Георги Пирински: БСП трябва да излезе на евровота с ясна физиономия - водач да е Станишев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7295425 www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП:

Ако Нинова иска да е успешен премиер, трябва да е диалогична и готова да взаимодейства с широк кръг фактори и в БСП, и в левицата, и в държавата

Вторачването в списъци ни отклонява от големия въпрос - ЕС на богати и бедни или единен

Не може “Позитано” да ме “изхвърля” от листата, това е смешно. Личната ми нагласа е да се оттегля, но ако е важно за защитата на линията на партията, ще преценя

Днешното управление не е способно да даде нова енергия, усещането е за застой

Онзи преход, който започна преди 30 г., трябва да го считаме за приключил, но не по начина, по който хората желаят

Днес има тежка конфронтация, защото не се създаде система за общоевропейска сигурност след рухването на СССР

- Г-н Пирински, апокрифни списъци се разпространяват в структурите на БСП с имена за евродепутати. Това ли е начинът да се правят номинации?

- Вторачването в списъците отклонява вниманието от същината на избора, който предстои. Свеждането на целия разговор до това има или не списъци и кои са в тях изцяло заблуждава гражданите да избират между една или друга личност. А в следващия Европейски парламент предстои да се проведе много остра битка между две версии за ЕС - задълбаване в един много разделен между стари и нови членки съюз, между политики, които изцяло фаворизират пазара, или много силна социална политика, която да започне да преодолява задълбочаващите се неравенства.

И тук е много сериозното предизвикателство - как българските евродепутати социалисти ще се впишат в тази битка. Защото гласовете, които се чуват у нас за т.нар. социалконсервативно направление - доста куриозен термин поначало, може да тласнат нашите представители към взаимодействие с онези, които виждат бъдещето на ЕС като отделни страни, добре оградени една от друга, развиващи силна държавна власт.

- В платформата за евровота БСП акцентира именно на националното...

- Точно това имам предвид. Цялото предизвикателство е да се намери вярната формула, а тя е - суверенна демокрация. Тази формула означава, че гражданите, включително българските, чувстват, че имат глас и от тях зависи решението и как ще се впише България в ЕС.

Затова тук въпросът се връща у нас - как виждаме развитието на собствената си държава. В крайна сметка за мен нещата опират до това ние ще утвърждаваме ли конституцията на България като основния закон, като кодекса от правила, по които да се развива обществото. Всеки да чувства, че има достатъчно защита на своите интереси, но и задължения към държавата си. Убеждението, че аз имам суверенни права да решавам как да се развива България и как по-добре да се впише в ЕС, би трябвало да даде енергията и на представителите на БСП в предстоящите избори.

- България е член на ЕС вече 12 г., но европейските избори продължават да са далечни за българите, не им се обръща особено внимание. И това с особена сила важи като че ли за електората на БСП. Защо е важно хората да отидат да гласуват?

- Защото от това зависи дали ЕС ще работи за българските граждани, или те ще бъдат повече или по-малко безгласна буква, подчинена на доминиращото влияние на център-дясното и вече крайнодясното, които все повече си взаимодействат. Нещата опират именно до това дали пазарът и свободната конкуренция ще продължат да са доминиращата сила в ЕС, или ще се развие достатъчно мощна политическа контрасила (инвестирана с волята на гражданите) пазарът да бъде достатъчно регулиран така, че да не задълбочава противоречията и разделенията, а напротив. И има много конкретни политики, които могат да развиват това начало, стига да има мнозинство в Европарламента и в Съвета на министрите, което да защитава тази линия. Затова връзката е ясна - в Съвета на министрите отиват хора, избрани на национални избори. Така че, ако българският гражданин иска да види ЕС, който работи за него, той сега трябва да гласува за кандидатите на БСП - за да си отвори път утре да гласува за ново мнозинство в Народното събрание, което да излъчи правителство, което да защитава същата тази политика, която българският гражданин иска.

- Значи и вие обвързвате резултатите от евроизборите с евентуални предсрочни у нас?

- Всеки чувства, че управлението на днешното мнозинство е силно разклатено, неспособно да даде нова енергия. Създава впечатление за застой. И това е предизвикателството пред БСП - дали достатъчно категорично ще се впише в онази социална алтернатива, която се защитава в ЕП и от социалистите и демократите (с всичките колебания, за които знаем), и от левите, от зелените, и в немалко случаи - от други групи, които ясно съзнават необходимостта от друго развитие, за да го има съюза. Защото противоречията и разделителните линии водят до задълбочаваща се криза.

- Коалицията, която описвате, е тази, която и Сергей Станишев посочи преди време. И пак стигаме до личностите, които трябва да са в листата. Колкото и да не искате да я коментирате, това е основната тема, която вълнува партията ви в момента - кой ще води листата и кой ще е в нея. Станишев ли трябва да води?

- Да, той трябва да води листата. Защото ПЕС, с всичките си условности, е носител на една социалноориентирана линия на развитие на ЕС. И във взаимодействие и с по-левите, и със зелените в ЕП може да се постигне добра политика. При това Станишев бе еднозначно номиниран от конгреса на БСП за президент на ПЕС.

- Но това беше, преди да обтегне отношенията си с Корнелия Нинова покрай Истанбулската конвенция...

- Така е. Но от това кои ще бъдат кандидатите, ще е ясно и какви разбирания ще отразяват в ЕП. Право да ви кажа - от различните имена, които чувам, започвам да се чудя дали има място за БСП в тази листа?! Силно се лансират граждански квоти, чуват се имена от други партии като АБВ.

- А водач да е Елена Йончева или проф. Иво Христов?

- При всички случаи водач трябва да е представител на БСП. И това за мен трябва да е Станишев. Не можем да си играем с подобни въпроси. Тук става дума за сериозни политически заявки и за защита на една позиция на БСП в България независимо от тези сблъсъци по Истанбулската конвенция.

Както виждате, на последното заседание на конгреса се прецени, че една крайна оценка за Истанбулската конвенция не работи, не е достоверна и за условията в България, с всичките проблеми за насилието срещу жени. Да не говорим как изглежда това в семейството на социалистите и демократите. Да, въпросът трябва да бъде дискутиран в средите на партията, но БСП трябва да излезе и пред българското общество, и пред европейските си партньори с ясна физиономия.

- А имате ли идея за своето бъдеще? От “Позитано” със сигурност са ви изхвърлили от евролистата. Ще приемете ли номинации от структурите?

- Употребявате израза “изхвърлили”. Не виждам как “Позитано” може да ме “изхвърли”. Това ми е смешно, защото не от вчера съм в политическия живот. Ангажиран съм с позициите на БСП и съм ги защитавал. Така че не едни или други дейци на “Позитано” са в състояние да ме изхвърлят. Това, което се лансира от отделни личности, говори за нездраво желание за отърваване от едни и лансиране на други.

Странно ми прозвуча и тезата на Корнелия Нинова на конгреса, че сме осъдили прехода през 2016 г. Теза, която прозвуча и от Росен Карадимов. А всъщност се цитира полупреразказ на ясен текст от програмата ни от 2008 г. Там се казва, че БСП има огромна отговорност, че именно по такъв начин протече преходът, а не като достатъчно социално балансиран. Че това не е случайно, а се дължи на вътрешното разделение на мнения в БСП още през 90-те години - дали трябва да се ангажираме с пазарните реформи например. И не ни стигна достатъчно политическа воля да направим конституцията, която приехме с наше основно участие, ежедневен закон за живота на хората. Защото едно общество, с всичките си различия и противоречия, ако иска да има почва, на която да стъпи, трябва да има основни правила, които да се спазват, независимо кой е на власт.

- Тази година се навършват 30 г. от промените. Защо още не можем да кажем, че преходът е завършил?

- Сигурно причините не са една или две. В Европа и в света, за съжаление, след края на студената война и падането на Берлинската стена не се установи истинско равноправно взаимодействие между западните страни и тогавашния СССР и източноевропейските страни. Един от проблемите беше, че не се създаде нова система на общоевропейска сигурност. И стигаме до тази тежка конфронтация днес. Това неминуемо се отрази на промените в Източна Европа. Най-общо беше наложен т.нар. неолиберален модел, който залага на пазара като основа система, която да създаде конкурентна икономика, подобряване на жизнените стандарти и по-големи свободи. На практика се получи нещо доста по-различно, което в крайна сметка у нас доведе до онова, което се нарича паралелна държава. Когато има паралелна държава, няма как да процъфтява видимата държава, тя става фасада и имаме и фасадна демокрация.

Преходът в известен смисъл е приключил, защото са се установили отношенията на функциониране на политическата и икономическата система. Само че това състояние очевидно не удовлетворява чувството на 3/4 от хората за достоен и справедлив живот, нито елементарните им материални нужди. Така че онзи преход, който започна тогава, трябва да го считаме за приключил, но не по начина, по който хората желаят. И оттук нататък стои въпросът как тръгва оправянето на нещата по начин, който да създаде самочувствието на човек, че живее в своята държава.

- Какво друго сбърка БСП по време на този преход? Ето, няколко пъти сте били на власт и с изключение на кабинета “Станишев”, участието ви в управлението завършва винаги трагично.

- В началото на прехода ние успяхме да спечелим подкрепа и доверие с това, че отстоявахме разбирането за национално съгласие вместо конфронтация. Защото обществото ни се раздели много остро, новопоявилите се демократични сили излязоха с “Вън комунистите”, палецът надолу. Ние отговорихме с подадена ръка, с усилието ни и на кръглата маса да се стигне до споразумение как да се мине към многопартийна система, да се проведат свободни избори, да се създаде нова и демократична конституция.

Но в следващите периоди не успяхме да развием и да уплътним това послание за съгласие и за взаимодействие. Да развием разбирането за опозиция. В едно многопартийно общество има понятие “лоялна опозиция” - това не означава да е лоялна към управляващите, а да е лоялна към обществото и гражданите, да знае къде е границата между отстояване на различна политика и укрепване на общите норми на държавата и обществото. Не успяхме да убедим хората, че наистина сме политическа сила, която може да развива България като демократична, правова и социална общност.

- И в момента БСП залага повече на силната конфронтация...

- Няма да ви опонирам.

- Печелившо ли е това поведение за БСП?

- Очевидно да. След като е изравнена подкрепата с тази за ГЕРБ. Не подценявам нуждата от категорично конфронтиране с всички безобразия, които се вършат, защото хората очакват силна заявка срещу всякакви престъпления и злоупотреби. Но едновременно с това трябва да го има и другото - готовност за търсене на подкрепа в среди, които не са свързани с БСП.

- Готова ли е БСП за власт при евентуални предсрочни избори?

- В голяма степен - да. Работата по документа “Визия за България” говори за доста задълбочено разработване на основни управленски политики. Но липсва по-ясната рамка, в която се вписват тези политики, а именно - към един по-друг социален процес на защита на работещите на заплата, на труда, в защита на отношенията с работодателите, защото очевидно сега те са в диктуваща позиция. И за вписването на тези политики в една основа от ценности, които достатъчно сериозно акцентират върху солидарността и справедливостта, равенството. Което означава една друга цялостна данъчна система, друго регулиране на бизнеса.

- Имате критики към Нинова като лидер. А като премиер добре ли би стояла, ще се справи ли?

- Не мога да преценя достатъчно добре, защото очевидно тя би си дава сметка, че ако иска да е успешен премиер, би трябвало да бъде достатъчно диалогична и готова да взаимодейства с достатъчно широк кръг фактори и в партията, и в левицата, и в държавата. А досега тя се откроява като конфронтираща, като критикуваща. Премиерът трябва да бъде с по-широк диапазон инструментариум и медия нагласи.

- Затова ви попитах дали БСП е готова за властта - лидерът винаги е имал опозиция, но партията отдавна не е била така раздирана от конфликти.

- Видяхте, че на заседанието на конгреса такъв разрив нямаше. Партията е достатъчно зряла и сериозна, когато става дума за заявка за вземане на властта - да покаже, че е способна. Независимо от всички тенденции, за които говорите - караници и противоречия, се консолидира, когато става дума да поеме отговорността за страната.

- Не ми отговорихте обаче какво ще направите вие, ако бъдете номиниран за евродепутат - ще продължите ли битката, или ще се оттеглите?

- Нямам намерение да водя никакви битки за листи. След 30 г. на много пряко ангажиране с политическите процеси неминуемо се стига до момент, когато поради много причини човек преценява, че е достатъчно. И настъпва момент, когато е нормално да се оттегли от активна политическа дейност. Това е личната ми нагласа. Но тук става въпрос за онова, с което започнах - защитата на линия, позиция, политика. Ако се окаже, че наистина е нужно да се участва, за да се даде възможност на БСП да се впише в тази социална, лява тенденция, може би ще трябва да преценя дали личната ми нагласа е най-меродавната.

- Заговори се, че ще отстъпите мястото в листата в полза на дъщеря си?

- Не мисля, че тя самата смята, че е готова за такава дейност. Тя обича да пише статии.

- Войната между президента и ГЕРБ се разгоря отново покрай Венецуела. При гласуването в ЕП вие сте подкрепили Мадуро. Защо?

- Над 100 евродепутати гласувахме против резолюцията, защото тя затваря пътя към диалога, който е единствения възможен изход. Венецуела е жестоко раздирана от противоречия и единственият начин да се тръгне към преодоляване на тази криза не е да обявиш, че едната страна печели. Мадуро е критикуван, че решил и направил избори без съгласието на опозицията. Какво се предлага с резолюцията? Същото, само че в полза на опозицията. Ако критикуваш Мадуро, трябва да покажеш, че си за равнопоставени отношения към спорещите страни. За съжаление, отношението към тази резолюция веднага се тълкува - тези са за Мадуро, подкрепят диктатора. Което се пренесе у нас. Всички, които критикуват президента Радев, казват: Как той може да постави под въпрос България да е с прогресивните сили и цивилизования свят? С всеки изминал ден обаче и в САЩ, и в западноевропейските страни назрява разбирането, че това изхвърляне е грешка.

- Президентът бе обвинен в проруски интереси и дори го заплашиха с импийчмънт. Възможен ли е такъв?

- Защо не се говори, че Радев е бил при генералния секретар на ООН Гутиерес? Че подкрепя онзи, който иска спазване на елементарните норми на международното право, за търсене на диалог. Тази нагласа у нас - всяко несъгласие с позицията на САЩ и някоя западна страна веднага да се квалифицира като обслужване на интересите на президента Путин, е много драматична проява на липса на всякаква способност за обективно мислене и за първосигнална реакция по стереотипи.

Визитка:

Роден на 10 септември 1948 г. в Ню Йорк

Завършил е ВИИ “Карл Маркс”

Депутат в 7 парламента - от 1990 до 2012 г.

Председател на 40-ото народно събрание

Вицепремиер в две правителства в периода 1989-1990 г. и външен министър в кабинета “Виденов”

Евродепутат от БСП

Член на Националния съвет на партията

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Четете “24 часа”, ако искате да знаете истината!

    Онзи ден много медии се подведоха по едно изказване на Калин Сърменов, че на любимата актриса Стоянка Мутафова ѝ е била направена сърдечна операция, а именно байпас. Това на нейната възраст от 97 години изобщо не е нещо елементарно и сигурно много хора са се притеснили. Истината е съвсем друга - преди няколко месеца ѝ е сложен т.нар
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,