ТЕЛК и всичко с връзки? Така си върви от соца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7314759 www.24chasa.bg

И защо, като хванат

някого с подкуп, се

надига възмущение

не за рушвета,

а за правата

Познавах един човек, за когото ми казаха, че е взел ТЕЛК с връзки, за да паркира на места за инвалиди. Останах крайно отвратена и явно ми е проличало, защото той ме попита каква е причината да се държа с него хладно и необщително. Казах му:

- Ти прибираш парите на някой беден и болен човек, не те ли е срам? Караш джип за половин милион!

- Срам ме е малко - отвърна той, - обаче не съм ги търсил аз. Те сами предлагат на всеки, който иска.

Признавам, че този отговор не го очаквах, по онова време нямах представа, че категория от ТЕЛК се купува като талон от лотарията.

Пътищата ни се разделиха, минаха години и един ден научих, че човекът сериозно се е разболял, вече наистина е инвалид. Доскоро си мислех, че болестта му се е явила като изкупление за греховете, но след разкритията с фалшивите ТЕЛК решения си смених мнението. Изкуплението сигурно идва в друг живот, а в този здрави хора щастливо паркират на инвалидни места, само във Варна средно по 60 човека на месец се сдобиват с фалшиви документи. В София трябва да са в пъти повече, все пак тук паркирането е най-затруднено. Веднъж детето ме попита какво значи думата “връзки”, когато не се употребява буквално. Обясних му, че още от социалистическото господство в България съществува изконен български обичай на всички проблеми да се търси лесно незаконно решение. И също, че тоя адет е толкова вкоренен в народното съзнание, че хората, вместо да се възмущават, тайничко завиждат и правят евала на тия, дето са си намерили връзки. Даже когато по телевизията покажат примерно някой олигарх, който дължи милиони данъци, обаче си е уредил някак нещата и не го преследват, те пак викат “браво”. Така им е промито съзнанието, че се възхищават на душманите, вместо да ги преследват и громят. Озадачено остана детето, гък не можа да каже.

Разказах му също как през соца връзкарите си живееха царски. Имаше такива, на които им даваха най-дебелите хлябове и най-тлъстите мръвки под щанда, запазваха им полски маратонки, за които иначе се виеха опашки от централния “Кореком” до Съдебната палата, тъпчеха им мрежите с банани откъм задните врати на показните магазини. Само с яки връзки можеше да те откачат от дуплекса и да си имаш пряка линия на телефона или да вземеш карта за станцията на телевизията на Пампорово. Даже помня, че като дете предизвиках бурен смях у родителите си и техните приятели с въпроса: “Тодор Живков с връзки ли са го избрали?” Абе, необятен беше животът по втория начин в България и все още е. Да не би телковете да са единствената далавера днес? Продължават да си записват децата с връзки в хубавите държавни училища, че и в университетите, вземат шофьорски книжки без курсове и изпити, назначават невероятни тъпанари на чиновнически длъжности с високи заплати, лапаницата процъфтява. Разликата е само, че преди ѝ викаха “връзки”, а сега “корупция”, но иначе си е едно и също. И няма начин да бъде изкоренена при високия процент масово обществено одобрение.

Първият контрапункт, който ми хрумва, е една истинска история за Швейцария, не се сещам за по-различно устроено гражданско самосъзнание от нашето. Българин, търговец на оръжие, се среща в Цюрих със свой колега, сърбин, който живее там от много години. Онзи тъкмо си е купил чисто ново порше и го качва за една кръгче. Тръгват към Женева, карат, карат, по някое време спират да си починат и да хапнат по нещо в крайпътно заведение. Говорят си на сръбски и тъкмо са зачекнали темата за някакъв албанец, който търгува с ловни пушки. Те и двамата са ловци, обсъждат мерници, ударници, не знам си какви неща от тоя сорт, но увлечени в разговора, не забелязват възрастна двойка на съседната маса, която изцъклено ги фиксира.

Тръгват си, качват се на поршето и след половин час ги настигат полицейски коли и мотори със сирени. Спират, карат ги да излязат от колата, ръцете на капака, започва обиск, поршето цялото го претарашват, само дето тапицерията не му свалят. Накрая ги арестуват и ги закарват в полицията за изясняване на случая. Чак там става ясно, че дядото и бабата са ги наклеветили, помислили, че са балкански терористи. “Тук е така - обяснил сърбинът, - даже и да няма полиция наоколо, всичко живо следи и докладва.”

Не знам кое е по-добре, полицейска или връзкарска държава, но швейцарците, изглежда, добре си живеят, спокойно някак, красиво, уредено и предвидимо. Нашите олигарси се изтрепват да си записват децата в техните лицеи. От друга страна, и ние се чувстваме идеално - корупция по донос рядко се хваща, а и да се хване, съдът бързо оправдава виновните и никой не излиза да протестира. Дали пък няма да е по-добре, ако узаконят връзкарството? Да се въведат тарифи и да се знае колко се дава за ТЕЛК, колко за основно училище, книжка и университет, за да няма дъмпинг и скандали. Иначе сега обществото се мъчи, на него му е закодирано в мозъка, че всеки закон си има задна вратичка и който не я знае, явно е тъп. По тази причина не е толкова страшно, че Иванчева е хваната с подкуп, а че нарушават гражданските ѝ права. Българинът хич не обича прецедентите, щото нали на всеки може да се случи да го пипнат някой ден.

  • Ако с хейт се пишеха планове за милиарди, да са се родили поне 10

    Ако с хейт се пишеха планове за милиарди, да са се родили поне 10

    Любимо занимание на хейтъра в мрежата е да си намери нещо, за което да се заяжда. Най-добре да е нещо повърхностно, лесно смилаемо, което позволява, без да се задълбочаваш, да блеснеш колко мнооого владееш сарказма. И започва едно състезание по иронизиране, което води до... ами не води до нищо. Рядко наддумването навлиза в съдържателни теми
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си