, нивото на промишлено развитие и наличието на природни ресурси. В най-богатите страни основно място в тази класация заема нивото на промишлено развитие - 76%, човешкият фактор е трети с 5%. В Черноморския регион имаме възможност да се възползваме именно от развитието на този ресурс. Да вземем България - страна с високо развити информационни технологии, с традиции в производството на компютърна техника.

- Какво ни липсва още?

- За развитието на информационните технологии съществен фактор е образователното ниво и това на научните изследвания. Тези въпроси са приоритетни за страните от Черноморския регион, в ПАЧИС.

- Авторитетна ли е България в ПАЧИС?

- България е активен член на нашата организация, тя е сред учредителите. Петър Кънев отдавна е в ръководните органи на ПАЧИС, той е вицепрезидент на организацията. Той е активен, мъдър политически деец с богат опит, с когото активно си сътрудничим. През юни България поема функциите на председател на ПАЧИС и затова проведохме среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Аз често идвам тук и съм свидетел на успехите, които сте постигнали. При първите ми посещения намирах хората за мрачни,

сега виждам

ведри лица,

добре

изглеждащи и

усмихнати хора

София е прекрасна. Явно тук има трудолюбиви хора, които работят за страната си. Мога да отбележа, че сътрудничеството ни с Народното събрание благодарение и на усилията на г-н Кънев е много активно.

- Какъв трябва да е приоритетът при нашето председателство?

- Един от важните въпроси е свързан с перспективите пред системата за социално осигуряване, пред пенсионната система в рамките на ЧИС. България с Гърция и Румъния е една от трите страни-членки на ЕС в нашата организация и бихме могли да се възползваме от опита на страната ви.

КОЙ Е ТОЙ

Асаф Хаджиев е роден на 29 май 1951 г. в Азербайджан. Генерален секретар на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС). От 1996 до 2015 г. е бил депутат. Академик в Националната академия на науките на Азербайджан, член на Световната академия на науките (TWAS, Италия), почетен академик в Молдова и Монголия. Почетен професор в Съчуанския университет, гостуващ професор в университети на САЩ, Германия, Швеция, Китай, Португалия, Турция, Сингапур.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Да ходиш на работа с велосипед - много е еко, много е в тренда, особено в големите градове. За колоездачите се правят специални алеи, светофари и всякакви други екстри. Дотук добре, стига обаче да се спазват правилата за движение. Оказва се, че това съвсем не е така. Защото само в рамките на акция “Зима” от проверените 660 колоездачи повече от
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока