Когато лошият път е широко отворен пред децата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7334984 www.24chasa.bg

Те бягат от проблемите в дома си на улицата. Увеличаването на детската престъпност е продиктувано от условията на живот

Когато лошият път е широко отворен пред децата

Не вярвам статистиката, която извади МВР за увеличението на детската престъпност у нас, да е учудила някого. В своето ежедневие ние се сблъскваме с нея - като започнем от невъзпитано държание на един подрастващ на улицата, минем през спринцовките в задния двор на училището и видим на телевизионния екран поредния 14-15-годишен разбойник, който е набил някоя баба или влязъл с взлом в нечия къща.

Привикнахме ли, дами и господа, да гледаме на нашите деца (защото всички деца в тази страна са наши) не като на свое светло бъдеще, а като на едни

изоставени на

произвола на

съдбата

несретници

Да, точна съм в определението - децата ни се превръщат в несретници и виновни за това сме ние самите. Всеки един от нас и всички ние като държава (защото държавата сме ние).

Аз имам своето обяснение за увеличаването на детската престъпност. Тя е продиктувана от условията на живот, в които сме поставени всички ние. точно поставени, защото трудно може да се каже, че имаме реален шанс за избор. Едно е да напишеш стратегия за децата в следващите 10 г., съвсем друго е да я приложиш на практика, защото в тази стратегия се залагат параметри, които не засягат основния проблем в живота на българина днес - а той е икономически.

Когато в едно

семейство

майката

и бащата са

безработни

или получават мизерни средства, това се отразява и на децата. Разговорите за пари и за оцеляване, а не за пълноценен живот рефлектират върху детската психика и оттам неоформеният все още социален светоглед избива по най-тънкта лайстна. Децата бягат от проблемите в дома си, бягат на улицата, търсят начин да припечелят така необходимите средства, от които и те имат нужда. Не ги защитавам тези, които са тръгнали по “лошия” път, но не можем да си затваряме очите, че този път е много широко отворен пред тях.

Колко родители, дори и непотънали в мизерия, знаят във всеки един момент къде се намира непълнолетното им дете, за което те носят отговорност. Писала съм за много такива случаи, в които родител 1 и родител 2 се събрали с други родители номер 2, 7 или 11 на кратка спявка или разпивка, докато наследниците им подкарват бясно бащиния автомобил и свършват потрошени в дървото или дерето. Черната статистика е достатъчно красноречива извън новата статистика за детската престъпност на МВР. Не разбираме ли, че това води до нарастваща

черна лавина,

която ще върже

черни забрадки

на доста родители. Не е тревожно, страшно е. Тази година са 6 или 14 процента, догодина престъпленията, извършени от деца, ще се увеличат.

Семейството и училището си подхвърлят проблема като горещ картоф. Детето се възпитава в семейството, в училището се надгражда това, което му е дадено вкъщи. Вместо да се обединят двете институции, те просто си измиват ръцете една с друга.

Извинете ме, но мога ли да попитам къде остана държавата. В момента се обсъжда стратегията за децата до 2030 г., която засяга дали родителят има право да шляпне детето си, или да му издърпа ухото, и се набляга на това, дето педагогиката на Татко Песталоци е остаряла. И държавата ще дърпа ушите на родителя (все едно кой номер), който си е позволил да накаже строго с два удара зад врата сина си заради намерените му в джоба пакетчета с бял прах, който не е за пране.

Примери, за съжаление, дал Господ. Нека погледнем истината в очите. Всички много разбираме от педагогика - и училището, и родителите, и служителите в МВР. Страхотни спецове сме. Само че резултатите, както се вижда, няма да ни изведат на друг път освен този, който със своята незаинтересованост някак сами отваряме пред децата си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока