Пазете министър Красимир Вълчев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7312947 www.24chasa.bg

Умните хора са национално

богатство и са все по-малко

на отговорни постове

Министърът на образованието Красимир Вълчев е подложен на постоянни атаки, вероятно произтичащи от кръговете около БСП и някакви нови “консерватори”.

Аз искам лично да го защитя, защото смятам, че е изключителен министър. Късмет е за всички сегашни ученици и студенти. Никога досега системата на образованието не е била

толкова отворена

към новото

и същевременно не е била толкова ефективна и човечна.

Животът ми се стече така, че съм имал лични контакти с всички министри на образованието от Илчо Димитров насам. Отговорно заявявам, че този е най-разумен, премерен и с ясна цел. Всичко, което е направил досега в министерството, е за добро и няма някакви изцепки.

Когато се запознах с него, си казах - не всичко е загубено. А усещането за пълен провал придобиваш при контакт с администрацията, която е пълна с обратното на меритокрация и

навсякъде

виждаш

ефекта на

Дънинг-Крюгер

в живота

Вълчев успява да се справи с хората с хоботи, които са накацали по държавната снага, и да прави разни хубави неща, които не са облепени с гръмки думи, но водят до реален резултат.

По време на неговото управление бяха вдигнати драстично заплатите на учителите, успя да върне доста отпадащи ученици и въведе реална конкуренция между университетите чрез рейтинговата система, която бе започната още когато не беше министър, но от началото е свързан с нея, разбира смисъла ѝ и се бори за въвеждането ѝ.

Последната серия атаки срещу него е заради някаква анкета, в която била дадена опция за друг пол освен мъжки и женски. Въпросната анкета е общоевропейска и допълнителната опция се отнася за евентуални медицински случаи.

Анкетата идва от Германия, министерството изпрати вече своите възражения.

Атаката срещу

въпросната

анкета е чисто

политическа

(започва от в. “Дума) и целта е да дискредитира успехите на правителството в областта на образованието. В което няма нищо лошо - това ѝ е работата на опозицията - да громи властта, за да дойде тя. Но не мога да приема персоналните атаки срещу Вълчев. Малко са такива хора на отговорни позиции и това си личи много. Трябва да пазим умните хора, те са национално богатство!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • НАП да пише на 4 милиона българи, и то по-бързо

    Поне 4 милиона българи са били засегнати от хакерската атака на НАП според информациите в медиите. Очаква се да бъде предоставена платформа, чрез която всеки може да провери дали е потърпевш и какви точно негови лични данни са изтекли от масивите на данъчните. Предстоят много проверки кой, как и колко е виновен за тази ситуация.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в