Трябва ни европейска армия срещу заплахите на XXI век!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7330456 www.24chasa.bg
Манфред Вебер, който има огромни шансове да наследи Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия, с българския премиер Бойко Борисов на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки

Като първа стъпка до 2021 г. да създадем европейска кибербригада, която да се бори с киберзаплахите в цяла Европа

Свободата и демокрацията в Европа са изправени пред най-голямата заплаха от Втората световна война насам. Русия дестабилизира обществата ни чрез дезинформация, фалшиви новини и масивно финансиране на екстремистки партии.

Руски войски навлязоха в части от съседни на нас страни. Руски хакери атакуваха вестници, електронни медии и парламентите в Естония, Германия и много други страни.

Руски ракети са

насочени срещу

нашите градове

в ясно нарушение на международните договори.

В същото време сегашното американско правителство поставя под въпрос трансатлантическото единство и се оттегля от споразумение за контрол на въоръженията, които са в основата на европейската сигурност през последните десетилетия. В светлината на тези заплахи ние трябва не само да засилим европейския ангажимент към НАТО. Ние, европейците, трябва все повече да вземаме военната си сигурност в нашите собствени ръце.

Като първа стъпка до 2021 година трябва да създадем европейска кибербригада, която да се бори с киберзаплахите в цяла Европа. Иначе която и да е европейска страна ще бъде малка сама по себе си за ефективна защита на обществения си живот и на критичната инфраструктура по време на войните на бъдещето.

Трябва и

заедно да

разработим

оръжията на

бъдещето.

Единствено ако обединим ресурсите си и развойния капацитет, ще можем да създадем европейски дрон и изтребител следващо поколение, които да осигуряват ефективна въздушна отбрана. И единствено заедно ще можем да се изправим пред нарастващата ракетна заплаха. Ако Русия продължава да разполага по нашите граници ядрени ракети със среден обсег, които са изрично забранени от споразумението, ние не трябва да изключим създаването на наша собствена европейска ракетна защита в близко сътрудничество с нашите американски приятели и съюзници от НАТО. Това ще осигури на страните от Централна и Източна Европа солидарността на целия Европейски съюз в областта на сигурността.

Но ефективната отбрана освен това е и въпрос на установената единна култура и силно чувство на принадлежност. Ето защо трябва да създадем истинска европейска военна академия като “Уест Пойнт” в САЩ. В тази академия, която ще се намира в една от страните членки, ще можем да обучаваме ново поколение офицери, които ще бъдат напълно готови да работят заедно в европейски екипи и ще бъдат напълно подготвени за обща защита на нашия континент.

А като силна дългосрочна визия трябва да имаме куража да обединим военния капацитет на всички страни членки и да сложим край на неефикасните и паралелни

структури, които

драматично

отслабват

индивидуалната

сигурност на

всяка страна

Ето защо до 2030 г. трябва да създадем европейска армия - не да заменяме националните сили, а да ги обединим под общ европейски покрив. Разбира се, дислоцирането на контингентите на националните сили в рамките на европейската армия ще изисква съгласието на отговорните национални институции. Но нито едно правителство или парламент, които не искат да действат, ще може да спрат страните от ЕС да дислоцират собствените си войски, за да защитават нашата обща европейска сигурност в рамките на европейската армия. Трябва да се сложи край на егоистичното вето на отбраната.

Ако сме заедно сега, европейските страни няма вече да бъдат само втори в света по военни разходи с ниво на сигурност, което не съвпада с тези разходи. Ако сме заедно сега, Европа може наистина да се превърне във втора в света отбранителна сила след САЩ, която никой няма да смее да нападне. Заедно можем да гарантираме безпрецедентна степен на сигурност на хората навсякъде в Европа и на всички наши горди народи. Заедно можем да дадем на нашите войници силата да ни защитават от заплахите на XXI век. Време е да обединим сили!

* Авторът е лидер на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета