Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7297146 www.24chasa.bg
Христо Димитров СНИМКА: Йордан Симeонов

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията

Студио 2, в което ще се снима
Студио 2, в което ще се снима "Чаршията" СНИМКА: Йордан Симeонов

- Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава?

В Студио 1, което се изгражда в момента, ще са всички предавания на живо.
В Студио 1, което се изгражда в момента, ще са всички предавания на живо. СНИМКА: Йордан Симeонов

- Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България. Няма по-подходящо място да я открием. Ще го направим пряко оттам в 19 ч. Зрителите на телевизията също ще гледат спектакъла, но на запис от премиерата му.

Наричаме я “позитивната българска телевизия”. Ще излъчва 365 дни в годината, 24 часа в денонощието по кабел и сателит. Характерното за нея са две неща. Първо, в нея няма да има нито една минутка, която да прилича на някоя друга телевизия. Второто е, че в нея няма да има нито една секунда, която да не е с кауза за България. Всяко едно нещо е направено с някаква цел, за да стане държавата ни по-добра, хората да се чувстват по-добре, по-образовани, по-информирани, по-позитивно настроени.

- Как решихте да правите телевизия?

- Телевизията стана по следния начин. Строителният предприемач Барбуков и неговата съпруга си бяха направили телевизия “Инлайф”. Решиха да ми предоставят лиценза, това беше тяхна инициатива, явно вече не им се занимава. Попитаха ме: “Искаш ли да ти дадем лиценза, за да развиеш своя телевизия? Ще ти го подарим, няма да го продаваме.” Т.е. те ми подариха тяхната телевизия, като аз от нея нищо не вземам. На практика я купуваме за 0 лева. Сменихме името, изпратихме писмо до СЕМ, те одобриха и вече ще е съвсем различна телевизия.

Запазваме същото отношение към всички медии и към всички телевизии като наши досегашни партньори. На всички ще им пратим писмо, с което да кажем, че това, че правим телевизия, не означава, че отношенията ни вече са различни. Пак ще правим съвместни предавания, ще си партнираме, няма да се конкурираме. Това е нашата политика.

- На кого са сградата и студиата?

- Под наем сме ги взели,

това беше сградата

на Тв7

- Телевизията е огромна инвестиция, откъде са парите?

- Телевизията ще се издържа от нашите войводи, спонсори, приятели, хора, които са ни подкрепяли. Ако не бяха те, нямаше да се захвана да я правя. Всеки един досега е подкрепял каузата “Българе” и каузата за България, обаче не е получавал нищо. Сега поне ще мога да ги рекламирам по някакъв начин и да им се отблагодаря. Това са хора бизнесмени, те имат нужда от реклама. Имаме рекламодатели, с които ще стартираме, а след това се надяваме да привлечем и други. Ще помагаме на всички артисти, но и на българския бизнес, ако щеш - и на българската политика. Имаме предаване “Стратегия за България”, в което умните хора у нас ще могат да излагат идеите си. Те никога няма да влязат в политиката, тъй като са писатели, бизнесмени, хореографи. Затова в предаването ще оформяме идеите им като концепция за развитието на страната и ще ги даваме на политиците. От занимаване със злободневните проблеми те нямат време да направят подобна стратегия. А тя е важна - какво ще стане с България след 50, след 100 години. Нас, дейните хора, това ни интересува. Нашият мандат не изтича след 2 или 4 години. Нашият мандат е за нашите деца и внуци.

- Кой ще ръководи телевизията?

- Аз. На практика станахме консорциум. Ние сме компания, която има най-големия в Европа частен професионален фолклорен ансамбъл, фестивали, много събития, национална импресарска мрежа, асоциация на хореографите в България, сдружение “Пазители на българщината”, фондация “Вяра без граница”, тв “Българе” - и това всичко работи за България. Да, 20% от дейността ни са комерсиални, защото по някакъв начин трябва да се издържаме. Част от нашите каузи също са облечени в комерс - трябва да си купиш билет за ансамбъл “Българе” например. Но ако няма откъде да акумулираме средства, не може и една седмица да съществуваме. А да поддържаш ансамбъл, който струва милиони, без да имаш нито една стотинка дотация от държавата, за разлика от всички останали ансамбли, на които им се дава, не само че не е справедливо, но е и много трудно. Ние го правим.

- Вие създадохте най-успешния ансамбъл “Българе”, но май не ви стига. Да не би сега да имате политически амбиции?

- Няма да вземем пари от нито една политическа партия, която да ни финансира и да станем политическа медия. Имаме добри контакти с някои политици, но това не означава, че ще станем политическа телевизия, защото се губи смисълът.

