Излишната забрана за социология в изборния ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7314720 www.24chasa.bg

Тя все още може да бъде отменена, след като депутатите отново ще разглеждат Изборния кодекс

Въпреки ентусиазма и убедеността на доста депутати от различни цветове, че забраната за публикуване на социологически прогнозни резултати в изборния ден е излишна, все пак мнозинството от тях я остави като текст в Изборния кодекс.

Идеята забраната да отпадне е на “24 часа” и бе внесена като предложение за промяна в закона от депутатите от ГЕРБ от Бургас Диана Саватева, Ивелина Василева, Ася Пеева, Димитър Бойчев, Галя Василева и Иван Вълков. Първоначално правната комисия в парламента я одобри, но после повечето депутати гласуваха против нея в пленарната зала.

Лицемерието на тази забрана обаче, както и неравнопоставеността между медиите, която тя поражда, остават. Предположението, че екзитполът, показан в реално време, може да накара или да спре хората да гласуват, е доста семпло и очевидно третира избирателите като простолюдие.

Практиката да се измислят партийни класации с песни и филми, които заобикалят закона и са разрешени само в социалните мрежи, лесно и бързо може да бъде прекратена. Депутатите отново ще гласуват Изборния кодекс, така че имат време да премахнат тази излишна забрана в него.

Светослав Иванов, водещ на “120 минути”, Би Ти Ви:

Прогнозните данни,

съобщени от авторитети, са

борба с фалшивите новини

Разбирам логиката и действието на тази забрана, но в една друга епоха. В днешния толкова наситено информационен свят при наличието на толкова много фалшиви подвеждащи новини и кампании за влияние върху избора, който правим в деня на гласуване, си мисля, че трябва да има авторитети, които с имената си да застават зад прогнозни резултати, които да влизат в противовес с всички фалшиви резултати, които потенциално биха се разпространявали в изборния ден. Това е начинът да се борим категорично с фалшивите новини в изборния ден.

От друга страна, съобщаването на резултати в реално време би повишило избирателната активност. Например ако един човек се колебае дали да гласува, виждайки, че партията или формацията, или кандидатът, на когото той симпатизира, се нуждае и от неговия глас, може би това би му подействало мотивиращо да отиде и да упражни правото си на глас. Особено в момент, в който избирателната активност става все по-ниска. По време на миналите европейски избори нашите евродепутати бяха избрани от по-малко от една трета от хората, които имат право на глас в България.

Мирослава Иванова, водеща на “Събуди се”, Нова тв:

Справедливо е да отпадне

заради съмнението

в нейната ефективност

Не съм краен застъпник нито на едната, нито на другата позиция. И все пак не виждам особени основания да остане забраната за оповестяване на резултати в изборния ден, но не само защото тя не се спазва. Смятам, че никоя норма не трябва да отпада само на този принцип. Иначе законодателят би допуснал опасен прецедент.

По-справедливото основание да отпадне е съмнението в нейната ефективност. Не съм убедена, че премълчаването на данните предпазва общественото мнение от злоупотреби и манипулации. Смятам, че е по-добре законодателят да насочи поглед към битката с фалшивите новини и пропагандата. Те опитват да манипулират потребителите на медийна информация и злоупотребяват с тяхното доверие. Не съм убедена в риска обявяването на временни резултати да деформира картината на вота. Според социолозите мнозинството избиратели са решили за кого да гласуват преди изборния ден. В този смисъл не вярвам, че предварителни данни (стига те да са обективни, а не фалшиви) могат изкуствено да наклонят решително везните към водеща или отстъпваща във временните резултати политическа сила или кандидат. И да, факт е, че забраната не се спазва и се заобикаля под маската на всякакви класации, което води и до неравнопоставеност на медиите и затрупана със сигнали администрация.

Добрина Чешмеджиева, водеща на “Референдум”, БНТ:

Без усещането за съспенс

вотът ще изглежда скучен

Едва ли липсата на забрана ще спре бълването на измислени класации за това кой води и как се подреждат играчите на едни избори. Разбира се, трябва да правим разликата, че големите и сериозни медии използват данни на големи агенции, за да съставят тези класации на песни и филми, с които сме свикнали.

И все пак, ако се отнеме усещането за съспенс и напрежение, изборите съвсем ще изглеждат скучно занимание. Затова предпочитам да изчакам филма до края, не искам да ми казват какво ще стане. А и по някакъв начин има нещо готино в това как големите медии, които имат авторитет, се опитват да заобиколят забраната с тези класации. Харесва ми като техен слушател или читател да видя докъде ще стигне въображението им в измислянето на нови филми и песни.

Освен това е въпрос на престиж и на професионално състезание между големите медии колко близо са агенциите, с които работят, до официалните резултати. Например данните на социолозите, с които БНТ работи, се различават буквално с някакви стотни от официалните.

Румяна Коларова, политолог:

Да падне и денят

за размисъл

Безспорно забраната за оповестяване на данни от социологически сондажи в деня за размисъл и в самия изборен ден трябва да отпадне.

За съжаление, в България има твърде много спекулации и поради това се генерира твърде много напрежение. Затова оставането на забраната е фасадно запазване на статуквото. Всички знаем, че интересуващите се от изборните резултати граждани знаят сайтовете, от които могат да ги научат. Знаят и фейсбук страниците, където обикновено се публикуват данните от социологическите сондажи.

И трето, убедена съм, че данните на социолозите влияят. И техните прогнози и данни вървят ръка за ръка с деня за размисъл. Но всъщност забраната за публикуване на социологически резултати има същата цел, каквато има денят за размисъл. Така че ако искат да махнат забраната върху огласяването на социологически данни в деня за размисъл и изборния ден, трябва да махнат и самия ден за размисъл.

Живко Георгиев, социолог:

Така или иначе

информация ще

извира отвсякъде

За мен оставането на забраната за оповестяване на данни от социологически сондажи в деня за размисъл и в самия изборен ден няма никакво историческо значение. И да я нямаше, и да я имаше, нещата ще бъдат такива, каквито са били. Информация ще извира отвсякъде - който може, ще я манипулира, който държи на своето пазарно оцеляване, ще показва данни, които са реални според неговата методология. Честно казано, не виждам драма.

Дали ще бъдат изопачени реални данни, или някой просто ще си измисли данни - не виждам никаква разлика.

Надявам се, че по-сериозните играчи в производството на такива данни ще си спазват хигиената и най-вече - нямат особен интерес да манипулират, защото щом произвеждат данни, значи имат клиенти, които плащат за тези изследвания. Значи им вярват.

Иначе в навечерието на избори хората винаги са залети от социология. Поне 80% от онези, които ще отидат до урните, са решили още преди кампанията за кого ще пуснат бюлетина. Те знаят водачите на бюлетини и ключовите послания. Техният избор едва ли ще бъде повлиян от социологията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази