Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7295045 www.24chasa.bg

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП в Страсбург разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Радев, снощи имахте важно гласуване за охрана на външната граница на ЕС.

- Късно снощи на заседание на комисия "Правосъдие и вътрешен ред" се прие досието, свързано с Европейската гранична и брегова охрана. Приеха се много важни изменения, свързани с дейността на тази агенция, която пази външните европейски граници. В следващите няколко години числеността й ще се увеличи до 10 000 човека - близо 4 пъти ще нарасне броят на граничните служители и на експертите, които ще са в помощ на държавите - членки при криза.

Създава се и звено за бързо действие, което ще отреагира веднага в случай на криза по която и да е част от външната европейска граница, на която и да е държава - членка. Агенцията ще може да придобива техника, която е нужна за изпълнение на дейността й. Говорим за патрулни кораби, самолети, хеликоптери, дронове, термокамери, високо проходими превозни средства. Така че няма да е нужно да се дава оборудване от държавите - членки. Тази група ще може да действа със собственото си оборудване, което ще е заплатено от бюджета на ЕС. Наистина имаме уверението, че ще се даде достатъчно голямо финансиране, за да бъдат задоволени всички нужди на агенцията.

- В досието се приеха и няколко ваши ключови предложения.

- Да. В първоначалното предложение на комисията беше залегнало без съгласието на държавите - членки граничната и брегова охрана да може да влиза при кризи. Но все пак, тук говорим за доста голямо количество служители - въоръжени, с бойна техника. Затова се прие предложението ми, че все пак това трябва да става със съгласието на държавите - членки.

За съжаление, с гласовете на социалистите и либералите бе отхвърлено друго мое предложение - агенцията да може да съдейства по връщането на нелегални мигранти от трети държави в страните по произход. Давам пример - в Турция има много голямо количество и негегални мигранти. Не да чакаме те да минат през външната европейска граница, и оттам нататък да почнат много сериозни процедури по връщането им. А често пъти държавите на произход - Бангладеш, Афганистан, Пакистан не съдействат да бъдат върнати. Знаем, че нелегалните мигранти веднага искат убежище, представят се за бежанци, обжалват решението за връщане, което коства месеци, даже и години престой в ЕС. Те не са в лагери от закрит тип, а могат да се придвижват из целия ЕС. За съжаление това вече е проблем със сигурността на 500-те милиона европейски граждани. Много по-скъпо е и когато влязат в ЕС, оттам нататък да бъдат посрещнати всички техни нужди и да бъде организирано връщането им. А така, както е - например, ако те са още в Турция, ако се действаше и имаше правомощия "Гранична и брегова охрана" да организира връщането им в Афганистан например, това щеше да коства много по-малко средства. Така и заплахата по външните европейски граници можеше да бъде намалена.

Като казвам "заплаха", говорим и за северноафриканските държави - Либия, Тунис и т.н. Виждаме, че Балканският маршрут се затвори, България е почти непропусклива граница и е най-добре охраняваната външноевропейска граница. Но за съжаление през Средиземно море продължават да влизат десетки хиляди нелегални мигранти. И точно тук трябваше да има много по-големи правомощия агенцията - да може да действа в трети държави, така че да се затвори примерно пътят през Либия. Защото трафикантите в Либия печелят над 1 милиард долара годишно от трафик на хора и към Италия, към Малта, към Испания преминават огромен брой нелегални мигранти. Видяхме, че това успя да породи безпрецедентна криза в Италия, което доведе до идването на популисти на власт.

- След като това ви предложение не мина в комисията, ще продължите ли да опитвате?

- Надявам се при гласуването в пленарна зала на това досие да съберем някакво мнозинство, защото, когато говорим за опазването на външната европейска граница, ние не говорим за дадена политическа сила, не говорим за една държава, а говорим за целия ЕС. И единствено когато имаме сигурност по външните европейски граници, оттам нататък е възможно свободното движение. Защото видяхме, че даже в Шенген в момента вече над 2 години и 6 месеца, извън правилата на шенгенския кодекс, при всяко нарушение има граничен контрол. Така че нека се приеме позицията на България, че само при силна охрана на външната европейска граница може да има свободно движение и да действа Шенген в ЕС. България показва как трябва да става и в ЕС трябва да предприемем всякакви мерки, за да пазим външната граница от нелегални мигранти.

- Влязоха ли в сила приетите вече ваши предложения за засичане на транзакциите, с които се финансира терор и с които след това са чистят тези пари?

- Да. В четвъртата и петата директива за пране на пари, по които бях докладчик в сянка, тези правила вече действат.

Ето, в България фирмите ще показват реалните си собственици - тези, които притежават над 25 процента, което е от директивата за пране на пари.

Криптовалутите също са подложени на контрол, защото видяхме много случаи, в които и организирана престъпност, и тероризъм се финансират чрез виртуална валута, която на практика е анонимна до този момент. 

- И вече това се промени?

- Точно така. Вече, когато се обменя виртуалната валута в реални, фиатни валути, трябва вече да се покаже реалният собственик, и т.н. Вече има контрол. Оттук нататък днес завършихме и преговорите по триалога за звената за финансово разузнаване, което е мое досие. Много тежки бяха преговорите с Комисията и със Съвета, но най-накрая постигнахме съгласие - звената за финансово разузнаване ще разменят информация с разследващите органи, когато става дума за тероризъм или организирана престъпност, свързана с тероризъм. Ще се подобри много повече връзката между звената за финансово разузнаване и размяната на информация вътре в ЕС. Има нови правила за размяна на информация с "Европол". Ще се дава информация за банковите сметки във всяка една държава - членка на ЕС, защото знаем, че когато успеем да установим източниците на финансиране на тероризъм и организирана престъпност, много по-добре се справяме и ограничаваме действията на престъпниците и на терористите.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,