Правя телевизията само по една-единствена причина - да имаме вяра в бъдещето, в Бога, в себе си и да не спираме да работим за това да бъдем по-успешни. Нито ще спечеля пари от нея,

никакво намерение

нямам да влизам

в политиката

и да се занимавам с подобни неща, не смятам, че телевизията ще ме реализира като творец. Спектакълът “Осмото чудо” и ансамбъл “Българе” достатъчно показват какъв човек съм. Сега правя най-големия шоуспектакъл в света.

- Какъв ще е той? Как ще се казва?

- Името е измислено, даже е запазено като марка. Но не искам да го казвам, защото работя бавно, тъй като го правя много качествено. Но някой може да вземе идеята и за един месец да направи някакво мършаво спектакълче и да опорочи цялата идея. Затова не искам още да говоря за най-голямото шоу, което ще бъде връх в кариерата ми.

- Вярно ли е, че ще е свързан с фолклора на Балканския полуостров?

- Не, по-скоро с фолклора на Русия, Румъния, България, Турция и други държави в нашия регион. Няма да е фолклорен спектакъл, а фентъзи.

- Кога ще излезе?

- Догодина. Тази година съм и юбиляр, на 7 октомври ставам на 50 години. Ще направя голям спектакъл, правим и телевизия.

- Как ще посрещнете юбилея си?

- Искам да отида на Южния полюс. Това ще ми е подаръкът за юбилея. На 7 октомври ще има спектакъл за 50-годишнината ми в зала 1 на НДК, след това ще поканя гости в зала 3. Подаръкът, който те ще ми подарят, ще е пътешествие до Южния полюс. Ще отида, ще се съблека гол до кръста, ще изиграя един добруджански ръченик на минус 47 градуса и ще забия българското знаме, след което се прибирам.

Гергана Стоянова,

Юлияна Дончева и

певицата Цветелина

с предавания

Огромно студио с декори, изградени в български стил, които наподобяват селски мегдан - това е Студио 2 на тв “Българе”. В него ще се снима едно-единствено предаване - “Чаршията”. То ще е тричасово и ще се излъчва преди обяд в събота или в неделя, пийпълметрията ще покаже. Ще е нещо средно между токшоу, мюзикъл и фолклорен спектакъл на ансамбъл “Българе”. В центъра на студиото е изградена истинска чешма и от двата ѝ чучура ще тече вода. Там е кметството, къщата на водещата - Албена Вескова, която е солистка на ансамбъл “Българе”, дрогерия с билки и мехлеми. В кафенето местните тарикати ще разказват истории, хумор, диалекти. Продуктовото позициониране ще е в дюкяна, където се продават суджуци, салами, ракия, вино.

Когато се влиза в “Чаршията”, всички ще бъдат облечени в национални носии, няма да има цивилни хора. И министър-председателят да дойде, ще трябва да облече народна носия, обяснява Христо Димитров.

Сутрешният блок на тв “Българе” ще се излъчва на живо от Студио 3. Декорът му наподобява истински дом, в който участниците ще идват на гости на водещата Гергана Стоянова (“Иначе”, Би Ти Ви, имаше предаване и в Тв 7). Стартът на предаването е на 27 февруари. В Студио 3 са и останалите лайфове на медията - следобеден блок, нощен, прогноза за времето. Ще има и новини, като всички те ще бъдат представени позитивно, дори и ако са лоши. В нощния блок водещият ще е различен всяка вечер - известен човек, който сам ще избира темите и гостите си.

В Студио 1 в момента се изграждат декорите на 7 предавания. Сред тях са “Часът на кмета” с водеща Юлияна Дончева, състезанието “Познавате ли България”. Певицата Цветелина - сестра на Екстра Нина, ще води “Красотата на българката”. В него ще гостуват успели жени в бизнеса, политиката, културата, спорта. “Истина или пълни глупости” ще развенчава фалшивите новини. Водеща ще е дъщерята на Христо Димитров - Николая Димитрова.

И генералният директор ще има свое авторско предаване - “В търсене на истината”. В него водещият ще кани гости, които са уникални личности, но не са популярни. Примерно д-р Христо Гешанов, който е бил психологът на Петър Попангелов и Христо Проданов, обясни Димитров.

  • Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Тези дни се разбра, че въпреки наложените ограничения заради коронавируса някои любители на забавленията не се отказват и вдигат щури купони. За тях можеше дори да не се разчуе, ако някой не беше издал четата. Схемата вече е добила популярност - има парола, с която “посветените” влизат в ресторанта или бара
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност