Александър Чобанов: И децата, и мъртвите ще разберат, че няма измама при машинното гласуване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7305136 www.24chasa.bg

Устройството не може да се развали, устойчиво е на удари и дори да спре токът, може да работи, казва инженерът от сдружение "Информатици, математици и кибернетици без граници"

Заимствахме опит от атомната централа във Фукушима

Ако закъснее финансирането, отказваме поръчката за изработка

- Г-н Чобанов, какъв опит имате в създаването на машини за гласуване?

- Кой има опит в България? Никой! Едни хора вземат стари холандски машини и казват, че били най-добрите, а холандците ги бяха изхвърлили.

Тези 500 машини са използвани на президентския вот у нас. Но колко са работили - няма информация.

- Чуват се гласове, които настояват да се отмени машинното гласуване.

- Не е вярно.

- Депутатът от ГЕРБ Георги Марков призова премиера Борисов да се намеси.

- Той може да приказва всичко. Вето върху току-що приетия Изборен кодекс има само президентът, но той не може да възрази срещу целия закон.

- Проф. Михаил Константинов казва, че никъде в Европа няма машинно гласуване.

- С цялото ми уважение към г-н Константинов, но е несериозно да се говори, че през тъч монитора може да се хакне машината за гласуване.

- В кои държави има машинно гласуване?

- Не е важно къде има. Важното е защо няма машинно гласуване.

- Има го в Бразилия, Индия.

- На много места има. И машините там не са свързани в интернет. Такава е и нашата.

- Казвате, че една машина струва 1900 евро. Не са ли скъпи?

- Толкова е. Това е цената, която сме сметнали с най-евтиния транспорт - кораби. Ако се наложи частите да пристигат със самолети, тази цена ще отиде онагоре. Кой ще поеме разликата?

- В България са 12 400 секционни избирателни комисии. Не се ли притеснявате, че могат да ви обвинят в стремеж да спечелите много пари?

- Ние не гоним монетарната страна. Аз съм бивш общински съветник от СДС в зората на демокрацията. Пред вас стои някогашният председател на икономическата комисия в местния парламент на Пловдив и тогава работехме без заплати, за каузата.

- Г-н Чобанов, можете ли с ръка на сърце да кажете, че машините, които искате да произведете и внедрите у нас, ще ликвидират веднъж завинаги контролирания вот?

- Ще ви попитам каква е технологията на контролирания вот. Ако не си направя снимка на “правилно” попълнената бюлетина (вади телефона и започва да демонстрира заснемане на хартиена бюлетина - б.а.), поръчителят няма да ми плати, защото няма доказателство относно контрола на моя вот.

При машинното гласуване няма снимка, респективно няма контролиран и недействителен вот. Нашето нововъведение елиминира тъмната стаичка, разпечатването на бюлетината с нашия вот става пред очите на комисията.

Няма държава, в която да има такъв голям процент недействителни бюлетини. Знаете ли в кой момент драскат по бюлетините? Когато ги изсипят от урната на масата. На практика е възможно всеки от членовете на секционната комисия с химикалка в ръка да прокара една черта. И хоп - бюлетината става невалидна. Това нещо с машинното гласуване няма как да стане!

- Има обаче и много противници. Защо?

- Всъщност никой явно не е заявил, че е противник на машинното гласуване. Има много говорене. По-точни ще сме, ако кажем, че има твърди защитници на вота с машини.

Хамид Хамид от ДПС например е категоричен, че не иска изобщо хартиени бюлетини. Занесох нашите машини в правната комисия на парламента и членовете ѝ ги изпробваха. Убедиха се, че са безупречни.

Това заседание се излъчваше онлайн и вярвам, че мнозина зрители са били свидетели на този факт.

- Как изчезва тъмната стаичка?

- Няма нужда от нея. Мониторът е обърнат така, че комисията да не вижда екрана, т.е. към стената. Гласоподавателят застава срещу монитора и си гласува, взема си разпечатката на хартиената бюлетина и я пуска в урната. Но ако извади телефон да снима, ще бъде санкциониран. Така че край на снимките!

- Как ви хрумна да направите тези машини?

- 15 години бях в Чили. Като български гражданин нямах право да гласувам в тази латиноамериканска държава, но имах пълното право да наблюдавам техните избори без никакви регистрации.

Върнах се в България и бях смаян, когато чух за големия брой недействителни бюлетини на всички избори. И за купуване на гласове. Това там го няма. Като се заговори у нас за машини за гласуване, докараха от Холандия някакви стари и изхвърлени от употреба. Представете си да извършваме автобусни превози с някогашните рейсове “Чавдар”. Казах си: “Недопустимо е България, родила толкова умове на техниката, да ползва стари машини!”. Имаме и примера на завода за пишещи машини в Пловдив, където, преди да дойде демокрацията, правехме какви ли не технологични новости.

Хората, които сега ще правим тези машини, сме негови служители. След завръщането ми от Чили създадох Националното училище по роботика. Видях колко умни и интелигентни са българските деца.

И си казах: “Трябват български машини за българските гласове”. Събрахме се съмишленици - математици, информатици и роботици, и организирахме гражданско сдружение.

Всичко тръгна оттук. Предимствата на българските машини за гласуване са безспорни - елиминират контролирания и купения вот и недействителните бюлетини.

- Колко време ги разработвахте?

- 2 години, за да може софтуерът и компонентите да заработят перфектно. Знаете защо се провалиха електронните винетки, нали?

- Няма ли опасност това да се случи и с вашите машини?

- Не, няма как. Машината за гласуване е като компютър - процесор, дисплей и принтер.

- Каква е гаранцията, че някой няма да бръкне в софтуера и да подмени изборните резултати? Чуват се мнения, че точно с машинното гласуване може да се правят манипулации?

- Да, за огромно съжаление на всички българи, има такива настроения, защото вече никой на никого не вярва в тази държава. Алгоритъмът на нашата машина е направен така, че не може да има измама.

Имам обещанието на областния управител на Пловдив Здравко Димитров под негова егида да започне обучителна програма “Пловдив се учи да гласува машинно”. Тази инициатива може да се случи във всяка РИК в страната.

Всеки, който има съмнения и въпроси за машинното гласуване, е добре дошъл. Български машини и български специалисти ще показват, демонстрират и разясняват как се гласува.

- Съгласете се, че няма машина в света, която да не се разваля. Ако в деня на изборите в дадена СИК устройството за гласуване се повреди, това би ли компрометирало вота?

- Няма такава опасност. Но да допуснем абсурдната ситуация: машината започва да работи, идва някакъв ядосан и счупва екрана. Ще спре ли вотът? Не! Нали има и хартиени бюлетини, такова е изискването на ЦИК.

- Но след 2021 г. вотът у нас нали ще е само с машини?

- Когато дойде този момент, тогава ще правим ново интервю. Ще сме тествали, тествали машината, че ще си говорим за българската машина, с която ще се гласува и на Луната или на Марс. (Смее се - б.а.)

А сега сериозно - смятаме, че за да се развали тази машина, трябва да има човешка намеса. Трябва някой да я вземе и да я тресне в земята или да я изхвърли през прозореца. Знаете ли колко е тежка? Повече от 20 килограма е. Вътре има два акумулатора - те са застраховка, ако спре токът по някаква причина. Тогава машината продължава да работи на батерия. Мислили сме комплексно.

Знаете ли колко среднощни и денонощни заседания сме направили? Всички опасности са елиминирани. Машината може да работи 16 часа безотказно само на вътрешни батерии.

- Но да речем, че и те спрат?

- Заимствали сме опит от атомната централа на Фукушима. Знаете ли защо тя не стана втори “Чернобил” при онова сериозно земетресение?

Защото в нея работят едни интелигентни японци, подготвени, научени, не пияни. Първата им работа беше да си свалят акумулаторите от колите, за да пуснат компютрите. Тогава видяха къде са проблемите и намериха начин да предотвратят аварията. Същия принцип сме заложили и в нашите машини. Ако токът спре, те изобщо няма да се повлияят и ще продължат да работят. Да, тежки са заради акумулаторите, но са много интелигентни.

Шефът на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов ме попита: “Чобанов, как ще разкарат по секционните комисии тези машини?”.

И в телефоните батериите са най-тежкият компонент.

- Смятате ли, че всички гласоподаватели ще могат да се оправят?

- Много е елементарно. Технологията е толкова лесна, че и децата, и възрастните, и мъртвите дори ще я разберат. И ще се уверят, че няма измама. Сутринта се нулира. Всеки може да се убеди, че първият протокол не е попълнен. В края на изборния ден с един бутон се разпечатва финалният протокол - за секунди се появява. След това представителите на РИК вземат флашката с цялата информация и с двата протокола - сутрешния и вечерния, отиват в РИК. Оттам - в ЦИК. Това е гаранцията, че изборите са честни. Контролът е пълен.

- Оптимист ли сте, че това ще стане факт?

- Кой и как ще го спре - кого да питаме? Господ?

Какво пречи да се въведе? В Чили, като свърши изборният ден, всеки, който желае, може да отиде в СИК и да получи протокол. Даже ги лепят на прозорците на изборната секция, като остават там поне седмица.

- Мислите ли, че паралелът с Чили е уместен?

- Чилийците да не са по-умни от нас, че при тях да може, а у нас - не!

- За европейските избори ще бъдат ли произведени и доставени в срок 3000 машини?

- Ще можем, ако държавното финансиране дойде най-късно до 10 март. Забави ли се, отказваме правенето на машините. Защото не искам да стана човекът “Винетка 2”.

Наруши ли се технологичното време, падат качеството и сигурността. Предвидил съм на ден да се правят поне по 100 машини от 40-50 специалисти.

Очакваме още тази седмица ЦИК да ни покани на преговори за доставка на 3000 броя, които ще произведем в България. Според пазарното проучване, възложено от ЦИК, публикувано в интернет, нашият консорциум е най-подходящ да достави машините за гласуване, защото софтуерът се прави в България и можем да докажем, че в него няма зловредна част.

Но ако няма финансиране, няма как да изпълним поръчката.

Визитка

Инж. Александър Чобанов е начело на екип от IT специалисти, които създадоха в Пловдив българска машина за гласуване

Роден е през 1958 г. и е бил съветник от СДС в първия демократично избран общински съвет в Пловдив

След това заминава за Чили, където създава фабрика за производство на компютри

Връща се преди 5 г.

Инициатор е на сдружение “Информатици, математици и кибернетици без граници”

  • Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Който и да е човекът от управляващите, сетил се, че не е нормално да се вдига само минималната пенсия, трябва да бъде похвален. Защото в последните години под натиска на политиците от “Обединени патриоти” пенсионната система в България стана възможно най-нечестната. Увеличението само на минималната пенсия просто лека-полека щеше да изравни
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение