Кръвните тестове са важни, защото ще спасят много хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7339116 www.24chasa.bg

Не може да има никакви колебания дали да се правят инвестиции за кръвни тестове, с които да се знае много точно и достатъчно бързо дали дарената кръв е заразена, или не. Който е против и се опитва да забавя процедурата, значи наистина не вижда по-далеч от носа си.

Въвеждането на т.нар. NAT система в 6-те основни кръвни центъра на страната ще позволи и на лекари, и на пациенти да са сигурни 100 процента, че работят с чиста кръв, която не е заразена с опасни вируси. 

Всички знаят колко са коварни болести като хепатит В и С, както и ХИВ/СПИН, но като че ли не сме достатъчно подготвени, щом кръвните тестове сега ги установяват за 3 месеца - твърде много време при спешни случаи, когато се налага бърза реакция включително и с преливане на кръв.

Затова е добре, че NAT системата най-после се въвежда и у нас. Това със сигурност ще опази десетки хора от опасни зарази, както и от последствията от тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Велик е нашият войник, но трябва и някой лев

    Това, че армията отново присъства в живота, макар и с рекламна кампания, е чудесно. Все пак това е основна институция на държавността. И е хубаво младите да си припомнят защо е велик нашият войник. Пък и да поискат и те да са войници, щом ги влече. Голата реклама обаче не върши работа, ако не е подплатена с добър продукт
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов